Maar toch hoef je niet 2 keer zoveel te eten. Tijdens de zwangerschap heb je iets meer energie nodig. Hoeveel meer, dat verschilt sterk per persoon. Je lichaam verbruikt iets meer energie omdat de baby moet groeien, maar aan het einde van je zwangerschap beweeg je vaak minder.
Vreetbuien kunnen voortkomen uit de hormonale onbalans of de hevige emoties die je ervaart tijdens je zwangerschap. Daarnaast zou het te maken kunnen hebben met een verbeterde smaak- en reukzin. Er bestaat nog een theorie waarom je soms de gekste combinaties wilt verorberen.
Vrouwen met: ondergewicht (BMI < 18,5): 12 en 18 kilo. normaal gewicht (BMI 18,5-25): 11 en 16 kilo. overgewicht (BMI 25-30): 7 en 11 kilo.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
De zwangere heeft er meer last van dan het kindje. We weten uit onderzoek dat zelfs weinig eten op de langere termijn geen grote gevolgen heeft voor het kindje." Daarbij wil Hekelbeeke wel benadrukken dat actief lijnen zeker niet is aan te raden tijdens de zwangerschap.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Eet zoveel groenten als je wil. Dat helpt je honger te stillen en het is nog eens gezond ook. Eet altijd een portie zetmeelrijke voedingsmiddelen bij je groenten, zoals aardappelen of volkorenpasta. Vergeet niet om voldoende eiwitten te eten.
Banaan eten als je zwanger bent
Je kunt banaan prima eten tijdens de zwangerschap. Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer. Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby.
Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig. Deze yoghurt moet namelijk voldoen aan bepaalde eisen vooraleer ze verkocht wordt. Zachte kazen worden vaak gemaakt van rauwe melk en zijn daarom af te raden tijdens de (beginnende) zwangerschap.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Tips & tricks om je gewichtstoename te beperken
Zorg ervoor dat je steeds een grote drinkfles met water bij je hebt. Geen zin om te koken maar wel om gezond te eten? Ga dan voor diepvriesgroenten! Trakteer jezelf minstens elke week op wat zoetigheid: een gebakje, een ijsje, een stuk chocolade, …
Probeer niet te focussen op calorieën tijdens je zwangerschap, behalve als je BMI boven de 30 komt. Dit kan gezondheidsgevolgen hebben voor de baby. Er wordt gezegd dat je het eerste trimester 1-2 kilo aankomt, het tweede trimester ongeveer 6 kilo en in het derde, en laatste trimester, kom je ongeveer 3-4 kilo aan.
Als je zwanger bent, heb je ongeveer 300 calorieën per dag extra nodig. Dit zijn ongeveer twee bekers magere melk, één ijsje, een bagel met roomkaas of een broodje tonijn.
Hunkeringen, eetbuien en zogenaamde food cravings tijdens de zwangerschap. Het standaard voorbeeld is de enorme trek in augurken, eventueel zelfs met slagroom of ijs erbij. Misschien verlang je hier ook naar of heb je juist heel andere food cravings tijdens je zwangerschap. Elke zwangere vrouw is anders.
Rond week 12 kan je ook veel last krijgen van duizeligheid en misselijkheid. Door de lagere bloedsuikerspiegel tijdens een zwangerschap kan je nog sneller duizelig worden. Verhelp dit door voldoende te rusten, niet te snel op te staan en op tijd te eten. Ook neemt je weerstand tijdens een zwangerschap af.
Het eerste trimester van de zwangerschap loopt van week 1 tot en met week 12. De eerste spannende weken van je zwangerschap. In deze eerste fase gebeurt er ontzettend veel in je lichaam.
Veel toetjes kun je veilig eten, maar er zijn ook toetjes waar alcohol in zit. Bijvoorbeeld in tiramisu, kersenbonbons en in sommige voorverpakte toetjes. Kijk op het etiket of er alcohol in zit. Calcium is tijdens de zwangerschap belangrijk voor de botopbouw van je baby.
Kies dan voor gekookte of gebraden vleeswaren, zoals gekookte casselerrib, gekookte worst, gekookte ham, boterhamworst, gekookte kip- en kalkoenfilet, gebraden fricandeau, grillworst en gebraden gehakt zijn veilig.
Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen honing eten.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van folaat
Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, dan heb je waarschijnlijk wel al van folaat en/of foliumzuur (folaat in synthetische vorm wordt foliumzuur genoemd) gehoord. Het zijn namelijk essentiële voedingsmiddelen voor moeder en baby.
Er zitten veel bouwstoffen in die belangrijk zijn voor de groei; zoals eiwitten, mineralen en vitamines. Ook voor jou en je baby prima voedingstoffen. Het officiële advies is (voor iedereen) dat 2-3 eieren per week passen in gezonde voeding. Ben je vegetariër dan kun je gerust tot 4 eieren per week eten.
Het Voedingscentrum adviseert zwangeren om dagelijks 2-3 glazen (300-450 gram) magere en halfvolle melk(producten) en 2 plakken 20 of 30+ (40 gram) kaas te nemen.
Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Ondanks dat je waarschijnlijk flink wat foto's hebt gezien van vrouwen die na een aantal dagen tot weken na een zwangerschap hun oude buik weer terughadden, is dat niet de standaard. Het gros van de vrouwen loopt een jaar na de bevalling nog met overtollig buikvet, incontinentieproblemen en een instabiel bekken rond.