Meet vooraf de bank op en tel daar ongeveer 30 centimeter bij op. Zo zorg je ervoor dat het vloerkleed ongeveer 15 centimeter onder en naast de bank ligt. Bij een tweezitsbank zijn meestal vloerkleden van 200x140 of 230x160 centimeter goede opties.
Veel mensen vinden het lastig om het juiste formaat te bepalen. Er zijn een aantal standaardmaten die veel verkocht worden: 170cmx240 cm, 200×300 en 250×350. Om te zien welk formaat tapijt het beste is voor jouw interieur, leg je kranten op de vloer in de maat van hoe je het karpet zou willen.
Natuurlijk kijk je bij de keuze voor een nieuw kleed naar wat je mooi vindt, maar er zijn veel meer dingen die belangrijk zijn bij de keuze voor een vloerkleed. Het formaat, de vorm en hoe je het kleed in de zithoek neerlegt zijn bepalende factoren voor de uitstraling van je woonkamer en de rest van je interieur.
De kleur en stijl van jouw nieuwe vloerkleed moeten natuurlijk samengaan met de rest van het interieur. Bekijk hoe het vloerkleed past bij de kleur van je bank, maar ook bij de muur. Komt het vloerkleed bij een 'drukke' muur te liggen, dan is een effen kleur een goede en veilige keuze om wat rust te creëren.
Katoen, kokos, sisal en wollen vloerkleden zijn allemaal gemaakt van natuurlijke materialen. Daarnaast heb je synthetische vloerkleden van kunststof, polyester of rubber. De functie en stijl is bepalend voor de materiaalkeuze. Een wollen kleed is het populairst.
De minimale maat van een vloerkleed is niet te bepalen in centimeters. Het draait er namelijk om dat de meubels met elkaar in verbinding worden gebracht. De minimale maat van een vloerkleed zou dus zijn wanneer: de voorste poten van een meubel (20 tot 30 centimeter) op het vloerkleed staan.
Omdat een grijze bank zo neutraal is, kun je qua vloerkleed allerlei kanten op. Wil je het geheel rustig houden? Kies dan een vloerkleed van wol in een effen kleur en ga voor accessoires die de aandacht trekken. Ook met zwart-wit zit je safe.
De huidige trends geven de voorkeur aan neutrale tinten in aardetinten, waaronder warme grijstinten en beige. Denk bij warme muren aan aardetinten: beige, grijs, crème. Heeft u koele muren, denk dan aan een koeler gekleurd tapijt.
Kies dan voor lichte aardetinten, zoals wit, beige, bruin en grijs. Wil je een klassiek interieur voorzien van een scherp randje? Leg dan een inktzwart of donkergrijs vloerkleed neer. Over het algemeen is het raadzaam om in een kleine ruimte te kiezen voor lichte kleuren.
Heb je een bruine bank en wil je deze graag combineren met een vloerkleed? Kies voor beige of lichte, natuurlijke kleuren als je de rust wilt bewaren. Wil je het bruin liever combineren met een mooi contrast en zo een blikvanger creëren? Dan zijn turquoise, koningsblauw en hemelsblauw goede keuzes!
Een rond vloerkleed onder een hoekbank
Dan hebben wij dé gouden tip voor jou. Een rond vloerkleed geeft een onverwachts leuke twist aan jouw interieur. De meeste huizen komen vaak met rechte muren en meubels met elkaar overeen. Om deze rechte lijnen nu eens goed te doorbreken, kan je een rond vloerkleed neerleggen.
Vloerkleed in de zithoek
Meet vooraf de bank op en tel daar ongeveer 30 centimeter bij op. Zo zorg je ervoor dat het vloerkleed ongeveer 15 centimeter onder en naast de bank ligt. Bij een tweezitsbank zijn meestal vloerkleden van 200x140 of 230x160 centimeter goede opties.
