#1. DONZA – Schildersdoek – Canvas – 60 x 80 – Schildersdoek Bleiswijck – Drievoudig geprepareerd – Schildercanvas – Schilder doek. Laat je creativiteit de vrije loop met dit DONZA schildersdoek van Van Bleiswijck Holland.
Linnen is de lievelingsondergrond van olieverfschilders. Linnen kan ook de lange droogtijd van olieverf goed verdragen. De structuur van dit doek is mooi, klassiek, niet te fijntjes maar juist met een beetje karakter. Omdat dit doek zwaarder en sterker is kan het ook strakker worden gespannen dan een katoenen doek.
Katoenen schildersdoeken zijn goedkoper
En daar kunnen we kort over zijn. Katoen is net als linnen een uitstekend materiaal, helemaal als het op een goede manier opgespannen is. Maar de prijs scheelt een stuk. De prijs kan wel 30 tot 40% goedkoper zijn wat vooral bij grote formaten een aardige duit scheelt.
Schilderdoek wordt van oudsher gemaakt van linnen of van canvas. Het originele linnen doek wordt vervaardigd uit vlas en het originele canvas doek wordt vervaardigd uit hennep, welke wat grover is dan linnen en daardoor als mindere kwaliteit wordt beschouwd.
Met acrylverf kun je heel fijn op doek (ook vaak canvas genoemd) schilderen. De structuur van doeken zorgt ervoor dat de verf mooi van de kwast loslaat.
CanvasCompany staat al jaren op nummer 1 in de Foto op canvas top 5 van Vergelijkcanvas.nl. Het foto op canvas vergelijken wordt door Vergelijkcanvas.nl gedaan aan de van de prijs kwaliteit verhouding van foto op canvas. Ook Canvas vergelijken . nl ervaart onze kwaliteit canvas als de beste.
Acrylverf is een jonge schildertechniek. Het is populair bij zowel beginners als meer ervaren hobbyschilders en professionele kunstenaars, vooral vanwege de veelzijdigheid: als je met veel water en glacis werkt, zijn de kleuren transparant en stralend als in een aquarel.
Schilderen op doek is heel prettig. Het doek veert namelijk mee met je kwast of penseel en is niet zo stug en hard als een paneel. Het voordeel van schilderen op doek is bovendien dat het schilderij licht van gewicht is.
Het verschil met katoen zit 'm dus hier in, dat canvas met grovere garens wordt geweven dan katoen wat uiteindelijk zorgt voor steviger textiel. Zo hebben canvas tassen vaak een gewicht van 250 of 260 gram per m2, terwijl katoen zeker 100 gram lager zit.
Geprepareerd doek is al behandeld met een primer, wat het opspannen makkelijker maakt en waardoor er geen krimp of rek meer ontstaat. Van Beek heeft een ruim assortiment schildersdoek op rol, die gebruikt kunnen worden voor het zelf opspannen van schildersdoeken.
Een goedkoop doek van Action bijvoorbeeld heeft ook een laagje gesso, maar meestal is dat zo weinig dat het een goed idee is om op het doek, voordat je er op gaat schilderen, nog één of twee lagen gesso aan te brengen.
Schilder een voorbeeld na of laat je fantasie spreken, dit doek geeft je alle ruimte om iets moois te maken. Het 3D schildersdoek heeft een dikke rand van 3.5 cm. Door de rand mee te schilderen creëer je een prachtig 3D effect.
Katoen is een zachte, eencellige vezel, die uit de opperhuid (epidermis) van de zaden van de katoenplant (Gossypium) groeit, de vezels worden tot draden gesponnen en als zodanig gebruikt om een zacht en luchtdoorlatend textiel van te maken.
Linnen is de meest duurzame stof ter wereld en zo'n 30% duurzamer dan katoen. De vezel van linnen is dikker en vaak langer dan de katoenvezel. Dit maakt de stof sterk en duurzaam. Ook is linnen minder strak geweven dan katoen.
Het eerste verschil tussen linnen en katoen is dat linnen iets duurzamer en steviger is. De reden hiervoor is dat linnen vezels iets langer en sterker zijn, vergeleken met katoenen vezels. Linnen stoffen voelen daarom ook wat ruwer aan op de hand, terwijl katoen stof gladder en zachter is.
Gesso zorgt voor een lichte structuur die verf goed " oppakt " , voor een stralend witte kleur die je kleuren zo helder mogelijk laten uitkomen (maar ook gekleurde gesso wordt steeds populairder, daar over later meer!), en het zorgt ervoor dat verf niet wordt "opgezogen" door de ondergrond.
Canvas (linnen doek of hennepweefsel) is een stevig weefsel met een platte binding, traditioneel gemaakt van hennepvezels. Tegenwoordig bestaat het vaak geheel of gedeeltelijk uit andere vezels, bijvoorbeeld kunststoffen, linnen of katoen.
Canvas is een duurzaam weefsel dat meestal gemaakt wordt van polyester en katoendraden. Het katoen dat wij gebruiken voor onze canvas wade is 100% biologisch. Ook is het hele productieproces van dit canvas GOTS-gecertificeerd, wat betekent dat er zorg wordt gedragen voor het milieu en de arbeidskrachten.
Canvas is een grove, dicht geweven stof die verkrijgbaar is in verschillende gewichten. Meestal wordt canvas gemaakt van katoen, maar een blend met polyester of zelfs 100% polyester is ook mogelijk.
Schilder eerst het vlak met de meest lichte kleur. Verf daarbij iets verder dan de bepaalde scheidingslijn en laat voldoende drogen.
Als je op een doek gaat schilderen, dan is het verstandig om die eerst te prepareren met gesso. Niet alleen als je zelf je doek opspant met onbewerkt katoen of linnen, maar ook als je een zogenaamd kant-en-klaar doek koopt. Met Gesso kun je ook hout (panelen) of papier prepareren om op te schilderen met acrylverf.
De kleur die je gebruikt voor de ondergrond zal waarschijnlijk doorschemeren in het definitieve werk. Het schilderij krijgt daardoor eerder een eenheid en harmonie. Een voordeel van een gekleurde ondergrond is ook dat de ondergrond minder absorberend wordt voor het vocht of de olie in de verf die je gebruikt.
Onze beste acrylverven zijn bijvoorbeeld Golden en Golden Open. Ook zeer goede verf is Ara of Amsterdam Expert. De voordeligste acrylverf is bijvoorbeeld Amsterdam acryl of Galeria acrylverf. Acrylverf droogt lekker snel.
Bij je kleurkeuze om water te schilderen met acrylverf is het dus belangrijk om rekening te houden met de achtergrond van de vaas. Water is tenslotte transparant. Houd je ook niet in om kleuren te mengen. Met acrylverf is dit goed mogelijk.
De meeste schilders gebruiken geen zwart om een schaduw te schilderen, maar mengen liever een kleur. Je kan vaak een mooie schaduw maken door wat van de complementaire kleur bij te mengen. Of in geval van laag-over-laag, een transparante laag van de complementaire kleur toe te voegen.