Een hersteltraining heeft als enige doel - de naam zegt het al - herstellen. Het is de kunst om zo te lopen dat je het tempo gelijk houdt. Door dit actieve herstel zal minder vochtophoping in de spier blijven bestaan. Een herstelloop duurt eigenlijk niet langer dan 30 tot 45 minuten.
Er wordt vaak gezegd dat herstellopen – zoals de naam al doet vermoeden – de tijd die je nodig hebt om te herstellen, versnellen dankzij een verbeterde bloedtoevoer. Toch is daar geen wetenschappelijk bewijs voor en tonen recente onderzoeken een ander voordeel van de 'recovery run' aan, namelijk je conditie verbeteren.
Hersteltraining bij fitness
Veel powerlifters hebben daarom om de zoveel weken een week waarin ze op een lage intensiteit en met meer volume trainen. Er zijn zelf powerlifters die om de 3-4 weken 1 week op een hele lage intensiteit trainen. Ook vindt hersteltraining vaak plaats in de week na een wedstrijd.
Rust nemen is minstens zo belangrijk. In rust geef je jouw lichaam namelijk de tijd om te herstellen. En dat herstel is van belang om tijdens de volgende keer sporten weer beter te presteren! Als je sport, drijf je jezelf tot het uiterste.
Duur: beginners: 30 tot 60 minuten, gevorderden: 60 tot 120 minuten.
Na een zware inspanning, wanneer je na een dag of twee weer behoorlijk hersteld bent, kan je een rustig herstelloopje doen van een half uurtje. Voel je echter dat je nog niet voldoende hersteld bent, dan kan je beter rustig gaan wandelen (uurtje) fietsen (half uurtje)of zwemmen.
De piek van deze supercompensatie periode ligt tussen 48 en 96 uur, op 72 uur dus. Bij goed getrainde mensen, en met optimale voeding, ligt die piek dichter bij de 48 uur, bij minder getrainde mensen en lagere voedingskwaliteit ligt die dichter bij 96 uur.
Pak je die rust niet, dan riskeer je overbelasting en blessures, omdat je je spieren niet de tijd geeft om te helen. Pak je die rust niet, dan riskeer je overbelasting en blessures, omdat je je spieren niet de tijd geeft om te helen.
Een rustdag is een bepalende factor voor performance in je training. Spieren groeien niet tijdens je training, maar tijdens de herstelfase. Ook duursporters hebben regelmatig een rustdag nodig om voldoende te kunnen herstellen. Luister naar je lichaam en geef je lichaam regelmatig rust om te herstellen.
Positief effect op je gezondheid
Door af en toe rust te nemen kan het lichaam herstellen van dagelijkse inspanningen. Je spieren ontspannen, je bloeddruk daalt en je ademhaling gaat langzamer. Daarnaast werken je afweersysteem en je spijsvertering beter, waardoor je minder snel ziek wordt.
Voor duurtraining geldt dat je 12 tot 48 uur hersteltijd nodig hebt. Voor krachttraining geldt 48 tot 72 uur hersteltijd. Stel dat je een schema hebt waarbij je om de dag moet trainen en je merkt dat het steeds slechter gaat.
Ja, je kunt sporten als je spierpijn hebt. Maar pas je training hierop aan. Ga andere spieren trainen of train niet maximaal. Een goede balans tussen beweging en rust zorgen voor het beste herstel van het lichaam.
Om de scheurtjes in je spieren te herstellen en op te vullen, moet je er dan weer voor zorgen dat je voldoende eiwitten opneemt. Ook de tijdstippen waarop je dit doet zijn belangrijk. Kort na een fysieke inspanning snakt het lichaam naar voedingsstoffen en zal ze die dus ook makkelijker en efficiënter opnemen.
Tijden en snelheid voor de 10 km
Normaal is 10 kilometer per uur, dus 1 uur over 10 kilometer. Snel is 12 kilometer per uur, dus 50 minuten over 10 kilometer. Supersnel is 15 kilometer per uur, dus 40 minuten over 10 kilometer. Super super snel is 20 kilometer per uur, dus 30 minuten over 10 kilometer.
Vooralsnog is er te weinig onderzoek gedaan om met een gerust hart structureel 3 dagen achter elkaar dezelfde spiergroep te trainen. Het is echter geen probleem om incidenteel, bijvoorbeeld op vrijdag, zaterdag en zondag, dezelfde spiergroepen onder handen te nemen.
Wil je sneller worden? Je loopt al hard, hebt een keer een 10-kilometerwedstrijd gelopen en dat smaakte naar meer. Je voelt dat je harder kunt. Dan zal je zeker drie keer in de week moeten lopen; een rustige, langere duurloop, een intervaltraining en een kortere duurloop is dan wel je minimale trainingsweek.
Denk maar aan mensen die na een stressvolle werkdag hun hoofd 'leeglopen' of lopen als middel tegen depressie. Maar elke dag sporten kan niet gezond zijn.” De sportarts raadt dan ook iedereen aan om niet iedere dag te gaan sporten. Het is belangrijk dat je lichaam tenminste 1 rustdag per week krijgt.
Als je 5 keer per week gaat sporten heb je natuurlijk eindeloos veel mogelijkheden. Hierbij is het wel aan te raden dat je een trainingsschema gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je je tijd efficiënt benut, dat je veel kan trainen en toch voldoende herstelt en je verkleint de kans op overbelasting en blessures.
Voor veel mensen lijkt een rustdag dat ze afzwakken, zodat ze zes of zelfs zeven dagen per week trainen. Maar als je kijkt naar de meest succesvolle atleten en bodybuilders, zijn vier trainingsdagen per week, soms vijf, de meest voorkomende frequentie.
Spieren hebben hersteltijd nodig. Wanneer je twee dagen achter elkaar de zelfde spiergroepen traint zit je het herstel van je spieren in de weg. Ook is het minder erg als je een keer een training over moet slaan omdat je dan sowieso je gehele lichaam die week al belast hebt.
Na een werkdag mag u minimaal 11 aaneengesloten uren niet werken. De rustperiode van 11 uur mag eens in de 7 dagen ingekort worden tot minimaal 8 uur. Maar dit mag alleen als het nodig is voor het werk.
Je spieren groeien namelijk niet in de sportschool, maar juist daarbuiten. Je herstel is daarom van cruciaal belang voor het opbouwen van spiermassa. Zonder voldoende rust tussen het trainen van je spieren zullen je spieren overbelast raken. Dit kan de spiergroei juist in de weg zitten.
Bij eiwitrijk voedsel kun je denken aan dierlijke eiwitten als kip, biefstuk, zalm, tonijn (in blik op water), zuivel (kwark) en eieren. Ook plantaardige eiwitten als bonen (bruine, kidney en soja), noten en zaden zullen zorgen voor een efficiënter spierherstel.
Daarom kun je als halfgevorderde elke spiergroep het beste drie tot zes dagen per week trainen. De piek van de eiwitsynthese duurt bij gevorderden vaak minder dan 18 uur [3]. Je zal als gevorderde daarom vrijwel dagelijks (zes dagen per week) alle spiergroepen moeten belasten.