Het meest voorkomende kleed is natuurlijk de rechthoekige. Deze volgt het makkelijkst de vorm van de meeste zithoeken, met een rechthoekige opstelling van (hoek)bank en fauteuil(s). Standaardmaten zijn meestal 160 x 230, 200 x 290 en 240 x 340 cm. Bij effen kleden is meestal maatwerk mogelijk.
Het vloerkleed onder de bank
Met het karpet onder de bank – net onder de voorste poten of helemaal – maak je optimaal gebruik van de verbindende werking van het kleed. Wanneer je zithoek bestaat uit afzonderlijke stukken uit verschillende lijnen verdient dit daarom de voorkeur.
Polypropyleen is vooral leuk voor de budget slaapkamers. Dit materiaal is een stuk goedkoper. Er zijn hele mooie en moderne tapijten verkrijgbaar in dit materiaal, maar de levensduur is minder lang en deze tapijten worden eerder platgelopen. Deze tapijten zijn dus vooral leuk voor een paar jaar.
Naast grijs en bruin kan de kleur taupe ook nog tinten bevatten van roze of paars. Dit maakt het voor jou mogelijk om wat meer met contrasten te gaan spelen. Met een roze vloerkleed creëer je in jouw woonkamer een rustgevend gevoel.
Een woonkamer zal meteen meer samenhang hebben wanneer je voor zo'n groot tapijt kiest. Laat 30 à 40 cm ruimte tussen je tapijt en de vrije, zichtbare muren. De afstand tussen de rugleuning van je zetel en de rand van het tapijt moet minstens 10 à 15 cm zijn.
Een retro vloerkleed op een lichte vloer
Een ruit of vierkant patroon staat goed bij een lichte vloer, omdat dit voor een speels contrast zorgt. De patronen zijn vaak wit of creme gekleurd, wat mooi staat bij de basis van de lichte vloer. Of je gaat voor een opvallendere kleur, zoals okergeel of baby roze.
De voordelen van witte vloeren
Wie vreest dat er op die manier een klinische sfeer ontstaat, kan een paar levendige contrasten aanbrengen. Daarvoor zijn bijvoorbeeld donkere bruintinten of zwart geschikt, maar ook heldere kleuren – de combinatie met wit voorkomt daarbij dat deze kleuren te extreem of knallerig lijken.
Een kleed in een kleur dat combineert bij een groene bank
Je kunt kiezen voor neutrale koele kleuren als zwart, wit of grijs. Dit is mooi wanneer je een industrieel interieur hebt.
Ben je meer een liefhebber van een stoere en industriële stijl? Dan kun je een grijze bank goed combineren met een olijfgroene of donkergroene muur. Voeg hier wat robuust houten en zwarte metalen items aan toe en je hebt direct een andere sfeer in huis. Ook een zacht groene kleur combineert mooi met een grijze bank.
Het Duitse astmafonds heeft zelfs vastgesteld dat tapijt stof beter vasthoudt en de lucht in huis daardoor schoner is. Tapijt werkt ook warmte isolerend. Gemiddeld kun je met tapijt 4-5% energie besparen; in een strenge winter zelfs 10%. Overigens is tapijt ook geschikt voor woningen met vloerverwarming.
Kleur op de grijze bank
'Grijs is een goede drager van volle kleuren. ' Met een knip van haar vingers liggen er een paar kussens in kleuren die roepen 'hier ben ik'. Okergeel, zalmroze, feloranje en kobaltblauw: dit kleurpalet laat niet met zich sollen en steekt prachtig af tegen het grijs.
Met een grijze bank kun je de muren het beste in neutrale tinten verven. Wit is een tint die voor meer helderheid zorgt en contrasteert met het donkergrijs van de bank. Een ander idee is om donkergrijs te combineren met beige muren – het zal er super gezellig uitzien, dat beloven we.
Kleur en transparantie
Welke kleur gordijnen bij een grijze bank passen er bijvoorbeeld goed? Het antwoord op deze vraag wit, grijs en zwart. Deze kleuren zijn altijd onderling goed te combineren. Vaak is het mooiste om te kiezen voor contrasten.