Antwoord van Jeroen Meus. Het Italiaanse gerecht met de flinterdunne plakjes rauw rundvlees zou dateren van 1950, wanneer de chef Giuseppe Cipriani het bedacht in z'n Venetiaans restaurant. Hij noemde het gerecht naar Carpaccio, een Italiaans schilder uit de renaissance.
Het gerecht werd bedacht in 1950 in Venetië, Italië. Giuseppe Cipriani, de toenmalig eigenaar van Harry's Bar in Venetië, had vele beroemde stamgasten, onder wie Charlie Chaplin en Ernest Hemingway.
Carpaccio is een welbekend koud voorgerecht uit de Italiaanse keuken. Het bestaat uit zeer dun gesneden plakjes rauw rundvlees en wordt traditioneel geserveerd met kappertjes en een dressing van mayonaise, citroensap, worcestersaus en melk.
Carpaccio is een mager gerecht; het valt onder de categorie rood vlees. Het gerecht werd in 1950 bedacht door een bar-restauranteigenaar in Venetië. Hij noemde dit gerecht naar de schilder Vittore Carpaccio, van wie op dat moment een overzichtstentoonstelling werd gehouden in Venetië.
Traditioneel wordt carpaccio gesneden van de ossenhaas, het fijnste stuk vlees van een rund. Maar je kunt ook carpaccio snijden van rosbief of kogelbiefstuk.
Het originele recept van de Carpaccio was uitgevonden door Giuseppe Cipriani, een van de vele chef-koks werkende bij Harry's bar. Een wereldberoemd restaurant opgericht in 1931 in de Italiaanse stad Venetië. Amalia Nani Mocenigo was een van de vaste gasten bij Harry's bar, net als Charlie Chaplin en Ernest Hemingway.
Juist omdat rundscarpaccio zo'n eenvoudig en puur gerecht is, is de keuze van het vlees heel belangrijk. Best gebruik je mager rood vlees, ontdaan van vetrandjes. Belgisch Witblauw rundvlees is perfect: het is heel mager en mals vlees. Voor carpaccio ga je best aan de slag met runderlende.
Rood vlees ongezond? Te veel rood vlees eten is niet gezond, maar dit betekent niet dat je helemaal geen rood vlees meer mag eten. Er zitten namelijk ook voordelen aan. Zo bevat carpaccio veel gezonde eiwitten, vitamine B en zink en is het ijzergehalte ook ruim twee keer zo hoog als in bijvoorbeeld kip.
“Dat is in principe een deel van de koe. Het is niet het zachtste stukje vlees, het is goedkoper vlees. Maar omdat het zo dun gesneden wordt, maakt dat niet meer uit.”
Officieel wordt carpaccio gemaakt van rauw vlees, dat is bij rosbief anders. Dit is namelijk wel aangebraden, je kunt hem zo rosé braden als je zelf wilt. Ik heb deze rosbief wel zelf aangebraden en verder gegaard in de oven tot een kerntemperatuur van 57 graden.
In Italië wordt carpaccio geserveerd met olijfolie en citroen. De Nederlandse 'klassieker' eten we het liefst zo: met pijnboompitjes, kaas en rucola.
Bij een carpaccio, gemaakt van dungesneden, rauw rundvlees, draait het om het tegenovergestelde: die is zacht en licht van smaak, en wordt daarom liever vergezeld door een lichte witte wijn of een rosé. Italianen zul je zelden een glas wijn zien drinken zonder iets te eten erbij.
Het meest gegeten voorgerecht in restaurants
Het maakt niet uit of het nu zomer of winter is, carpaccio is altijd lekker. Een goede carpaccio is gesneden van ossenhaas en smelt in de mond.
Oorspronkelijk is het een koud voorgerecht uit de Italiaanse keuken, met name zeer fijngesneden plakjes rauw runderfilet. Tegenwoordig gebruikt men het ook als aanduiding voor het in zeer dunne plakjes snijden van groente, vis of vlees.
Het gerecht is vernoemd naar een Italiaanse schilder uit de 15e eeuw, Vittore Carpaccio. In 1950 vond er in Venetië een tentoonstelling plaats ter ere van de schilder.
Malse kogelbiefstuk gevuld met Parmezaanse kaas, rucola en groene pesto.
Het Parool heeft Het Pompstation uitgeroepen tot restaurant dat de lekkerste carpaccio serveert. Het restaurant in het Oostelijk Havengebied krijgt een 8,5. Voor de test werden negentien restaurants onder de loep genomen, van Loetje Centraal, Café Américan tot Harbour Club Kitchen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd en plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Er zitten 73 kilocalorieën in 1 portie (60 gram) carpaccio.
Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dit is inclusief vleeswaren. Onbewerkt mager vlees staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om een keer per week vis te eten en een of meerdere dagen per week vegetarisch te eten.
open de verpakking en haal de 2 porties carpaccio los middels de plastic folie. Keer de porties om op twee borden en verwijder de plastic folie. Verdeel hier de kaas, pijnboompitten en dressing over.
De dunne lende, ossenhaas, bovenbil, de muis of het bloemstuk; er wordt van vele delen koe graag carpaccio gemaakt. En dat is niet verboden. Maar in het originele en recept van Giuseppe Cipriani is het een mals stuk runderlende dat kakelvers en platgeslagen op het bord ligt.
Carpaccio van de slager is het lekkerst, maar bevatten geen toevoegingen en conservingsmiddelen. De carpaccio kan dus iets verkleuren.
€€5,95 per stuk
Voor carpaccio hoeft u niet meer naar een restaurant. Met onze kant en klaar gesneden haasbiefstuk kunt u het gemakkelijk zelf bereiden. Zichtbare prijs is per persoon.
Als u de carpaccio. dan 15 minuten van te voren uit de vriezer haalt, zijn de. plakjes makkelijk van elkaar af te halen en kunt u uw. bord mooi opmaken.