het beroep paleontoloog (onderzoeken/publiceren) valt onder de beroepsfamilie Geologen en geofysici. Het salaris Geologen en geofysici ligt gemiddeld op € 3350 bruto per maand.
Een studie paleontologie is er niet in Nederland of België. Wel zijn er uiteraard Biologie en Aardwetenschappen of Geologie.
Hoe word je een Paleontoloog? Een paleontoloog heeft geografie of biologie gestudeert. Dit kan zowel op HBO als Universitair niveau. Daarnaast zijn er ook opleidingen waarin de student tot paleontoloog wordt opgeleidt; deze studies zijn universitaire studies en vierjarig.
Om paleontoloog te kunnen worden moet je een VWO-diploma hebben met wis-, natuur- en scheikunde in je pakket. Biologie is aan te raden maar niet verplicht (voor aardwetenschappen). Daarna kun je biologie of geologie gaan studeren, deze opleidingen hebben allebei een specialisatie paleontologie.
Archeoloog. Een paleontoloog is geen archeoloog! Een paleontoloog bestudeert alleen natuurlijke sporen, terwijl een archeoloog ook niet-natuurlijke sporen bestudeert, zoals oude huizen of oude materialen die vroeger werden gebruikt voor de jacht.
Het was even puzzelen hoe je de kleur van een dino kan bepalen, maar dankzij een fossiele inktvis is het gelukt. Een van de onderzoekers ontdekte toen hij de oeroude inktzak van het beest onder de microscoop legde toevallig een aantal pigmentkorreltjes.
Betekenis van paleontologie
Een paleontoloog aan het werk (Publiek Domein – wiki) Paleontologie is een tak van wetenschap die zich bezighoudt met de bestudering van fossielen, ofwel lang uitgestorven organismen (dieren, planten, géén menselijke resten) die sporen hebben achtergelaten in gesteente of aardlagen.
Paleontologie (Oudgrieks: παλαιός palaios, oud, ὄν, on, "wezen") is de wetenschap die fossiele resten of sporen van organismen bestudeert, om aan de hand daarvan de aarde en evolutie van het leven op aarde in het geologisch verleden te reconstrueren.
De Bioloog werkt vaak bij een universiteit, bij de overheid of in het bedrijfsleven. Ook kan de Bioloog aan de slag als adviseur of beleidsmaker. Daarnaast kan de Bioloog ook leraar Biologie worden en bij een onderwijsinstelling gaan werken. De Bioloog kan in zowel de profit als de non-profit sector werkzaam zijn.
Na het behalen van de bachelor stromen de meeste studenten door naar een masteropleiding om zich verder te specialiseren op het gebied van de aarde, water, energie of klimaat. Na de masterfase gaan aardwetenschappers aan de slag als onderzoeker of adviseur bij bedrijven in binnen- en buitenland.
De hbo bachelorstudie Toegepaste Biologie is gericht op de studie van plant, dier, natuur en milieu. De studie sluit aan bij wat leeft in de samenleving en in de natuur. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid, de milieuproblematiek en de ecologie.
Paleontologen houden zich bezig met opgravingen. Als ze fossielen vinden dan graven zij deze voorzichtig uit met speciale gereedschappen. Ze gebruiken pikhouwelen, hammers, schoppen en borstels. Ze moeten tijdens hun werk erg goed opletten dat zij de fossielen niet beschadigen.
De oudste algemeen erkende fossielen zijn die uit de Strelley Pool in de regio Pilbara in West-Australië. Het zijn stromatolieten: afzettingsgesteente dat ontstaat doordat micro-organismen sedimenten invangen en vasthouden. Deze fossielen zijn 3,4 miljard jaar oud.
Fossielen zijn meestal héél oud. De jongste fossielen (zoals bijvoorbeeld uit de ijstijd) zijn al gauw 10.000 jaar oud. Sommige hele oude fossielen zijn wel 550 miljoen jaar oud. Dat is 550.000.000 jaar!
In gefossiliseerde botten dringt het element fluor (dat in minutieus kleine waterdruppels zit) in de calciumfosfaat-kristallen van het fossiele bot; zo raakt het bot beter bestand tegen erosie. Dit proces van veranderen van fossielen, waarbij ze steenhard worden, heet verstenen.
Tijdens het Trias, 251 tot 200 miljoen jaar geleden, lag vrijwel alle continentale massa bij elkaar in het supercontinent Pangea. Uit reptielen van de groep der Archosauria — waarvan tegenwoordig alleen nog de krokodillen en de vogels over zijn — ontstonden de eerste dinosauriërs.
Biologie is de natuurwetenschap die levende wezens en daarmee samenhangende verschijnselen bestudeert.
De antropoloog maakt een röntgenfoto en ziet een klein zwart vlekje dat het puntje van een mes blijkt te zijn. Vervolgens weekt hij het weefsel van het bot af en droogt hij de schone botdelen. Hij beschrijft de overige beschadigingen die hij aantreft waarna de botdelen naar de deskundige voor microsporenonderzoek gaan.
Omdat de paleontologie geen exacte wetenschap is, blijft het giswerk. Als je bedenkt dat een volwassen Argentinosaurus misschien wel 1000 tot 2000 kilo planten at, kun je er van uit gaan dat er iets van 500 of misschien wel 1000 kilo poep per dag uit kwam.
"We weten dat ze oren hadden waarmee ze geluiden met een lage frequentie konden opvangen", stelt het INAH. "Dus ze moeten vreedzaam maar ook spraakzaam zijn geweest." Volgens de paleontologen konden de dinosauriërs 'geluiden uitstoten om vijanden weg te jagen of voor voortplantingsdoeleinden'.
Kan/mag het? Dinosaurussen tot leven wekken kunnen we dus niet. Nog niet. “Deze tak van de wetenschap evolueert echt gigantisch snel, de genetica en de celbiologie.
Als ze het precies willen weten, laten ze een C14-datering uitvoeren. Dat is een hele ingewikkelde techniek, waarbij de radioactiviteit van hout, bot, houtskool en andere resten van planten, dieren en mensen kan worden gemeten. Hoe minder radioactief, hoe ouder.