Symptomen van monkeypox (apenpokken)
koorts. hoofdpijn. spierpijn. gezwollen lymfeklieren.
Bel uw huisarts als u denkt dat u monkeypox (apenpokken) hebt. Uw huisarts kan een testafspraak voor u maken bij de GGD. U kunt meestal dezelfde dag of de dag erop terecht en wordt dan alleen op monkeypox getest. U krijgt de uitslag binnen 48 uur.
Het belangrijkste symptoom is de huiduitslag die eruit kan zien als rode vlekken, bultjes of blaasjes. Deze bultjes of blaasjes vormen uiteindelijk de pokken die pijnlijk kunnen zijn. Na het indrogen van de pokken blijven korsten over die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen.
Apenpokken doet een beetje aan dat andere pokkenvirus, de waterpokken. Bijna elk kind krijgt die ziekte wel een keer. De symptomen lijken op die van apenpokken. Als je waterpokken hebt krijg je vlekjes, blaasjes en korstjes over je hele lichaam.
Symptomen van monkeypox (apenpokken)
Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes. De uitslag begint meestal op één plek en verspreidt zich dan naar het hele lichaam. Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen.
Bel je huisarts of soapoli als je blaasjes op je lichaam hebt. Zeker als deze blaasjes begonnen rond je anus, je geslachtsdeel of in het gezicht. Neem contact op met je huisarts of met de soapoli als je de afgelopen 3 weken (seksueel) contact had met iemand met monkeypox.
Bij de meeste mensen zit het bij de mond, penis of kontgat. De uitslag begint met groepjes vlekken. Dit worden later plekjes waar vocht of pus uit kan komen. Die kunnen pijn doen of jeuken.
Apenpokken kan je krijgen door: Direct contact met de huidletsels die veel virus bevatten. Bijvoorbeeld door langdurig huid-op-huid-contact of door seksueel contact. Contact met lichaamsvochten of slijmvliezen van een besmet persoon.
Hoe goed en hoe lang mensen na vaccinatie beschermd zijn, is nog niet bekend. Het is dus mogelijk dat u na de vaccinatie toch monkeypox krijgt. Daarom blijft het advies om geen seksueel contact te hebben met iemand die klachten heeft, óók als u gevaccineerd bent.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat apenpokken een gerapporteerd sterftecijfer heeft van tussen de 1 en 10 procent. Dat geldt voor de Congostam. De West-Afrikaanse stam is dodelijk in ongeveer 1 op de 100 gemelde gevallen.
De symptomen van windpokken zijn: huiduitslag op de romp die zich verspreidt naar het gezicht en het hoofd. koorts. hoofdpijn.
Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 16.000 gevallen van monkeypox (apenpokken) vastgesteld die verspreid zijn over 75 landen. Zowel het aantal gevallen als het aantal landen met ziektegevallen blijven stijgen.
Na 1 tot 3 dagen ontstaan bultjes op de huid die veranderen in blaasjes; vaak eerst in het gezicht. Tot na 2 à 3 weken de korstjes van de blaasjes zijn afgevallen, zijn mensen besmettelijk. Apenpokken zijn zelden dodelijk.
Medicijnen bij gordelroos
Een behandeling met medicijnen is meestal niet nodig bij gordelroos. Het gaat meestal vanzelf over. Op de blaasjes kunt u zinkzalf smeren of een neutrale zalf als: koelzalf, cetomacrogolzalf of lanettezalf. Tegen de pijn kunt u zo nodig paracetamol gebruiken.
“Die beginnen vaak in het gezicht en spreiden zich uit over de rest van het lichaam, waaronder de handen en voeten. Dat kunnen vlekjes zijn, die veranderen in bultjes, daarna in blaasjes, vervolgens in pusblaasjes en uiteindelijk in korstjes.”
De blaasjes lijken op die van waterpokken, maar zijn nog iets groter. Nadat de blaasjes zijn ingedroogd blijven er korstjes over die na circa 2 tot 3 weken van de huid afvallen. Soms kunnen er littekens ontstaan.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
In Nederland komt het nog niet zo vaak voor. Mensen die de ziekte in Nederland hebben zijn meestal mannen die seks hebben met mannen. Maar iedereen kan het krijgen. Apenpokken is nog steeds erg zeldzaam.
Dat komt doordat op Aruba, Bonaire, Curaçao en in Suriname de naam apenpokken vaak gebruikt wordt om de ziekte krentenbaard aan te duiden. Krentenbaard is een huidinfectie die veroorzaakt wordt door een bacterie en vaak voorkomt in Nederland. Het apenpokkenvirus is een nieuw fenomeen voor Nederland.
De klachten die waterpokken veroorzaken zijn het ergst tijdens de blaasjes-fase. Het zijn immers de vochtblaasjes die de vervelende jeuk veroorzaken. Hoe lang een kind jeuk houdt, hangt dus samen met de lengte van die fase en het aantal golven. Het ergste is voorbij zodra de meeste blaasjes ingedroogd zijn.
Meestal zijn de bultjes, blaasjes en korstjes van waterpokken 1 tot 2 weken zichtbaar.
Voor het beschermen en verzachten van de kwetsbare babyhuid wordt soms Sudocrem gebruikt. Sudocreme bevat een zinkoxide, dat ook prettig kan zijn bij waterpokken.
Kinderen met waterpokken kunnen beter niet zwemmen tot de blaasjes goed ingedroogd zijn. Het warme zwemwater kan de jeuk erger maken. Ook kunnen de wondjes van de waterpokken na zwemmen gaan ontsteken.