Bij het onderzoek is ook bekeken welke kleuren de minste nachtrust opleveren. Dat blijken paars, bruin en grijs te zijn. Met 5 uur en 56 minuten slaaptijd heeft paars de slechtste score op het gebied van nachtrust.
Lichte tinten zijn het meest geschikt voor de slaapkamer, omdat ze de kamer een rustgevend effect geven. Donkere tinten kunnen snel een beklemmend effect hebben. Als je ze subtiel gebruikt, brengen ze een gevoel van veiligheid en kalmte in de slaapkamer.
Daarom vormen wit en natureltinten een fijne basis voor de slaapkamer, dit zorgt namelijk voor een aangename kalmte in de ruimte. Ook de natuur heeft een rustgevende werking in het interieur en brengt harmonie. Gebruik daarom lichtbruine of -grijze tinten en natuurlijke materialen zoals leer, hout en riet.
Blauw: kalmerend
Uit onderzoek is gebleken dat mensen met blauw in de slaapkamer gemiddeld langer slapen dan mensen in een andere kleur slaapkamer. Ook blijkt dat meer dan de helft van de blauwe slapers regelmatig vrolijk wakker wordt. Wat natuurlijk weer zorgt voor een goed begin van je dag!
Ga voor een slaapkamer met donkere muurverf als je zeker wilt weten dat je extra lekker slaapt. Donkere kleuren geven de slaapkamer karakter en het stimuleert een goede nachtrust. Ze zijn eenvoudig te combineren en je kunt hiermee gemakkelijk een gezellige sfeer creëren. Donkere kleuren zorgen ook voor ontspanning.
Lichte kleuren reflecteren het daglicht waardoor een ruimte al snel groter lijkt. Kies dus voor witte, lichte, frisse tinten op de muren. O, en vergeet ook de vloer niet. Ook een lichte vloer weerkaatst daglicht waardoor je huis optisch groter oogt.
Duurzaam design, de natuur naar binnen halen en een mix van natuurlijke kleuren als groen, beige, warme rood en bruin tinten. Dit zijn in een notendop de woontrends 2022 – 2023.
Uit onderzoek van Centraal Beheer (2018) zijn de minst aangereden kleuren auto's groen (1,29% aanrijdingen), geel (1,52% aanrijdingen) en rood (1,88% aanrijdingen). Deze kleuren auto's zijn het minst betrokken in aanrijdingen door de opvallende kleuren.
Donker en stil
In een te lichte kamer vol geluiden word je vaker wakker na een slaapcyclus, met als resultaat een gebroken nacht. Volgens Japans onderzoek onder 863 ouderen helpt slapen in een compleet donkere kamer zelfs bij het voorkomen van depressie.
Sneller in slaap met rood licht
Volgens hem helpt blootstelling aan helder rood licht bij in slaap vallen.
Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine.
Zorg voor een rustgevende kleur op je slaapkamer muren. Rustgevende kleuren zijn: lichtblauw, geel, groen, lichtroze, wit en lavendel. Deze kleuren helpen je mogelijk beter ontspannen. Hang daarnaast een mooie foto of schilderij in je slaapkamer die je direct wanneer je opstaat uit bed kunt zien.
Blauw geeft rust, ontspant en is kalm. Blauw maakt groter en is verkoelend. Blauw bevordert de communicatie. Blauw is helder en diplomatiek, schoon en fris.
Aardetinten en witte kleuren zijn ook uiterst geschikt voor een werkkamer en geven rust en kalmte af. Daarnaast leiden ze ook helemaal niet af. Zorg er wel voor dat je wit combineert met andere tinten. Anders kunnen de muren ontzettend op je afkomen.
Ontspannend blauw, zachtgroen. Blauw is een kleur die kalmerend werkt, de concentratie bevordert en de verbeelding stimuleert. Om deze reden wordt blauw veel gebruikt in kantoren.
Blauwachtig licht: dit zijn kleuren als universeel wit en daglicht wit, die ons feitelijk wakker weten te houden en dus ons slaapritme verstoren. Roodachtig licht zoals warm wit brengt ons in een ontspannen staat.
Een donkere slaapkamer dus is cruciaal voor een goede nachtrust. Onderzoek wijst uit dat er een direct verband is tussen de totale verduistering van de slaapkamer en slaapkwaliteit. Wanneer er bijvoorbeeld straatlicht de slaapkamer binnenvalt, kan dat ons verstoren om een diepere slaapfase te bereiken.
Slaap-waakritme verstoren
Dit biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt zorgt onder andere voor ons vaste slaappatroon. Schijnt gedurende de nacht - door het openlaten van de gordijnen - meer licht naar binnen dan kan dit ritme verstoord worden en maakt je lichaam minder melatonine aan.
Slapen in volledige duisternis is beter voor uw gezondheid omdat duisternis de afscheiding van melatonine bevordert, het slaaphormoon dat u helpt in slaap te vallen. Mensen die moeilijk in slaap vallen en 's nachts vaak wakker worden, moeten daarom in volledige duisternis slapen.
Blauw komt volgens veel onderzoeken als de meest kalmerende kleur uit de bus. Wel geldt dat hoe feller het blauw, hoe minder kalmerend de uitwerking. Zoek het dus vooral in donkerblauw, pastelblauw of een lichte zee blauw.
Blauw staat voor betrouwbaarheid en professionaliteit. Dit is belangrijk voor bedrijven die bijvoorbeeld in de financiële of verzekeringssector werken. De Consumentenbond en OHRA zijn hier enkele voorbeelden van. Ook de Politie hoort in het rijtje thuis van 'merken' die de kleur blauw inzetten.
Kleurtrend 2024: Peach perfect
Want deze kleur is niet zo zoet als dat die lijkt. Combineer het met stevige contrasten en je hebt een sfeer te pakken waar je roze vermijdende partner geen nee tegen kan zeggen. Zo kan een stoere walnoot hout hier prima bij gecombineerd worden met zwarte accenten.