Beschrijving ontweiden: Nadat een haas gevangen of geschoten is, drukt men de blaas leeg.Je doet dit door de haas over het been te leggen en over de buik naar beneden te duwen. Wanneer de darmen beschadigd zijn moet het dier direct ontweid worden.
Leg in twee stukken touw een lus en trek deze vast rond de achterlopers van het haas, boven het gewricht halverwege. Bevestig de stukken touw aan de spijkers, het haas hangt op ongeveer borsthoogte. Zorg dat de touwtjes even lang zijn. Zet een bak onder het haas om het slachtafval in op te vangen.
De jonge hazen zijn nestvlieders. Ze worden, in tegenstelling tot konijnenjongen, bovengronds geboren met een volledige vacht en open ogen. Vlak na de geboorte zijn zij onmiddellijk mobiel. De jonge hazen worden gedurende ongeveer 30 dagen gezoogd.
Het mannetje van de haas wordt ook wel rammelaar genoemd. Vanaf januari is het "rammeltijd". Dat is de paartijd van de hazen.
Afmetingen. De haas heeft een kop-romplengte van 48 tot 73 centimeter, een schouderhoogte van 30 centimeter en een lichaamsgewicht van 2500 tot 7000 gram. Het mannetje ("rammelaar" of "ram") is ongeveer vijf procent zwaarder dan het vrouwtje ("moer" of "moerhaas").
Als je de familie van haasachtigen nog verder verdeelt, kom je bij de soorten uit. Hazen en konijnen behoren tot verschillende soorten binnen deze familie. Hun manier van leven onderscheidt zich op veel manieren en ook de voortplanting tussen beide soorten is niet mogelijk. Hazen kunnen dus niet paren met konijnen.
Van februari tot en met april is de paartijd van de haas. De mannetjes vechten in deze periode om de vrouwtjes en dat gaat er wild aan toe. Net een kickboksgevecht en dus een indrukwekkend schouwspel!
Roofvogels, vossen en katten zijn (natuurlijke) vijand nummer één van hazen. Maar ook mensen vormen een gevaar met auto's, landbouwmachines en soms ook jacht*.
Traditioneel wordt er in de herfst en de winter het meeste wild gegeten, omdat de wildpopulaties in Nederland dan het grootst zijn en het jachtseizoen voor de meeste diersoorten open is. Maar eigenlijk kun je vers wild het hele jaar door eten. Voor een deel is het dus ook gewoon traditie, die haas met kerst.
Om elkaar te leren kennen, lopen de mannetjes achter de vrouwtjes aan, door de velden. Rammelen noemen we dat. Het begint vaak met één of enkele mannetjes (rammelaars) die de vrouwtjes (moeren) achterna zitten. Dat trekt ook andere Hazen aan om mee te rennen.
Geen wild konijn
Bovendien zal je een wild konijn ook nooit tam kunnen maken. Wilde dieren kan je dus maar best in de natuur laten. Tref je tijdens een wandeling in een bos of veld een nest jonge konijntjes aan? Laat dit dan vooral onaangeroerd.
De haas kan je onderscheiden van het konijn doordat hij groter en zwaarder is, door zijn amberkleurige iris en zijn langere oren met zwarte tippen. De haas is een planteneter en voedt zich met jonge grassen, granen, onkruiden en allerlei akkergewassen.
Hoe snel moet je een haas slachten? Het perfecte stukje wild is niet van een net afgeschoten dier zegt Renier Enzerink van de Jagersvereniging. Het vlees moet je wel een week laten hangen (besterven). Jager Jutten legt ook uit dat een haas zeker een paar dagen moet hangen, drie dagen minimaal.
Wilde haas bereiden
Doe alles in een braadpan en voeg naar smaak jeneverbessen en laulierblaadjes toe. Laat 1-1,5 uur sudderen op een laag vuur met het deksel op de pan. Schep tussendoor steeds het braadvocht over de haas, zodat het vlees niet uitdroogt. De haas is gaar als het vlees makkelijk van het bot loslaat.
DE SMAAK VAN HAAS
De haas is een snel, mager en lenig dier, dat zich voornamelijk voedt met bieten, landbouwgewassen en kruiden. Dit zorgt er dan ook voor dat zijn vlees, net als zijn bouw, krachtig van smaak is. Bij het donkerrode vlees van de haas proef je echt overduidelijk een wildsmaak.
Er zit 10,8 gram vet in 1 bout/poot (360 gram) haas, waarvan 3,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Het is Nederland verboden om hazen en wilde konijnen als huisdier te houden. Het diertje heeft echt de beste kansen bij een ervaren opvang. Er staan zelfs hoge boetes op als je wilde hazen en wilde konijnen toch als huisdier houd, het is bij wet verboden om in Nederland deze diersoorten in huis te hebben.
Hazen maken geen hol, wel een kuiltje dat een leger wordt genoemd. Ze proberen predatie te vermijden door hun schutkleur. Al eens een boksmatch tussen hazen gezien. Op de website van Onze natuur kan je toeschouwer zijn.
Hazen eten grassen (winter), kruiden (zomer) en akkerbouwproducten zoals graan, maïs, klaver en aardappelen. Door hun knaaggedrag worden ze wel tot de 'kleine grazers' gerekend en hebben ze een grote invloed op de vegetatie.
Hazen zijn geen liefhebbers van water maar het zijn goede zwemmers. Ook in vaarten en vlieten worden soms zwemmende hazen gespot.
Meestal beginnen één of enkele rammelaars (mannen) met het opdrijven van de moeren. Dit werkt aanstekelijk en steeds meer andere hazen sluiten zich aan. De mannen rennen niet speciaal achter één moer aan, het is meer een gezamenlijk rennen. Tijdens dit spektakel vindt de paarvorming plaats.
De haas houdt geen winterslaap, hij overwintert in een leger. De haas is min of meer een nachtdier. Overdag is hij slechts mondjesmaat actief, maar op warme zomerdagen is hij ook later op de ochtend en vroeger op de avond al actief. Hij ligt overdag meestal platgedrukt tegen de grond in een voor of in zijn leger.
De haas leeft namelijk solitair, ze komen alleen samen om te paren. Daarnaast krijgen ze lang niet zo veel jongen als bijvoorbeeld konijnen. Met andere woorden: kweken is absoluut niet rendabel.