Samen met het Gelders Archief, de Stichting Geldersch Landschap & Kasteelen, Gelders Erfgoed en Uitgeverij Matrijs hebben we een boek uitgebracht waarin de bijna 390 middeleeuwse kastelen en adellijke huizen van Gelderland zijn beschreven.
De provincie Gelderland heeft de meeste kastelen van Nederland. Deze worden bijna allemaal beheerd door Geldersch Landschap & Kasteelen.
Gelderland telt de meeste publiek toegankelijke kastelen in Nederland en Kasteel Doorwerth behoort terecht tot de populairste.
Kastelen als cultureel erfgoed
Ook waren zij een belangrijk onderdeel van het vormen en inrichten van het Nederlandse culturele landschap. Nederland telt vandaag de dag ongeveer 700 kastelen, maar waarom heeft ons land eigenlijk een overvloed aan historische burchten.
Wie 'Achterhoek' zegt, zegt kastelen. Overal in het landschap vind je tientallen buitenverblijven van de oud-Gelderse Adel. Sommige oorspronkelijk gebouwd als verdedigingswerk, andere als chiquere woonstee in de 17e en 18e eeuw. Deze indrukwekkende gebouwen komen in het coulisselandschap prachtig tot hun recht.
België telt in totaal maar liefst drieduizend kastelen en heeft daardoor het wereldrecord op zijn naam voor het grootste aantal kastelen per vierkante meter.
Wales heeft zowat elk type: concentrische kastelen met waterkeringen, kastelen met gigantische, goed versterkte poortgebouwen, kastelen die alle mogelijke gebruik maken van natuurlijke verdedigingswerken en kastelen die zijn ontworpen als prachtige luxueuze woningen.
Het oudste nog bewoonde kasteel in Nederland is kasteel Vorden. De eigenaresse verzamelt spullen uit de tijd dat het kasteel nog voor de jacht gebruikt werd. Kasteel Vorden is tevens het startpunt voor de Achtkastelenroute in de Achterhoek.
Kasteel Hoensbroek - Onverwoestbaar
Volgens ruim 30.000 ANWB-leden is dit kasteel de mooiste van allemaal. Kasteel Hoensbroek is tijdens de ANWB-verkiezing van het Allermooiste Kasteel van Nederland in 2022 gekroond tot de glorieuze winnaar.
Windsor mag dan het oudste kasteel ter wereld zijn (900 jaar), dit optrekje is nog steeds favoriet bij de Britse koninklijke familie. Zo gaat The Queen hier in de weekenden en tijdens de zomermaanden regelmatig onder zeil.
Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland!
Het grootste kasteel ter wereld bevindt zich in Praag. De Praagse Burcht is een gigantisch complex met binnenplaatsen, paleizen, musea en tuinen. Het overweldigende gebouw is al duizend jaar de zetel van Tsjechische koningen, keizers en presidenten.
1. Muiderslot. Het Muiderslot is wellicht het bekendste kasteel van Nederland.
Het is niet de Loire-vallei in Frankrijk of het Duitse Beieren. De plek met de meeste kastelen is Wales, waar je meer van deze imposante bouwwerken per vierkante kilometer vindt dan waar dan ook in Europa.
Als u door Duitsland reist zal u direct opvallen dat er zoveel interessante kastelen staan. In de middeleeuwen bouwden de vorsten vooral langs rivieren en beken sterke burchten om hun gebied en bezit te verdedigen tegen indringers en plunderaars.
Toen de Honderdjarige Oorlog voorbij was en de Franse koning als overwinnaar uit de strijd kwam, verminderde het belang van kastelen in de binnenlanden van het koninkrijk Frankrijk. Daarom raakten veel kastelen in verval, of werden ze omgetoverd in paleizen, gedurende de renaissance in de zestiende eeuw.
Slot Mariënburg, het grootste kasteel van Europa (Malbork, 40 km van Gdansk)
Ongeveer 1000 jaar geleden begonnen de rijke en machtige heersers in Nederland hun huizen te versterken om zich tegen de vijand te beschermen. Deze versterkte huizen waren de eerste kastelen. De Nederlandse kastelen waren bijna allemaal van hout.
Een kasteel is als militaire structuur groter dan een toren maar kleiner dan een versterkte stad. Een kasteel kan zich bevinden in een stad, maar moet daarvan kunnen worden afgesneden door het sluiten van een hek of het ophalen van een ophaalbrug. Een sterk kasteel wordt ook wel aangeduid als burcht of slot.
Het duurde meestal twee jaar om een kasteel te bouwen. Maar met echt grote kastelen waren de bouwers soms wel tien jaar of langer bezig. Van de houten kastelen is er niet één bewaard gebleven. Van de stenen kastelen bestaan er nog ongeveer driehonderd.
In een kasteel wonen de kasteelheer met zijn vrouw en kinderen.Ook de bedienden wonen in een kasteel. Belangrijke mensen woonden in de hoofdburcht. Minder belangrijke mensen in de voorburcht.
In onze tijd heeft 'kasteel' een algemenere betekenis. We duiden er meestal een huis van een edelman mee aan. De adel woonde doorgaans niet in een fort of paleis, wel in een kasteel. Met 'paleis' duiden we de verblijfplek aan van een regerend vorst.
Het mooiste kasteel van Duitsland is Schloss Neuschwanstein in Beieren. Het is een van de meest geliefde bezienswaardigheden van het land en werd als voorbeeld gebruikt voor het sprookjeskasteel van Disneyland.
Na de uitvinding van het buskruit waren de kastelen niet zo veilig meer.Een kanon kon de dikke muren wèl beschadigen of vernielen. Daarom werden ze sinds die tijd niet meer gebruikt als fort, maar meer als woonhuis.