Hoe herken ik overpronatie? Overpronatie is te herkennen aan de slijtsporen aan de schoenzool. Wanneer vooral de binnenkant van de zool onder de grote teen slijt kan dit duiden op overpronatie. Daarnaast voelt u zelf wanneer uw voeten naar binnen neigen.
Als overpronerende loper kies je antipronatieschoenen. Deze hardloopschoenen hebben of een verhard blokje (ook wel correctieblok genoemd) of een begeleiding aan de binnenkant van de schoenen. Dit zorgt ervoor dat je voeten minder naar binnen kantelen om zo de kans op blessures te verkleinen.
Oplossingen voor doorgezakte enkels
Dan adviseren wij goede, stevige schoenen die de enkel en middenvoet stabiliseren. Ook een steunzool op maat kan helpen de voet de juiste ondersteuning te bieden en zo het doorzakken van de enkels te voorkomen.
Als blijkt dat er sprake is van een afwijkende stand van uw voeten of benen, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten om de overpronatie tegen te gaan. Daarnaast zal de podotherapeut kijken naar de (sport)schoenen die u draagt en hier een passend advies voor geven.
Overpronatie komt erg veel voor. Omdat de voeten daarbij in een onnatuurlijke positie staan levert dit vaak problemen op in de voeten en onderbenen. Dit kan vervolgens allerlei andere voetklachten veroorzaken, maar ook elders in het lichaam.
Ga rechtop zitten met een beetje holle rug. Leg je voet op je andere knie en duw die knie een klein beetje naar beneden. Beweeg je rug, die nog steeds een beetje hol is, naar voren. Als je het goed doet voel je de rek in de bil en zijkant bovenbeen.
Oplossing voor een doorgezakte voet
Een op maat gemaakte steunzool kan de voet corrigeren en zorgen voor een betere verdeling van de druk van de voet. Een betere verdeling van de druk van de voet zorgt ervoor dat je minder pijn voelt, waardoor het lopen comfortabeler wordt.
Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet heb je last van een scherpe, brandende pijn onder en boven de bal van je voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij staan en lopen.
Bij een doorgezakte voet is de voetboog zodanig laag, dat de voetboog gedeeltelijk of in zijn geheel op de grond rust. Een doorgezakte voet hoeft geen pijnklachten te veroorzaken, maar dat is wel mogelijk. Zo kan vermoeidheid in de voeten en pijn in de knieën en heupen voorkomen in combinatie met een doorgezakte voet.
Wat is pronatie? Pronatie staat voor het naar binnen bewegen van de enkel tijdens het hardlopen. Het is een natuurlijke beweging om de schokken van de voetlanding op te vangen. Bij een 'normale' pronatie is de kanteling ongeveer 15 procent.
Hardlopers die overproneren, kunnen baat hebben bij antipronatie schoenen. Deze schoenen bieden meer steun, waardoor de voet minder naar binnen kan kantelen tijdens het lopen. Antipronatie hardloopschoenen hebben een hardere tussenzool aan de binnenzijde van de schoen of de hielkap van de schoen is verstevigd.
Het verminderen van de pronatie beweging kan door het dragen van anti pronatie zolen of op maat gemaakte sportzool. Antipronatie zolen zijn de ideale correctiezolen bij overpronatie.
We raden aan om de steunzolen in te lopen. Uw voeten moeten wennen aan de zooltjes, dit heeft invloed op de rest van uw lichaam. Neem 2 tot 4 weken de tijd om te wennen aan de steunzolen.
De meeste mensen kunnen van hun doorgezakte voeten afkomen zonder steunzolen, want het lichaam kan de voetboog zelf omhoog houden. Bij veel mensen begint de doorgezakte voet al in de heupen. Een zwakke heup zorgt ervoor dat knieën naar binnen gaan staan en daardoor lijkt het dat de voet is doorgezakt.
De merken Durea en Wolky maken vlotte sandalen die voldoende steun en hakhoogte geven aan een doorgezakte voet. Het grootste deel van hun collectie is voorzien van een uitneembaar voetbedje waardoor de sandalen geschikt zijn om te dragen met steunzolen.
Een van de bekendste modellen is de New Balance 997. De New Balance 997 is ook een sneaker die veel comfort biedt en loopt ook erg fijn. De ideale sneaker dus als je steunzolen hebt.
Afhankelijk van de oorzaak van de klachten in de voorvoet kan een overbelasting vanzelf overgaan, maar vaak keert de pijn gemakkelijk terug. Het dragen van de verkeerde schoenen is een veel voorkomende oorzaak. Zorg ervoor dat u op goede, stevige schoenen loopt en houd rekening met de belasting van uw voeten.
Bij voorvoetpijn maakt het veel uit welke schoenen je draagt. De ene schoen geeft meer pijn dan de andere. Schoenen met hakken geven altijd meer pijn, omdat de hak leidt tot een hogere druk onder de voorvoeten. Hoe hoger de hak, hoe meer druk onder je voorvoet.
Vooral als je snel last hebt van pijnlijke voeten dan is het belangrijk dat je voor comfortabele pumps gaat. Ga voor pumps met een brede blokhak of met een extra bandje rondom je enkels. Dit zorgt voor extra comfort en stevigheid aan je voeten. De pumps van Unisa, Gabor en Tango staan bekend om hun hoge comfort.
De symptomen van bekkenscheefstand kunnen voor elk individu verschillen. De symptomen zijn namelijk erg afhankelijk van de plek waar het lichaam voor compensatie zorgt. Zo kunt u last hebben van nekpijn, schouderpijn, rugpijn, pijn in het bekken, moeite met bewegen en uitstralende pijn in de benen.
Strijken en lang stofzuigen, zeker bij vloerbedekking zou je niet meer moeten doen. Traplopen is slecht voor je bekken. Probeer dus zo min mogelijk trap te lopen. Zit niet met je benen over elkaar, ook dit is slecht voor je bekken, ga liever in kleermakerszit zitten.