De USB-stick, geheugenkaart of externe harde schijf werkt niet meer goed. Een grondige formattering kan eventuele opslagfouten opsporen en die delen van het opslagmedium buiten gebruik stellen.
Formatteren is het softwarematig indelen van een diskette, harddisk, cd of ander opslagmedium in sporen en sectoren. Daarbij wordt tevens een lege inhoudsopgave gecreëerd. Formatteren is noodzakelijk om een disk te kunnen beschrijven. Tegenwoordig zijn alle diskettes bij aankoop al geformatteerd.
Snel formatteren neemt enkele seconden in beslag, terwijl normaal formatteren enkele uren kan duren.
Er is een verschil tussen 'formatteren' en 'snelformatteren'; bij de eerste wordt de schijf geleegd en bij de tweede blijven de gegevens staan, maar wordt de schijf gemarkeerd als leeg.
Het FAT32-bestandssysteem kan individuele bestanden van maximaal 4 GB opslaan, terwijl het NTFS ook bestanden kan opslaan die groter zijn dan 4 GB. Het NFTS-bestandssysteem gebruikt een groter deel van de schijf en beheert schrijfruimte efficiënter dan FAT32.
Als je alleen met Windows- en Linux-pc's werkt, is NTFS wellicht de beste keuze. Als je ook Macs gebruikt, is exFAT handiger. Als je de externe opslag aan je smart-tv wilt koppelen die alleen FAT32 ondersteunt, ligt het voor de hand met dat bestandssysteem te formatteren.
Selecteer het schijfstation ofwel opslagmedium dat je wilt formatteren en klik er met de rechtermuisknop op. Klik in het geopende snelmenu op de optie Formatteren. Dit opent het venster [naam opslagmedium] formatteren.
Als je daarnaast een tweede schijf hebt waar je programma's op wilt installeren, dan formatteer je deze ook liefst in NTFS. Ook bij andere externe opslagmedia zoals usb-sticks, geldt: als je zeker weet dat je ze alleen op Windows-systemen gaat gebruiken, is NTFS een prima keus.
Dit komt meestal omdat er wat kleine pinnetjes verbogen zijn in de USB-aansluiting. Het kan betekenen dat software of stuurprogramma's niet goed werken, schijf partitie problemen of conflicten tussen geïnstalleerde software en het besturingssysteem.
In een USB-stick zitten geheugenchips met daarin geheugencellen die na verloop van tijd defect zullen gaan. Hierdoor kan plotseling data verlies optreden. Het verkeerd afsluiten van een USB-stick in de computer, kan op de lange duur ook beschadigingen veroorzaken.
Typ nu format fs=fat32 (je kunt ook format fs=ntfs kiezen als je de drive alleen op Windows computers zult gebruiken) en druk op Enter. Typ exit en druk op Enter, en Opdrachtprompt zal worden afgesloten. Je drive is nu geformatteerd en Windows zal hem voortaan als onbeveiligd herkennen.
Geheugenkaart formatteren
Door je geheugenkaart te formatteren, verwijder je alle bestanden definitief van je SD kaart. Dit zorgt ervoor dat je nieuwe bestanden beter worden opgeslagen.
1) Open de opdrachtprompt door in het zoekvenster naar CMD te zoeken en het programma te openen. 2) Typ het volgende "format /FS:FAT32 H:" (H is in dit geval de schijfletter, pas deze dusdanig aan dat deze overeenkomt met de schijflocatie van je externe schijf). 3) Druk Enter en Windows zal de rest van het werk doen.
Wat gebeurt er tijdens het formatteren? Als jouw harde schijf wordt geformatteerd, wordt er een nieuwe partitie tabel en een nieuw filesysteem aangemaakt. De schijf wordt in feite 'leeggemaakt' en klaargemaakt voor een nieuwe installatie van data.
Veel organisaties denken dat het formatteren van een harde schijf voldoende is om de data te verwijderen. Helaas is het tegendeel waar. Nadat je een harde schijf geformatteerd hebt is het nog mogelijk om bij je data te komen.
Een USB-stick is een schijfstation net als de harde schijf van uw computer. En dus gaat bestanden op een USB-stick zetten op precies dezelfde manier als bestanden op de harde schijf van uw computer zetten. De eenvoudigste manier om bestanden op uw USB-stick te zetten, is met behulp van Windows Verkenner.
Hoeveel u kunt opslaan op een USB stick hangt af van de opslagcapaciteit van de USB stick en de grootte van uw bestanden. De opslagcapaciteit wordt weergegeven in Gigabyte (GB). De meeste USB sticks beschikken over een opslacapaciteit van 8 GB of 16 GB, maar er zijn ook modellen van 128 GB en zelfs 256 GB.
Voer de volgende stappen uit om het probleem op te lossen: Start de computer opnieuw op en probeer het USB-apparaat opnieuw aan te sluiten. Koppel het USB-apparaat los, verwijder de software van het apparaat (indien van toepassing) en installeer vervolgens de software opnieuw.
Bestanden die groter zijn dan 4GB kunnen niet worden opgeslagen op een FAT32 volume. Het formatteren van de flash drive in het exFAT of NTFS bestandsysteem zal dit probleem oplossen. WAARSCHUWING: Maak een back-up van uw gegevens. Formatteren verwijdert alle gegevens van uw apparaat.
FAT32 is een bestandssysteem voor opslagmedia (zoals harde schijven, USB-sticks en solid state drives) met een 32 bits-File Allocation Table dat door Microsoft in 1996 werd ingevoerd met Windows 95 OSR2. FAT32 was daardoor de opvolger van FAT16.
FAT32 Bestandssysteem
Het is het oudste bestandssysteem ter wereld. Het File Allocation Table (FAT) bestandssysteem werd ontwikkeld met 8 bit en geavanceerd naar FAT12, FAT16 en FAT32. De meest moderne vorm van de FAT-systeemarchitectuur is FAT32. Het heeft een 32-bits bestandstoewijzingstabel.