Bij een loopoor komt er vocht uit het oor naar buiten. Dit kan helder vocht zijn, maar ook pus of bloederig vocht. Vaak ziet u alleen de opgedroogde korstjes in de oorschelp of een vlek op het kussen. Vaak kan het vocht stinken.
Bij een loopoor zit er een gaatje in het trommelvlies. Een loopoor komt veel voor bij kinderen. Bij volwassenen komt het weinig voor. Als er bij een volwassenen vocht uit het oor komt, komt dat meestal door een ontsteking van de gehoorgang.
Bij een loopoor komt er vocht uit het oor door een ontsteking. Meestal is het middenoor ontstoken, soms alleen de gehoorgang. Het middenoor is een ruimte die normaal door het trommelvlies is afgesloten. Het middenoor staat in verbinding met de neus-keelholte via de buis van Eustachius.
Bij een ontsteking wordt vocht aangemaakt in het middenoor. Dat vocht kan een paar weken aanwezig blijven na een ontsteking, maar verdwijnt uiteindelijk meestal spontaan. Als er na 2-3 maanden nog steeds vocht in het middenoor zit, spreken we van een 'lijmoor'.
Het water in je oor is niet gevaarlijk, maar als je je hoofd onder water hebt, kun je plotseling duizelig worden. Douchen mag gewoon met een loopoor.
Hoe herken je een beginnende oorontsteking? De klachten van een oorontsteking beginnen met oorpijn, een branderig gevoel of jeuk aan je gehoorgang. Plotseling kun je een drukkend gevoel in je oor krijgen, wat erg pijnlijk kan zijn. Vaak gaat dit samen met een ziek gevoel en koorts.
Vooral rond de leeftijd van 1 jaar. Omdat het zo vaak voorkomt kan het gezien worden als een normale lichaamsreactie bij kinderen. Het gaat dan ook bijna altijd vanzelf over.
Als u vocht achter uw trommelvlies heeft, hoort u minder goed. De oorzaak van het vocht is dat de buis van Eustachius niet goed werkt door een infectie in de bovenste luchtwegen (zoals een neusverhoudheid). De buis van Eustachius is de verbinding tussen de keel en het oor.
Dit kan door te geeuwen of te slikken, maar waarschijnlijk opent de buis ook vanzelf. Door het openen is er even een open verbinding tussen de holte in het middenoor en de buitenlucht. Zo kan onderdruk en ook overdruk worden opgeheven. Met het openen van de buis van Eustachius kan er ook slijm worden afgevoerd.
Bij een breuk ter hoogte van de middelste hersengroeve (rotsbeenderen) kan het gehoororgaan beschadigd raken, met gehoorverlies en duizeligheid tot gevolg. Ook de gehoorgang kan beschadigd raken, waardoor er hersenvocht uit het oor kan lekken.
De ontsteking zelf veroorzaakt geen onherstelbare schade aan het oor. Maar een verwaarloosde oorontsteking is gevaarlijk. U moet het goed in de gaten houden, vooral bij kleine kinderen.
Een loopoor komt meestal voor bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen. Bij een loopoor komt er vocht uit het oor lopen, maar er zijn meer symptomen. Het is mogelijk dat u tijdelijk minder goed hoort. Ook kan een loopoor gepaard gaan met oorpijn of jeuk.
Klachten bij gehoorgangontsteking
Wanneer het oor wordt geïnspecteerd door de arts is te zien dat de huid in de gehoorgang rood en gezwollen is, waardoor de gehoorgang ook vernauwd is. Ook de oorschelp kan rood zijn. In de gehoorgang worden vaak korstjes gezien en er kan pus in het oor zitten.
Als een otitis niet goed behandeld wordt, kan het leiden tot gehoorverlies of zelfs totale doofheid in de ergste gevallen. Een otitis manifesteert zich door pijn aan de oren, het rood worden en zwellen van het gehoororgaan en veel jeuk aan het oor.
Om het middenoor open te krijgen kan de KNO-arts Otrivin/Xylometazoline neusdruppels voorschrijven. Een nadeel van deze druppels is dat ze maar gedurende één week gebruikt mogen worden. Langdurig gebruik van de druppels kan schade veroorzaken aan het slijmvlies van de neus.
Dit kunt u opheffen door de neus dicht te knijpen, druk te zetten en via die buis van Eustachius lucht in het oor te blazen. Dat doet u in situaties waarbij er drukverschillen ontstaan; zoals bij vliegen en bij duiken.
Het trommelvlies van een oor kan scheuren door bijvoorbeeld een middenoorontsteking of een klap op het oor. Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt. Daarna merkt u er meestal niets van. U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid.
Bij stijgen en dalen veranderd de luchtdruk in de cabine en dat voelt u in het oor; de meeste mensen brengen het middenoor dan op de goede druk door het oor “te klaren”. Wanneer de buis van Eustachius niet goed functioneert kunnen de volgende klachten ontstaan: dichtklappende, krakende of klikkende oren.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel.
Bij oorpijn of een verstopt oor door oorsmeer wordt vaak het advies gegeven dit te behandelen met een scheutje (olijf)olie. Het kan inderdaad helpen, zegt huisarts Barnhoorn tegenover Trouw. Of olijfolie het beste werkt of dat ook andere oliesoorten gebruikt kunnen worden hem ook gevraagd.
Correct reinigen
Je hoeft enkel je oorschelp te reinigen en het oorsmeer rond het uiteinde van je gehoorgang te verwijderen. Hiervoor kun je een papieren zakdoekje gebruiken. Dit volstaat om het zichtbare oorsmeer weg te nemen en zo weersta je aan de verleiding om dieper in je gehoorgang te reinigen.
Een oorprop is zichtbaar als een bruine prop die de gehoorgang geheel of gedeeltelijk afsluit. De gehoorgang errond kan rood zien omdat de oorprop irriteert.
Bij een loopoor is het trommelvlies kapotgegaan en komt er pus uit het oor. De pus is lichtgeel, dun en het stinkt – niet te verwarren met oorsmeer dat er donkergeel uitziet, vaster is en niet ruikt. De pijn neemt af en de koorts zakt.