Vier tot vijf lagen Double Coat aanbrengen tot een totale droge laagdikte van 160 µm (minimaal verbruik circa 0,35 kg/m²).
Je kunt meerdere lagen De IJssel HB coating over elkaar aanbrengen zonder te schuren. Wanneer de ondergrond bestaat uit een één-componenten verfsysteem dient deze eerst verwijderd te worden om de ondergrond daarna op te ruwen met schuurpapier korrel 120-180.
Nadat je de DD lak hebt aangebracht wacht je 48 uur voor je de ondergrond kunt belasten. Na 7 dagen heeft de Double Coat DD lak de eindsterkte bereikt. Voor een nog hogere krasvastheid kun je na 24 uur nog een laag DD lak Dubbel UV aanbrengen.
Het totaal aantal lagen is afhankelijk van de toepassing en ondergrond en is vermeld in het verfsysteem. Applicatie van IJmopox ZF primer met kwast of roller IJmopox ZF primer is thixotroop ingesteld zodat hoge laagdiktes kunnen worden bereikt.
DD lak is een hoogwaardig tweecomponenten polyurethaan laksysteem dat zich kenmerkt door een hoge krasvastheid, met een hoog behoud van de glans, een hoge chemicaliënresistentie en een hoge UV-, weer- en waterbestendigheid.
Speciaal geselecteerde schuim, vilt en nylon verfrollers voor het streeploos aanbrengen van Double Coat, IJmopox en Variopox producten. De Double Coat schuimroller is de beste fijne schuimroller voor het mooiste resultaat. Alle Double Coat lakken vloeien strak wanneer u deze roller gebruikt.
Je kunt de epoxy aflakken met DD lak transparant in hoogglans, matglans of zijdeglans. Vooral in buitentoepassingen, zoals boten, tuintafels, tuinmeubelen, luiken of deuren adviseren we om 2 lagen DD lak aan te brengen. Dit beschermt de epoxy en is krasbestendig.
De primer heeft een excellente anti-corrosieve bescherming en een goede krasbestendigheid. De epoxy heeft een antifouling hechtlaag voor gebruik over epoxy primers. Aantal lagen: 1-5 lagen, geheel afhankelijk van oppervlak en gebruik. Ons advies is minimaal 2 a 3 lagen.
ZF primer is epoxy primer voor boven en onder water. De IJssel IJmopox ZF primer is een twee componenten grondverf voor algemene toepassingen op basis van epoxy en een polyamide verharder. Voornaamste kenmerken en gebruiksdoel: - Bevat zinkfosfaat als roestwerend pigment.
IJmopox HB coating is een high solid twee componenten tussen- of eindlaag voor algemene toepassingen op basis van epoxy en een polyamide verharder. Oplosmiddel arm; • Bevat zinkfosfaat als roestwerend pigment; • Toe te passen op voldoende voorbehandeld staal, aluminium, hout, polyester, etc.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Bij een omgevingstemperatuur van 20 graden moet de tussenlaag minimaal 16 en maximaal 36 uur drogen voordat u de toplaag aanbrengt. Controleer of de tussenlaag voldoende droog is door op een klein stukje van de vloer een nieuwe laag coating aan te brengen met de roller.
Om de ondergrond volledig af te sluiten raden we aan om 2 tot 3 lagen epoxy te gebruiken, afhankelijk van het materiaal. Op hout zul je 3 lagen nodig hebben, op een gesloten materiaal als metaal of polyester kunnen 2 lagen al voldoende zijn.
Is epoxy/giethars duur? Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken.
Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE). Hiervan zijn de meeste vuilniszakken gemaakt.
Krasbestendigheid. Omdat epoxy een hars is die erg hard wordt is het een stevige keuze voor een tafel. Niettemin blijft een epoxy wel krasgevoelig, vergelijkbaar met een ander hoogglans product. Daarom raden we aan om voorzichtig om te gaan met je tafel, zodat er geen onnodige krassen op komen.
Van een epoxy kunstwerk tot een epoxy tafel: na verloop van tijd kunnen er krassen op het oppervlak ontstaan. Gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen: je kan namelijk epoxy giethars schuren en polijsten om krassen te verwijderen.
Voor lakken op terpentine basis adviseren wij vaak de Anza vilt roller. Voor lakken op water basis adviseren wij vaak de Friess Blue felt roller. Daarnaast kan het zijn dat de verf iets te stroperig is, een klein beetje verdunnen is hierbij vaak de oplossing. Ook is het belangrijk dat het voorwerk goed is uitgevoerd.
Wil je een deur verven met roller zonder strepen? Met een schuimrollertje heb je bijvoorbeeld altijd wel een beetje een sinaasappelschil-structuur in de verflaag. Wanneer je kiest voor een viltroller, zal het resultaat veel strakker zal zijn. Breng voldoende verf aan, verdeel goed en laat drogen.
Je hebt superdek, die er in 1x al vrij goed op zit, maar verf je de muur in een donkere kleur dan heb je vaak minimaal drie lagen nodig en soms wel vijf! We adviseren eigenlijk altijd om muren twee keer te schilderen voor een langdurig, mooi resultaat. Donkere kleuren kunnen dus nog wat extra lagen nodig hebben.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.