Uw Nederlandse rijbewijs is in het buitenland niet geldig als identiteitsbewijs. Buiten Nederland kunt u zich alleen identificeren met een geldig paspoort of een geldige ID-kaart.
Een geldig legitimatiebewijs is: een Nederlands of buitenlands paspoort. een Nederlands rijbewijs of bromfietsrijbewijs (categorie AM) een Nederlandse of Europese identiteitskaart (ID-kaart uit een EER-land)
U moet ook een identiteitskaart of paspoort kunnen tonen wanneer u in een Europees land verblijft. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. U kunt een visum aanvragen bij de ambassade van uw bestemmingsland in Nederland. Een rijbewijs is in het buitenland geen geldig identiteitsbewijs.
Paspoort en visum
U heeft een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig als u naar Italië reist waarmee u zich kunt identificeren. Kinderen hebben ook een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig om naar Italië te reizen. Controleer hoe lang uw reisdocument geldig moet zijn bij binnenkomst en bij vertrek.
Moet ik mijn paspoort of identiteitskaart meenemen tijdens reizen naar het buitenland? U heeft niet alleen een paspoort of identiteitskaart nodig als u de grens over gaat. U moet u ook kunnen identificeren tijdens uw verblijf of onderweg. Daarom moet u altijd een geldig paspoort of geldige identiteitskaart meenemen.
Paspoort of identiteitskaart? Het ministerie van Binnenlandse Zaken weet voor welke landen een identiteitskaart voldoende is en wanneer een paspoort nodig is: "De Nederlandse id-kaart is als reisdocument geldig binnen de EU-landen, de EER , Monaco, San Marino, Turkije en Zwitserland.
Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Oostenrijk, ook bij het huren van een voertuig. Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
Een vID is de digitale variant van jouw fysieke paspoort of ID-kaart in de vorm van een app op je smartphone. Met deze app is het in de toekomst mogelijk om digitaal te laten zien wie je bent en kun je bijvoorbeeld reizen met een digitaal paspoort. De app voldoet aan de hoogste internationale veiligheidseisen.
U bent strafbaar als u geen geldig identiteitsbewijs kunt of wilt laten zien aan de politie of andere toezichthouders. U kunt een boete krijgen of meegenomen worden naar het politiebureau. Ook banken, zorg- en overheidsinstellingen kunnen om een geldig identiteitsbewijs vragen.
Volgens de wet moet je vanaf 14 jaar altijd een geldig legitimatiebewijs bij je hebben. Als het nodig is, moet je je kunnen legitimeren met dit document. Een kopie tonen mag dus niet, want dat is GEEN geldig legitimatiebewijs.
Meld het bij uw gemeente als uw paspoort of identiteitskaart gestolen is of als u deze kwijt bent. De melding heet een verklaring van vermissing. Zonder deze verklaring kunt u geen nieuw reisdocument aanvragen.
Een kiezer mag stemmen met een identiteitsbewijs dat op de dag van de stemming maximaal 5 jaar is verlopen, ongeacht of de kiezer stemt met een stempas, een volmacht of een kiezerspas.
Italië behoord tot de zgn Schengen landen, waarin is vastgesteld dat er geen interne grenscontrole is en een ID kaart volstaat. Duur van paspoort 6 maanden na terugkomst geldt voor landen buiten Europa/raad van Europa.
België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Ierland, Roemenië.
Met een paspoort kunt u wereldwijd reizen; voor het aanvragen van een ID-kaart is toestemming van ouders of gezaghouders nodig tot 12 jaar. Voor het aanvragen van een paspoort is tot 18 jaar toestemming van de ouders of gezaghouders nodig; een ID-kaart is een pasje zo groot als een bankpasje.
Er komt een Europese digitale identiteit voor elke EU-burger, elke inwoner en elke onderneming in de EU die dat wil. Ze kunnen zich daarmee identificeren en kiezen welke persoonlijke gegevens ze willen delen, zowel online als offline, met overheidsinstanties en bedrijven in de hele EU.
Identiteitskaart, visa and ESTA
Voor reizen buiten de Schengenzone heb je een paspoort nodig. Afhankelijk van je bestemming kan het ook nodig zijn dat je een visum, inentingsbewijs en ESTA (Electronic System for Travel Authorization) hebt.
Minderjarigen: gewone procedure: 38.70 euro (vanaf 1 januari 2022) spoedprocedure: 218.98 euro (vanaf 1 januari 2022) Superdringende procedure: 278.98 euro (vanaf 1 januari 2022)
Verplichte voorwerpen
In Italië is het verplicht om een veiligheidshesje voor iedere inzittende en een gevarendriehoek mee te hebben. Een verbanddoos, reserveband, brandblusser en reservelampen zijn niet verplicht, maar zijn natuurlijk wel aan te raden.
In Italië kun je bij alle grote winkels en supermarkt betalen met je bankpas met pincode. Veel winkels bieden net als in Nederland of België ook de mogelijkheid om contactloos te betalen. Maar let op: kleine winkeltjes en eetcafés hebben soms alleen de mogelijkheid om contant te betalen of 'de pinautomaat is kaputt').
En het verbod op grote contante betalingen wordt verder uitgebreid. Waar je enkele jaren geleden nog tot 12.500 euro probleemloos contant mocht betalen, is dat inmiddels al teruggebracht tot maximaal 2000 euro. Vanaf 2022 wordt de grens 1000 euro.