Reparatiedoek gebruik je om kleding aan de binnenzijde te repareren.
Knip een groot genoeg stuk uit en rond de hoeken af. Leg het stuk op het te repareren stuk, met de lijmlaag naar beneden. Strijk nu het reparatiedoek ongeveer 30 seconden op stand 3, met extra aandacht voor de randen. Laat dit nu 10 minuten afkoelen en controleer of het reparatiedoek goed vast zit.
Opstrijkbare reparatiestof is eigenlijk hetzelfde, maar dan dunner. Je kunt dit reparatiedoek aan de buitenkant van je kleding strijken, maar aan de binnenkant is minder zichtbaar en werkt wat mij betreft nog beter. Zo zie je het ook niet als de kleur een beetje afwijkt.
Stap 1: losse draden wegknippen. Stap 2: de garen (de draad) door de naald krijgen. Stap 3: Over de randen van het gat naaien. Stap 4: Het gat / scheur in de spijkerbroek dichtnaaien.
Dit probleem ken je vast wel: je spijkerbroek slijt snel of scheurt zelfs bij het kruis of aan de binnenkant van je dijen. Dit komt vooral door het fietsen. Als je merkt dat de stof bij het kruis dunner wordt, kun je er aan de binnenkant een stuk speciale reparatiestof in strijken.
Van een oude spijkerbroek kun je natuurlijk ook allerlei nieuwe kledingstukken maken. Vroeger knipte ik broeken die te kort waren of gescheurd waren af om er een korte broek van te maken, maar je kunt jouw jeans ook omtoveren in een rokje of een kledingstuk voor één van de kinderen.
Als je gaten wilt maken, gebruik dan een schaar, een scheermes of een scherp mes om je spijkerbroek te scheuren. Een hobbymes of een stanleymes werken ook prima. Om een gerafelde uitstraling te creëren, gebruik je schuurpapier, een kaasrasp, staalwol of een puimsteen.
Je kunt een klein gaatje herstellen met naald en draad of een groter gat dichtnaaien met behulp van een lapje, wat bijpassend garen en een naaimachine. Als je een spijkerbroek hebt die wel een kleine reparatie kan gebruiken, naai dan het gat dicht en de broek is bijna weer zo goed als nieuw!
Het repareren van een winkelhaak gebeurt door een lap textiel aan de achterzijde en/of voorzijde vast te zetten. Dit kan zonder naald en draad, namelijk met textiellijm of met strijktextiel. In het verleden gebruikte men arabische gom als lijm.
Textiel lijm is een zelfklevend product dat wordt gebruikt als alternatief voor het naaien van kleding en andere materialen van textiel. Hiermee kunt u stoffen samen lamineren zonder een draad en naald te gebruiken met de optie om tijdelijke of permanente bindingen te maken.
Een winkelhaak of platte haak is een werktuig bedoeld om rechte hoeken uit te zetten, of te controleren op haaksheid.
Het repareren van een winkelhaak gebeurt meestal door een lap textiel aan de achterzijde en de voorzijde vast te zetten. Soms is er niet eens naald en draad nodig, maar is textiellijm of strijktextiel ook voldoende. ð Hoe kan ik steken verbergen? Als je kleding naait, in het handig om de stof binnenstebuiten te keren.
Een bouwhaak of winkelhaak van forse afmetingen is een gemakkelijk middeltje om een rechte hoek te controleren. Je kan zelf een bouwhaak maken met behulp van 3 rechte latten in een verhouding 3 : 4 : 5.
Leg een groot genoeg stukje vliesofix op het gaatje. Leg een (pers)doek over de vliesofix en spuit deze nat op de plek van de vliesofix. Zet je strijkijzer tien seconden op het gaatje zonder deze te bewegen. Keer je shirt weer om en je missie 'gaatje in je shirt repareren' is volbracht!
Geen probleem: je kunt je broekzak eenvoudig vervangen door de vernaaibare broekzakken van Prym. Keer de broek binnenstebuiten, knip de kapotte zak eruit en vervolgens kun je de nieuwe broekzak er eenvoudig innaaien. Een verpakking bevat 2 witte broekzakken.
Kort je jeans in op de gewenste lengte. Gebruik een tornmesje om de jeansnaden te rafelen. Knip de uitstekende draden af met een klein schaartje met een scherpe punt.
Gebruik je oude kleding voor het maken van nieuwe accessoires. Gebruik de stof van je oude kleding voor om een hoofdband, bijvoorbeeld, of gebruik dunne reepjes van meerdere stoffen om een armband of ketting te vlechten. Het is ook heel gemakkelijk om van een oud T-shirt een stijlvolle tas te maken.
De makkelijkste truc is om je broek met lauwwarm water in te spuiten. Vervolgens leg je de broek op de grond. Ga met je voeten op de zoom van je broek staan en trek de broek bij de ceintuurband alle richtingen op. Dit mag best wat hardhandig.
Rechte hoek aantonen
Als je alle zijden van de driehoek weet, maar je weet niet of een hoek 90 graden is, dan kan je dat controleren door te kijken of de stelling van Pythagoras geldt. Als het klopt dat a² + b² = c², dan heb je aangetoond dat de hoek inderdaad 90 graden is.
Wanneer u vanaf een uitgezette lijn een rechte hoek (90°) wilt maken, kan dat heel eenvoudig met een winkelhaak. Wanneer u een winkelhaak met benen van gelijke lengte maakt, ontstaan er behalve de hoek van 90 graden, ook twee hoeken van 45 graden. Wat heel handig werkt in de tuin.
Bouwhaak of 3 - 4 - 5 steek.
De bouwhaak wordt ook wel eens genoemd als 3 - 4 - 5 steek. Op de 3 latten zet je een veelvoud uit van 3 - 4 en 5. Bijvoorbeeld : 3 X 20 cm - 4 X 20 cm en 5 X 20 cm. of : 3 X 30 cm - 4 X 30 cm en 5 X 30 cm.