De billen van je baby moeten de bodem aanraken, zodat hij de foetushouding kan aannemen. Laat je armen op de brede randen van de emmer rusten en pak je baby onder zijn oksels vast met je handpalmen omhoog. Met je wijsvingers kun je zijn armen vasthouden en met je duimen ondersteun je de kin van je baby.
Til je kleintje op onder de oksels terwijl je het hoofdje ondersteunt met je vingers. Laat hen langzaam in het water zakken en zorg ervoor dat je baby comfortabel en veilig zit, met hun voeten lichtjes tegen de wand van de Tummy Tub®.
Het kan dan ook goed zijn dat je baby het heerlijk vindt in de Tummy tub! Je baby moet je natuurlijk altijd goed in de gaten houden in de bademmer, net zoals met een normaal babybadje. Het is nodig om je baby's hoofdje te ondersteunen met een hand onder zijn kin. De meeste baby's passen tot 6 maanden in de Tummy tub.
Als je de juiste hoeveelheid water in de Tummy tub doet, komt dit ongeveer tot de schouders van je kindje. Zijn billen moeten in contact komen met de bodem. Dit zorgt ervoor dat je baby de foetushouding kan aannemen. Je moet je baby altijd goed in de gaten houden in de Tummy tub.
Voor een pasgeborene is twee of drie keer per week waarschijnlijk wel genoeg, als je het luiergebied maar goed schoonhoudt en zijn handen en gezicht een paar keer per dag schoonmaakt.
Tot ongeveer 6 maanden kan de baby niet zitten, dus je hebt een babybadje of een badzitje nodig als je het bad in je badkamer gebruikt. Het kind moet zeer stabiel worden gehouden om niet uit te glijden. Rond 7 maanden kan de baby een zittende houding aannemen.
Je baby spant dan even de spieren aan. Als je baby op de buik ligt, leert hij het hoofd op te tillen. Daardoor worden de romp, de schouders en het bekken sterker. Die sterke spieren heeft je baby nodig om straks te leren zitten, kruipen en lopen.
De Tummy Tub is zo ontworpen dat het lijkt alsof je baby weer in jouw baarmoeder zit en dit kan een herkenbaar en rustig gevoel geven. Het water in de Tummy Tub blijft door de grootte van de emmer wat langer op de juiste temperatuur dan bij een gewoon badje. Je kunt je baby makkelijk vasthouden.
Het baden van je baby in Tummy Tub® biedt vele voordelen. Bijvoorbeeld het verzachten van een opgeblazen gevoel en krampjes, het kalmeren van hun rusteloosheid en het creëren van een veilige ruimte om zich prettig te voelen. Wij willen dat de wereld waarin onze kinderen opgroeien een gelukkige en gezonde wereld is.
- Op de zijkanten van de Tummy Tub staat hoeveel water er in de bademmer moet.Dit is afhankelijk van het gewicht van je baby. - Op de onderkant zit een rubberen rand, waardoor de Tummy Tub niet kan wegglijden.
Wanneer je je baby vaak in bad doet kan zijn huidje uitdrogen. Vooral bij baby's met eczeem is het raadzaam maximaal twee (of drie) keer per week te badderen. Ook een keer in de week is echt al voldoende. Het is wel raadzaam om dan ongeveer om de dag het gezichtje en de nekplooien te wassen.
Eén keer per week in bad is voldoende voor je baby
Eén keer in de week badderen is in principe voldoende. Vaker in bad gaan of water dat te warm is kan namelijk de tere babyhuid uitdrogen. Je wil de vette laag, de opperhuid van je baby, namelijk zo veel mogelijk beschermen en behouden.
De TummyTub is ontwikkeld met de gedachte om kinderen rechtop, in een foetale houding te kunnen badderen. Het geeft baby's een veilig, geborgen gevoel want baby's zitten immers in een houding waarin ze negen maanden lang hebben gezeten.
Je baby douchen of badderen, hoe vaak moet dat? Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt.
Je baby hoeft niet zo lang in bad. Vaak is vijf tot tien minuten al genoeg. De meeste baby's vinden het heerlijk om in bad te gaan, maar sommige baby's schreeuwen de boel bij elkaar. Je kunt je baby in dat geval helpen door hem te 'begrenzen' en zijn voetjes tegen de badrand te plaatsen.
Als een jonge baby op de buik slaapt, kan de ademhaling belemmerd worden. Om gevaarlijke situaties te voorkomen is daarom het algemene advies om baby's vanaf hun geboorte op de rug in bed te leggen in plaats van op hun buik of zij.
Als hij net al melk heeft gedronken, heeft hij geen behoefte meer aan water. Probeer verschillende bekers: denk aan een gewone beker, een tuitbeker, of een beker met een rietje. Wil hij niet uit een beker drinken, dan kun je ook water in een flesje geven. Of geef je kind lauwe (vruchten)thee in plaats van water.
Hoe lang tummy time? De eerste keren tummy time kan het zijn dat je baby het helemaal niks vindt om op zij buikje te liggen. Je begint daarom het beste met korte buikmomentjes over verspreid over de dag: zo'n 3 tot 5 minuten per keer, zo'n 2 tot 3 keer per dag.
1 maand oud: 2 of 3 keer per dag een oefening van 1 tot 5 minuten per keer. 2 maanden oud: toewerken naar 20 tot 30 minuten per dag verspreid over verschillende sessies. 3 maanden oud: 45 tot 60 minuten per dag. 4 maanden oud: 80 tot 90 minuten per dag.
Het is daarom heel belangrijk het hoofdje steeds goed te ondersteunen. Doe je dat niet of schud je de baby hard door elkaar, dan kunnen kleine bloedvaatjes in de hersenen scheuren door de beweging met alle gevolgen vandien zoals blindheid, doofheid, stuipen, leermoeilijkeheden, hersenbeschadiging of zelfs de dood.
Een temperatuur van 24 graden Celsius is ideaal. Het kan voor je baby ook fijn zijn om de badcape en de hydrofiele doeken alvast voor te verwarmen. Dan kun je je baby daar gelijk in wikkelen als je baby uit bad komt.
Warme baden verminderen stresshormonen en zorgen voor evenwicht in je serotonine-niveaus, die erg belangrijk zijn voor je mentale welzijn. Volgens onderzoek van de Cleveland Clinic zou het baden in heet water ook symptomen van depressie kunnen verminderen.
Het water mag niet kouder zijn dan 36 graden en niet warmer dan 38 graden. Je kunt het best eerst het badje vullen met koud water en daarna warm water toevoegen. Meng het water met de hand zodat het overal dezelfde temperatuur heeft. Check altijd de temperatuur nog even met je elleboog of met een badthermometer.