Als je theewater te koud is, komen er bijna geen smaken vrij.Is het water te heet dan wordt je thee bitter en gaan de smaaknuances verloren. Elke theesoort heeft een ideale watertemperatuur. Voor kruidenthee zoals deze van Causamatics is dat 95 à 100 C°.
De smaak van het water beïnvloedt de smaak van de thee. Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak. Verwarm je theekopje voor door er wat kokend water in te gieten en te laten staan tot wanneer je je kopje gaat vullen.
Als je geen waterkoker met variabele temperatuur hebt, kook het water dan en laat de waterkoker vervolgens met de deksel open staan: 5 minuten voor groene, witte en gele thee. 3 minuten voor Oolong. 2 minuten voor Pu Erh thee en andere donkere theesoorten.
Groene thee:70-80 graden. Witte thee: 80-90 graden. Pu-Erh: 95 graden. Oolong: 85 graden.
Soms hoor je mensen zeggen dat ze hergekookt water anders vinden smaken. Schriks: 'Bij hoge temperaturen wordt er calcium en magnesium afgezet. Dat is die witachtige aanslag in de waterkoker.
Er zijn ook mensen die warm kraanwater voor de thee of koffie gebruiken. Echter, als drinkwaterbedrijf raden wij het drinken van warm water rechtstreeks uit de kraan af. Het is namelijk mogelijk dat metalen in het warme water oplossen in de leidingen in je huis. Dit geldt zowel voor oude als nieuwe leidingen.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Wanneer je de thee te lang laat trekken, bestaat de kans dat deze bitter wordt. Na een tijdje komen er looistoffen of tannine vrij en die zorgen ervoor dat jouw kopje thee minder lekker smaakt. De perfecte trektijd geeft je het beste van de thee.
Gebruik een schone en droge theelepel en plaats de 2,5 g thee in een schone, geurvrije en voorverwarmde theepot. Verwarm de theepot en kopjes voor, door ze met heet water te spoelen, alvorens u de thee zet. Giet vers, eenmaal gekookt water op de theebladeren met 220 ml per 2,5 g thee.
Gemiddeld moet thee ongeveer drie minuten trekken. Als je de pot niet helemaal leegschenkt, verwijder dan de theebladeren om te voorkomen dat het laatste kopje te sterk smaakt.
Waarom is thee zo kostbaar? Het grote prijsverschil tussen de gebruikelijke theezakjes en bijzondere, losse theesoorten roept vaak vragen op. Net zoals het geval is bij bijvoorbeeld kazen, wijn, whisky en sigaren, stijgt ook bij thee de prijs naarmate de kwaliteit hoger is.
(Constante) temperatuur
Een hoge temperatuur laat je thee heus niet schimmelen of gisten, maar het zorgt er wel voor dat de smaak van je thee achteruit gaat en de gezondheidseffecten verloren gaan. Bewaar de thee in een ruimte met een normale temperatuur.
Losse thee is gezonder
Het is bewezen dat losse thee meer antioxidanten, vitaminen en polyfenolen (chemische verbindingen die in planten voorkomen) bevat. In theezakjes uit de supermarkt gaan veel van deze voedingsstoffen verloren door de manier waarop ze worden geproduceerd.
Een lekker kopje zwarte thee zet u met goed gekookt water dat een temperatuur heeft van ongeveer 90 graden. Doe u thee in een theepotje of een theezeefje en laat het vervolgens 2-4 minuten trekken. Gebruik per kopje 1 schepje met het doseerlepel, dat is ongeveer 2 gram.
Als de watertemperatuur te laag is zijn er nog veel opgeloste gassen (bv zuurstof) aanwezig, zodra dit in contact komt met het theezakje reageren die stoffen en ontstaat er een schuimlaagje. Dit kan ook gebeuren als het water veel kalk bevat, hoe “harder” het kraanwater, hoe meer opgeloste mineralen in het water.
– Wanneer je het water kookt is het 95-100 graden. – Wanneer je het warme water in een glazen theepot schenkt dan koelt het ongeveer 10 graden af. – Wanneer je vervolgens de glazen theepot zonder deksel 5 minuten laat afkoelen, daalt het water weer ongeveer 10 graden.
'Echte' thee is officieel thee die afkomstig van de theeplant, die Camelia sinensis heet. Van de jonge blaadjes van deze plant worden verschillende soorten thee gemaakt, namelijk: witte thee. groene thee.
De bittere smaak wordt veroorzaakt door polyfenolen ('tannine'). Aminozuren lossen op bij 60 graden terwijl tannine oplost bij 80 graden. Bij het zetten van groene op lagere temperatuur zorg je ervoor dat de zoete en complexe aroma's niet zal worden overweldigd door de bitter smaken.
Thee is een ongekoeld product, daarom kan thee niet snel bederven. Wel kan thee smaak verliezen. We raden je daarom aan om thee niet langer dan 12 tot 18 maanden na aanschaf te drinken. Na deze periode kun je de thee dus nog steeds drinken maar is de smaak niet meer zoals ie hoort te zijn.
Wel kunt u een theezakje niet oneindig blijven gebruiken, op een gegeven moment komt er namelijk niet echt meer smaak vanaf. Hoe vaak u een theezakje kunt gebruiken verschilt per zakje, maar zal vaak rond de 2 á 3 keer liggen.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Als je water kookt verdampen er watermoleculen, maar de mineralen, zoals kalk, blijven juist achter. Hierdoor is er minder water, waar in verhouding juist meer kalk in zit. Er zal een beetje kalk neerslaan in je pan of waterkoker, dat is de kalkaanslag, maar er zit nog steeds kalk in je water.