De zwaarste criminelen van ons land zitten in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.
' In de extra beveiligde inrichting (EBI – unit 5) van de penitentiaire inrichting (PI) Vught zitten Nederlands bekendste criminelen: Willem Holleeder, Ridouan Taghi, Gökmen Tanis, Dino Soerel, Mohammed Bouyeri.
De bekendste inwoners van de EBI zijn op dit moment Willem Holleeder en Ridouan Taghi: zware en vluchtgevaarlijke criminelen. Zij zitten in een strak regime met weinig vrijheid.
Er is plaats voor 670 gedetineerden en er werken bijna 1100 medewerkers. In de EBI is plek voor achttien gedetineerden die in de 24 cellen in unit 5 geplaatst kunnen worden. In dat gebouw zit ook de zwaarste categorie misdadigers: de terroristenafdeling.
Gedetineerden mogen contact met de buitenwereld hebben, maar alle vormen van communicatie worden gecontroleerd. Ze hebben geen toegang tot het internet. Bij bezoek zit er altijd een glazen wand tussen de gedetineerde en de bezoeker.
Politie en OM verdenken de 38-jarige advocaat uit Maarssen van 'zeer ernstige en gewelddadige strafbare feiten', zoals een poging tot ontsnapping van zijn neef Ridouan Taghi uit de EBI. Hierbij zouden mogelijk doden vallen.
Voor de moord zijn twee schutters veroordeeld tot 30 jaar cel. Daarnaast worden nog drie mensen door OM verdacht van betrokkenheid, waaronder Jaoud F. en nog een andere neef van Taghi. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die als vertrouwenspersoon de kroongetuige bijstond, werd op 6 juli 2021 vermoord in Amsterdam.
Taghi zit vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.
De langgestraften die een kort geding hebben aangespannen zitten op de zogeheten Afdeling K van Norgerhaven. In 2012 kondigde staatssecretaris Fred Teeven aan de Tweede Kamer aan dat deze afdeling als een eerste pilot speciaal werd aangewezen voor langgestraften.
Een Extra Beveiligde Inrichting of afgekort EBI is een speciale penitentiaire inrichting, namelijk een met het hoogste niveau beveiliging. Er is één EBI.
De zittingen vinden plaats in de beveiligde zaal in het Justitieel Complex Schiphol. Op 24 juni 2022 werd Holleeder in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
Beleggingsinstellingen zijn verplicht de essentiële beleggersinformatie (EBi) beschikbaar te stellen. Dit is een ander document dan het essentiële-informatiedocument.
De naam 'Vught' komt van het woord 'fuchte' of 'vocht', de betekenis van "vochtige plaats", waaruit Vught is ontstaan.
Aanleg EBI bespoedigen
In de omgeving bestond al langer de wens voor een veiligere afwikkeling van het verkeer, maar de werkzaamheden kregen een duwtje omdat de rotonde ook meteen onderdeel gaat uitmaken van de nieuwe gevangenis in Vlissingen. Die komt op de plek van de eerder geplande marinierskazerne.
(de moordenaar van Theo van Gogh), tramschutter Gökmen Tanis en de Koerdische bendeleider Hüseyin Baybaşin. De levenslang gestrafte die momenteel het langst vastzit is Edwin Senff, hij zit sinds 1994 vast voor doodslag en tweemaal poging doodslag in Badhoevedorp.
Een cel heeft een membraan, een soort schil die de cel omsluit. In deze schil liggen verschillende onderdelen van de cel, deze onderdelen worden ook wel organellen genoemd. De celkern, maar ook de mitochondria zijn voorbeelden van deze organellen. Organellen zijn essentieel voor de overleving en reproductie van de cel.
Het regime in de EBI is zeer streng. Het is niet voor niks een zwaar bewaakte gevangenis, binnen een gevangenis. Alleen hier zitten de zwaarste criminelen. De EBI bestaat uit vier afdelingen, met ieder zes cellen.
Over de strafeis tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi bestaat ook geen twijfel. Hij gaf volgens het OM opdracht voor alle moorden, pogingen en voorbereidingen op de tenlastelegging. Met zulke zware verdenkingen kan de eis van het OM alleen maar uitkomen op levenslang.
Wordt de zaak toch inhoudelijk beoordeeld, dan moet vrijspraak volgen. Dat stelden advocaten Inez Weski en Susanne Boersma vrijdag op de eerste dag van hun pleidooi voor de drie hoofdverdachten in het Marengoproces, tegen wie justitie in juni levenslang heeft geëist.
'Wie praat die gaat', dat was volgens het OM het motto van Ridouan Taghi. Hij zou een organisatie hebben opgericht die uit verschillende lagen bestond, zodat er enige vorm van afscherming zou zijn. Er was sprake van een opdrachtgever, tussenpersonen, schutters en spotters.
Tony de G. - geboren in Schiedam en getogen in Spijkenisse - is de belangrijkste getuige in het proces Eris, dat afgelopen maandag inhoudelijk van start ging in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. De zaak draait om vijf liquidaties en elf pogingen daartoe.