Ook op Curaçao is het Nederlands een officiële taal (voor 8% van de bewoners de thuistaal), evenals op Aruba (voor 6% de thuistaal) en op Sint-Maarten (4% thuistaal). Op Curaçao en Aruba is Papiaments de meest gesproken thuistaal, op Sint-Maarten Engels.
Daarnaast wordt 'hallo' niet vaak gebruikt, maar gebruik je in plaats daarvan het dagdeel. Zo zeg je bon dia (goedemorgen), bon tardi (goedemiddag) of bon nochi (goedenavond). Als je 'dag' wilt zeggen, zeg je ayo, en als je iemand een fijne dag wilt wensen zeg je pasa bon dia.
Ben je benieuwd naar de talen die worden gesproken op het eiland Curaçao? Hier is de officiële lijst. Curaçao maakt deel uit van de Nederlandse Antillen en is een autonome staat in het Koninkrijk der Nederland. De Nederlandse taal en cultuur zijn in dit gebied geïntroduceerd aan het begin van de negentiende eeuw.
de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten;de 3 openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
In tegenstelling tot Nederland, maken de eilanden geen deel uit van het grondgebied van de Europese Unie.
In 2010 werd het land Nederlandse Antillen ontmanteld.Sindsdien maken Curaçao en Sint Maarten op gelijke wijze als Aruba als zelfstandig land deel uit van het Koninkrijk. Bonaire, Sint Eustatius en Saba kregen de status van bijzondere Nederlandse gemeenten en maken deel uit van Nederland.
Dushi betekent schatje
Van de vele koosnaampjes wordt dushi het meest gebruikt, zowel in relaties als daarbuiten. “Mi dushi” betekent mijn schatje, terwijl “Danki dushi” – wat bedankt schatje betekent – ook tegen een onbekende gezegd kan worden.
'Bon Dia' en 'Bon Nochi'
Het is net als dat liedje van Bassie en Adriaan: Bon dia is goedemorgen, Bon nochi goedenacht.
Wat spendeer je per dag in Curaçao. Curaçao is niet de goedkoopste bestemming om vakantie te vieren, maar het is ook zeker niet de duurste. Het budget voor Curaçao zal afhangen van een paar dingen waarvan je ticket, accommodatie en activiteiten de grootste invloed hebben.
Het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit zes eilanden. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn, net als Nederland, zelfstandige landen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba, zijn bijzondere gemeenten van Nederland.
Sinds 2010 bestaan de Nederlandse Antillen niet meer. Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn vanaf dat moment landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire, Sint Eustatius en Saba krijgen de status 'bijzondere gemeenten' van Nederland.
Ik kom zo terug! Mi ta bai bin! Wat ga je vandaag doen?
Het populairste woord in het Papiaments. Dushi betekent schatje, liefje, lekker, mooi, aangenaam, gezellig, fijn, zoet en nog meer positieve dingen.
Zelfs wanneer jet niet bekend bent met het Spaans, is het vrij makkelijk om Papiaments te leren. Dat komt omdat elk woord precies zo wordt uitgesproken zoals het geschreven wordt. Aangezien het niet moeilijk is om Papiaments te leren, doe je met het veel plezier.
Bon bini! Doei! Ayo! Tot de volgende keer!
Papiamentu is een taal die is ontstaan uit Afrikaanse dialecten, Spaans, Portugees, Engels en Nederlands en wordt door de bevolking op de Benedenwindse eilanden (Curaçao, Bonaire en Aruba) gesproken. De Antilliaanse onderwijsminister Omayra Leeflang was dolenthousiast over het besluit.
Op 10 oktober 2010 zijn de staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden veranderd en daarmee ook het Statuut. De Nederlandse Antillen zijn opgeheven en Curaçao en Sint Maarten zijn zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden geworden, naast Nederland en Aruba.
Curaçao is 2,5 keer zo groot als het Noord-Hollandse Waddeneiland Texel. Het eiland heeft een grootte van 444 km2. Curaçao heeft een lengte van 61 kilometer en een breedte die varieert tussen de 5 en de 14 kilometer. Curaçao telt 153.946 inwoners (2023).
Het geweldige eiland staat natuurlijk bekend om de felblauwe zee, vuurtoren, fantastische onderwaterwereld en de gezellige inwoners. Curaçao telt maar liefst 155.000 inwoners, maar ontzettend veel verschillende bevolkingsgroepen.
Wat heb je nodig om te emigreren? Zonder speciale verblijfsvergunning kun je tot 6 maanden op het eiland verblijven als Nederlands staatsburger. Wil je echter ook werken en langer blijven, dan dien je een werk- en verblijfsvergunning aan te vragen en je in te schrijven in het bevolkingsregister van Curaçao.