Als je brood wilt invriezen, kies je best voor een katoenen broodzak. Een ongesneden brood blijft uiteraard het langst vers.
Een beetje een vreemd idee misschien: een katoenen zak in je vriezer leggen. Maar dit is dé oplossing voor het invriezen van brood. Kies bij voorkeur een broodzak van 100% katoen. Een gesneden brood in een katoenen zak invriezen is handig als je boterhammen per stuk ontdooit.
Materiaal: Stoffen broodzakken van katoen, linnen of hennep zijn ademend en beschermen brood in de vriezer . Gebruiksaanwijzing: Doe het brood of de sneetjes brood in de zak en vries het in. Voor extra bescherming wikkelt u het brood in een schone theedoek voordat u het in de zak doet.
Vries bij voorkeur gesneden brood in, verpakt in kleine porties.Verpak het brood in een diepvrieszak.Laat zo weinig mogelijk lucht in de zak laten en sluit hem zo goed mogelijk af.
In Aluminiumfolie: Door brood in aluminiumfolie te wikkelen, sluit je het vocht dat in je brood zit op.Hierdoor kun je het prima in je vriezer bewaren. Brood bewaren in aluminiumfolie heeft hiermee hetzelfde effect als de plastic zak.
Zo vries je een brood in, heel of gesneden: Wikkel het brood strak in aluminiumfolie of plasticfolie . Doe het in een luchtdichte diepvrieszak. Sluit het goed af.
De organisatie schrijft op de eigen website dat aluminiumfolie maar beperkt bestand is tegen bevriezing. Als iets bevriest, kan het gaan uitzetten, waardoor de vaak dunne zilverfolie kan breken.Als iets nog niet helemaal bevroren is kan het daarom gaan lekken.
Maranda heeft wat advies om te helpen: "Als je gesneden brood invriest - wat een geweldige manier is om het brood vers te houden zonder meer te ontdooien dan nodig is - raad ik aan om de sneetjes in groepen van twee of vier te verdelen (of hoeveel je er ook tegelijk gebruikt), zodat je niet het hele brood hoeft te ontdooien." Je kunt de ...
De meeste broden kunnen heel goed worden ingevroren met weinig tot geen verlies aan kwaliteit of textuur. De vijand is de lucht in de vriezer, die vriesbrand kan veroorzaken en smaken kan geven die lijken op die van de vriezer. Om dit te voorkomen, wikkelt u elk brood strak in twee lagen plasticfolie voordat u het in een grote hersluitbare diepvrieszak doet .
Dat ingevroren brood gezondheidsvoordelen biedt, is al langer geweten. Een studie van de Oxford Brookes University uit 2007 toonde aan dat ingevroren en ontdooid wit brood veel minder snel een bloedsuiker- en insulinepiek veroorzaakt. Dat komt net omdat een deel van de zetmelen omgevormd wordt tot resistente zetmelen.
Doe de plakjes in een diepvriesbestendige plastic zak en verwijder zoveel mogelijk lucht voordat u de zak afsluit . (Voor extra bescherming tegen vriesbrand kunt u alle plakjes ook in plasticfolie wikkelen voordat u ze in een diepvrieszak doet.)
Ja, het invriezen van gesneden brood is handig voor degenen die liever maar een paar sneetjes tegelijk gebruiken. Snijd eerst het brood, leg bakpapier tussen elke snee, wikkel de stapel in plasticfolie en voeg aluminiumfolie toe voor extra bescherming.
Brood op de juiste manier invriezen en ontdooien
U kunt het brood gewoon in de papieren zak laten die u van de bakker hebt gekregen . Als u echter van plan bent om het brood enkele weken of maanden in te vriezen, moet u het brood in plasticfolie, diepvriespapier of aluminiumfolie doen.
Papieren zakken, theedoeken en plastic zakken
Gewone papieren zakken en theedoeken werken ook heel goed om te voorkomen dat het brood te veel uitdroogt. En hoewel veel bronnen zeggen dat je nooit een plastic zak moet gebruiken, kan het soms nodig zijn, vooral als het klimaat erom vraagt.
Een ingevroren warm brood wordt nat en kan gaan schimmelen. Ongesneden: Hou je van ongesneden broden? Dan is het slim om het brood eerst in sneetjes te snijden voordat je het invriest. Doe je dit niet, dan moet je het hele brood ontdooien voordat je jouw sneetje kunt besmeren.
Ja. Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
Als u voedsel voor een kortere periode invriest (maximaal 2-3 weken), kunt u het in ongebleekt bakpapier of in vellen of zakken van gewaxt papier wikkelen . Bakpapier sluit het voedsel niet zo goed af als gewaxt papier, maar het is een goede eerste laag wrap. Verdubbel of verdrievoudig voor langere vriesperiodes.
In de vriezer vang je het brood precies op zoals het is. Het vocht in het brood gaat nergens heen. "Ik zeg tegen mensen dat ze het hele brood moeten snijden, het dan in een plastic zak moeten doen en invriezen," zei DiPiazza.
In plaats van de punt van een mes te gebruiken, gebruik je de hiel om een wig te slaan in een hoek van twee plakken die aan elkaar zijn bevroren . Beweeg het een beetje om de hiel van het mes dieper tussen de plakken te krijgen, en ze zouden uit elkaar moeten springen, klaar om te ontdooien of te roosteren.
Bevroren beleggen
Bewaar je brood in de vriezer en haal hier 's morgens de sneetjes uit die je mee wilt nemen. Beleg ze terwijl ze nog bevroren zijn met beleg en doe het in een broodtrommeltje, aluminium folie of een plastic zakje. Tegen de tijd dat het lunchtijd is, is je brood ontdooit en kun je ervan gaan genieten!
Plaats het uitgepakte bevroren brood in de oven op 325°F gedurende 20-30 minuten . Controleer de interne temperatuur als u een sondethermometer hebt. U wilt dat de binnenkant van het brood minimaal ongeveer kamertemperatuur heeft en mogelijk veel warmer.
Plastic huishoudfolie
Per gram is huishoudfolie zo'n acht tot negen keer minder belastend voor het milieu dan aluminiumfolie dankzij de CO2 productie.
Diepvrieskwaliteit betekent vooral dat de zakjes dik genoeg zijn, daarom zijn bijvoorbeeld boterhamzakjes niet geschikt.
Materialen van voedingskwaliteit, zoals aluminiumfolie, zware diepvrieszakken van plastic, zware plasticfolie en bakpapier of diepvriespapier zijn uitstekende keuzes . Het is veilig om vlees of gevogelte direct in de supermarktverpakking in te vriezen, maar dit type folie is dun en laat lucht door.