Voor menselijke consumptie kennen we eigenlijk drie bekende soorten inktvis: Pijlinktvis, zeekat (Sepia) en octopus.
Je hebt wel verschillende soorten inktvissen, zoals de octopus, de pijlinktvis en zeekat. Inktvis is eigenlijk een soortnaam en niet de naam voor één dier. Ook al is een octopus een inktvis, ze zijn niet helemaal hetzelfde. Een octopus heeft bijvoorbeeld maar 8 tentakels, terwijl alle andere inktvissen er 10 hebben.
Octopussen hebben 8 poten ("octo" is grieks of latijns en betekent "acht") en een ronde balachtige lijf. Pijlinkvissen hebben 10 poten, en hun lijf heeft de vorm van een torpedo. Calamari is gemaakt van pijlinktvis. "Calamari" komt van het Italiaans en maakt referentie naar de soort inktvis met 10 poten (pijlinktvis).
Octopussen zijn het bekendste geslacht van de inktvissen (Cephalopoda). Met meer dan 110 verschillende soorten is het, ook voor kenners, best lastig om ze als soorten uit elkaar te kunnen houden. Maar deze soorten hebben vanzelfsprekend wel een groot aantal overeenkomstige kenmerken zoals dat ze geen skelet hebben.
Pijlinktvis en sepia die in Nederland op de markt komen, kun je zo eten. Octopus heeft een behandeling nodig. Vroeger werd het vlees door vissers mals gebeukt tegen de havenmuur, tegenwoordig gaat de octopus in een speciale centrifuge, gevolgd door een korte verhitting op een graad of 40.
De licht zilte smaak van inktvisinkt
Inktvisinkt heeft een licht zilte smaak en is goed te combineren met andere vissoorten. naast het feit dat je ontzettend veel kunt met inktvisinkt, wordt het voornamelijk gebruikt om pasta of risotto een zwarte kleur te geven.
In Nieuw-Zeeland is de grootste reuzeninktvis (Mesonychoteuthis hamiltoni) ooit gevangen. Het beest weegt 450 kilo en werd opgevist in de Antarctische wateren. De ogen zijn volgens de vissers zo groot als borden en de haken op de tentakels zouden zo scherp zijn als scheermessen.
Pijlinktvis wordt vooral geconsumeerd als inktvisringen. De Italianen noemen deze snack 'calamari', en in Spanje heeft men het over 'calamares'. Pijlinktvis kan je bakken, stoven, grillen of frituren. Het vlees is mals en je hoeft het heel kort te bakken.
Een SQUID (superconducting quantum interference device) is een bijzonder gevoelige detector voor magnetische velden. De SQUID maakt gebruik van supergeleiding bij lage temperatuur en steunt op een kwantumeffect en interferentie. SQUIDs bestaan sinds 1962 (zie de tijdbalk van de materiaaltechnologie).
In Spanje worden calamares steevast van pijlinktvis gemaakt. Hiervoor wordt het tubevormige bovenlijf van de pijlinktvis inclusief de tentakels in ringen gesneden. Hierna worden de inktvisringen en tentakels gepaneerd, gefrituurd en belanden ze op jouw bord met een schijfje citroen en eventueel een dipsaus.
Er komt maar geen einde aan de fraude met ons voedsel. Nu blijkt dat calamares niet altijd is gemaakt van inktvisringen, maar van de anus van een varken.
Bovendien bestaat er geen tegengif. De inktvis laat meestal alleen zijn mooie blauwe ringen zien als hij zich bedreigd voelt en op het punt staat om zijn gif te gebruiken. Wie gebeten wordt, raakt eerst verlamd en kan binnen drie minuten dood zijn. Dat is dan wel afhankelijk van de hoeveelheid ingespoten gif.
Reuzeninktvissen en kolossale inktvissen behoren tot de grootste ongewervelde dieren op aarde. Ze worden tot wel 14 meter lang. De dieren wonen op anderhalve kilometer diepte (of nog dieper) en zijn overvallers. Dit betekent dat ze niet actief jagen maar eerder dieren grijpen die toevallig langskomen.
Een sepia eet voornamelijk krabben, garnalen en kleine of jonge vis. Het is een nachtdier en jaagt dus 's nachts jaagt op zijn voedsel.
Het zijn meesters in het ontsnappen en de slimste octopussoort is ongeveer zo slim als een aapachtige of papegaai. Of neem bijvoorbeeld de zeekat (sepia) die pigmentcellen in zijn huid heeft, waarmee hij van kleur kan veranderen en zijn uiterlijk aan de omgeving aan kan passen.
De inktvissen van het geslacht Histioteuthis heeft één groot uitpuilend oog en een kleiner oog van normale grootte. Vermoedelijk gebruikt het dier het grote oog om de silhouetten van prooien in het licht boven zich te onderscheiden. Het kleine oog dient om lichtgevende organismen in de diepte te zien.
De meeste inktvissen groeien snel en hebben een kort leven, meestal leven ze maar een tot twee jaar, met als uitzondering verschillende diepzee- en poolsoorten en de nautilussen, die veel ouder kunnen worden.
Bak de inktvisringen in porties goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de frituurpan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer dit hapje met partjes citroen en tartaarsaus of mayonaise.
Calamares of calamari is een traditioneel gerecht dat uit gefrituurde pijlinktvis bestaat. Het gerecht komt in heel het Middellandse Zeegebied onder gelijkvormige namen voor.
Bovendien is inktviskweek niet duurzaam: inktvissen zijn carnivoren en hebben andere vissen als voedsel nodig. Inktviskweek zal de lage visstanden in de wereld daarom nog verder onder druk zetten.