Breng een laagje water aan de kook en leg de sperziebonen in stukjes in een stoommandje of hittebestendige vergiet. Zet een deksel op de pan, wacht een kwartiertje en test dan of ze al gaar zijn. Als je groenten stoomt, blijven de voedingsstoffen het best bewaard.
Stomen is de uitgelezen manier om zoveel mogelijk smaak en vitamines te behouden in groente. Ook voor snijbonen is deze methode zeer geschikt. Gesneden snijbonen zijn in 15-20 minuten beetgaar, niet gesneden bonen hebben net enkele minuten meer nodig.
Stoom de sperziebonen in 15-20 minuten gaar. Je kunt het beste met een vork in een sperzieboontje prikken en proeven of deze lekker is.
Kook in een klein laagje water de sperziebonen in een paar minuten gaar en zacht (de boontjes kunnen ook gestoomd worden). Giet af en laat de boontjes even afkoelen.
Bruine bonen zijn zeer voedzaam en zeker geschikt om te verwerken in een groentehapje voor je baby. Ze zitten boordevol met vezels en eiwitten. De bruine boon is een van de bekendste bonen. Ze worden over de hele wereld gegeten.
Breng de boontje in een pan met ruim water aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten koken. Giet de aardappelen en de boontjes af en pureer dit met de staafmixer. Voeg een klein beetje margarine of olie toe om het geheel wat smeuïger te maken.
Zijn sperziebonen gezond? Sperziebonen rekenen we tot groente en passen binnen een gezond voedingspatroon. Net als andere groentesoorten bevatten sperziebonen veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
Het Voedingscentrum raadt af sperziebonen rauw te consumeren. ,,Peulvruchten maken van nature lectine aan'', zegt Boon. ,,Dit zijn gifstoffen die de plant aanmaakt tegen ongewenste indringers zoals kevers en paracieten.” Het gif zit niet in de schil, maar in de boontjes.
De snijboon zit vol vitamine K. Vitamine K is belangrijk voor het goed verlopen van de stolling van je bloed en het speelt een rol bij de opname van calcium in je botten, waardoor het helpt je botten sterk te houden. Snijbonen zijn ook erg rijk aan vezels. Ze bevatten maar liefst 4,1 gram vezel per 100 gram.
Rauwe sperziebonen bevatten de stof lectine, dit kan maag- en darmklachten veroorzaken. Als u de sperziebonen minstens 5 minuten kookt voordat u ze eet is er echter niets aan de hand.
vis, groente, rijst en couscous. Alles wat je kunt koken, kun je ook stomen. Je stoomuitrusting bestaat uit 2 delen: een onderstel voor water en een bovenstel met gaatjes in de bodem waarin je het eten legt.
Waarom zijn sperziebonen goed voor je gezondheid:
Sperziebonen zijn rijk aan folaat (vitamine B11). Folaat helpt in je lichaam bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt folaat bij aan je hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leer- en concentratievermogen.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Veel onderhoud nodig. Daarnaast vergt een stoomoven veel onderhoud. U zult de oven dan ook vaker moeten schoonmaken na gebruik dan dat u gewend bent bij een conventionele of heteluchtoven. Dit komt doordat er restwater achterblijft na gebruik.
De temperatuur
Voor aardappelen, groenten, vlees en gevogelte is de meest efficiënte temperatuur om te stomen 100 graden. Een lagere temperatuur kan ook, maar dan duurt de garing iets langer. Vis blijft sappiger bij een stoomtemperatuur van 80 graden.
Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt. Gekookt zijn sperziebonen dus niet gevaarlijk voor de gezondheid. Sperziebonen in pot en blik en uit de diepvries kunnen wel gegeten worden zonder te koken, want deze zijn al gekookt.
Bij sperziebonen is het belangrijk dat u ze goed wast onder de lopende kraan en ze vervolgens droog dept. Snijd de puntjes van de bonen af en breek ze eventueel door de helft alvorens ze in de pan te stoppen. Net als snijbonen, mag u sperziebonen nooit rauw eten: in rauwe bonen komt namelijk een giftige stof voor.
Start het best met licht verteerbare groenten in de groentepap (groentepuree) zoals witloof, bloemkool, wortelen, courgette, pompoen, tomaat, spinazie, ... Geef de groentepap liefst 's middags, zo kan die nog goed verteren.