Een vermeerdering van blauwalgen in het water kan alleen optreden als er voldoende voedingsstoffen (nutriënten) aanwezig zijn. Oorzaken hiervan zijn onder andere lozingen uit de industrie, huishoudelijk afvalwater/ riooloverstort en mest (afspoeling van landbouwpercelen).
Als er veel voedingstoffen in het water zitten en het warm is, kunnen blauwalgen goed groeien. Ze kunnen dan een bloei veroorzaken en een drijflaag vormen. Als de onderkant van deze drijflaag afsterft, kunnen blauwgroene gifstoffen in het water terechtkomen. Door deze kleur komt de blauwalg aan zijn naam.
Blauwalgen kunnen niet direct worden bestreden en verdwijnen vanzelf. Dit proces wordt versneld wanneer de watertemperatuur weer terugloopt, bijvoorbeeld als de warmte voorbij is. Ook regenbuien koelen het water af.
Wanneer verdwijnt blauwalg weer? Op plekken waar blauwalg is aangetroffen, kan het nog wel tot september duren voor u er weer kunt zwemmen. Blauwalg gedijt het best bij temperaturen tussen de 20 en de 30 graden.
Sportvissers worden met klem verzocht lokale maatregelen van waterbeheerders te volgen, maar kunnen in beginsel ook in water met blauwalg blijven vissen. Let wel extra op als je het water op- of ingaat en voorkom dat je via je handen water binnenkrijgt.
De meest kansrijke structurele maatregel tegen blauwalg is het terugdringen van het aantal voedingsstoffen waar blauwalgen op gedijen. Sanering van puntbronnen, aanpak van erosie en afspoeling, en vermindering van (kunst)mestgebruik dragen bij aan dit doel.
Dat is een bijzondere situatie want blauwalg komt meestal alleen voor in niet- of weinig stromend water. Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Aanraking met het water wordt dan ook afgeraden.
Zwemmers en watersporters kunnen ziek worden als ze met blauwalg in aanraking komen. Ze krijgen last van irritaties aan de ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, misselijkheid, maag- en darmklachten. In sommige gevallen kunnen zelfs grotere gezondheidsproblemen optreden.
Wanneer er veel blauwalgen in het water drijven, vormen ze een groene laag. Vooral wanneer in een warm voorjaar veel meststoffen in het water ontstaan, krijg je al snel een groene soep. Een laag die er uitziet alsof er verf op het water drijft en gaat stinken, daar wil je niet gaan zwemmen.
Blauwalgen zijn giftig voor uw hond. Door de blauwalgen kunnen vooral de lever en het zenuwstelsel van uw hond beschadigd raken. Het is afhankelijk van het gewicht van de hond hoe gevaarlijk de bacterie is. Hoe minder de hond weegt, hoe groter de schade zou kunnen zijn.
Het ruikt naar zwavel of naar het riool. Dit komt omdat veel blauwalgen in de onderkant van de drijflaag afsterven. Het rottingsproces in de drijflaag haalt veel zuurstof uit het water en er komen giftige stoffen (toxines) vrij. Die kunnen in hoge concentraties schadelijk zijn voor dier (vissen, watervogels…)
Blauwalg is gevaarlijk voor de natuur en de waterkwaliteit. De bacterie haalt namelijk zuurstof uit het water. Hoe meer blauwalg, hoe minder zuurstof er over blijft voor vissen en planten. Hierdoor kunnen vissen overlijden en planten afsterven.
Zwemmers die in aanraking komen met blauwalg kunnen binnen twaalf uur last krijgen van irritaties aan hun ogen en huid. Andere klachten zijn koorts, hoofdpijn, gezwollen lippen en maag- en darmklachten, zoals diarree en overgeven. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vaak vanzelf.
Symptomen blauwalg bij hond
Wanneer je hond water met blauwalg heeft gedronken, kunnen de volgende symptomen optreden: sloomheid. ademhalingsproblemen. overmatig kwijlen, schuimbekken.
Veilige zwemwaterlocaties
Een actueel overzicht van de locaties is te vinden op www.zwemwater.nl. Je kunt hier ook de Zwemwater-app downloaden.
Blauwalgen zitten in elk natuurwater (zoet, brak, zout). Als er heel veel blauwalgen zijn, ziet u dikke lagen drijven. Uit deze lagen komen giftige stoffen. Als u gaat zwemmen, kunnen uw huid en ogen gaan irriteren.
Door het drinken van blauwalgen kunnen honden en katten, maar ook andere dieren als vissen, vogels, paarden en koeien ziek worden. Blauwalgen vormen met name een probleem in juli, augustus en september, als de watertemperatuur 20°C of meer is.
In warme zomers kunnen de hoeveelheid blauwalgen in een sloot of meer enorm toenemen. Vervelend bij deze 'algenbloei' is dat sommige soorten gifstoffen afscheiden, die voor mens en dier gevaarlijk zijn. Je kunt ziek worden als je het water binnenkrijgt.
Wat moet ik doen als ik blauwalg zie? Heeft u vermoeden van blauwalg, dan kunt u dat 24 uur per dag melden bij het waterschap via telefoonnummer 0344 - 64 9090. Ook voor meldingen van dode vissen en eenden kunnen inwoners van het rivierengebied 24 uur per dag terecht bij het waterschap, via telefoonnummer 0344-64 9090.
Hoe kunt u botulisme herkennen? Watervogels vertonen verlammingsverschijnselen aan kop en vleugels. Ze verdrinken vaak doordat de nekspieren verlamd zijn. Vissen vertonen verlammingsverschijnselen.
Gezondheid. Sommige blauwalgen zijn giftig. Het is dan ook af te raden om te zwemmen in water waar veel blauwalgen in zitten. Blauwalgen geven huidirritatie en als u blauwalg binnen krijgt kan dat maag-en darmklachten veroorzaken.
Het goede nieuws is dat hoewel het er niet zo prettig uit ziet, algen in je zwembad ongevaarlijk voor je gezondheid zijn. Je kunt dus in principe in groen zwembadwater blijven zwemmen, maar je zult toch een stuk meer van je zwembad genieten als het er weer helder uitziet en fris ruikt!
Honden kunnen tijdens het zwemmen of drinken besmet water binnenkrijgen. De symptomen horende bij een besmetting kunnen al binnen korte optreden. Maar het kan ook een aantal dagen duren voordat de eerste symptomen optreden. Symptomen zijn: ademhalingsproblemen, loomheid, veel kwijlen, braken.