Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef. Dit zorgde niet alleen voor dof haar, ook voor een geïrriteerde hoofdhuid.
Je stript als het ware de hoofdhuid van zijn natuurlijke olieën, waardoor de talgproductie alleen maar wordt gestimuleerd. Het gevolg: haar en hoofdhuid die compleet uit balans zijn. Afhankelijk van je haar- en hoofdhuidtype is het aan te raden om je haar daarom één keer per week te wassen.
Hoe je het doet? Meng 1 eetlepel baking soda met genoeg water om een papje te maken. Masseer dit in en spoel het uit, precies zoals je met shampoo zou doen. Heel belangrijk na het wassen met baking soda, is om de zuurtegraad van je haar weer te herstellen.
"Het vergt flink wat doorzettingsvermogen. Als je net stopt met shampoo, maakt je hoofdhuid eerst meer talg aan en wordt je haar eerst vetter. Daar moet je even doorheen. Na een tijdje neemt dit af en heb je daar geen last meer van."
Dermatoloog Senna adviseert bij medium dik haar, je haar zo'n 2 tot 3 keer in de week te wassen. Doe je het vaker, dan ontdoe je je haar van de natuurlijke oliën die je haar er juist gezond en glanzend uit laten zien.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef.
Conclusie: Helaas, het is niet zo dat je haar binnen een week zichzelf al schoon kan houden. Na 7 dagen niet wassen heb je dan wel een stralende coupe, maar eerder stralend omdat het zo vet is. Om erachter te komen of je haar zichzelf schoon kan houden, moet je het denk ik echt langer volhouden.
Volgens de experten zal elke huid anders reageren. "In het algemeen kunnen we stellen dat een huid die niet gewassen wordt kan jeuken, maar er kan ook roze vettige, schilferige uitslag ontstaan op delen van het gezicht, de hoofdhuid en de borst", zegt Elizabeth Tanzi, directrice van Capital Laser & Skin Care.
Kleinere wasbakken plaatst u in bed onder uw hoofd. Een waskraag doet u over uw hoofd en deze rust dan op uw schouders. Een wasbak op verrijdbaar statief wordt bij een stoel of bed geplaatst. Alle typen haarwasbakken hebben een afvoerslang voor water.
Het kan! Of je je haar nu dagelijks wast of niet, het is sowieso een goed idee om niet te veel shampoo te gebruiken. Wist je dat zacht leidingwater je shampoo veel beter laat schuimen, zodat je er minder van nodig hebt? Bovendien is water zonder kalk ook veel beter voor je haar én je huid.
Zeezout opent de schachten van de haarzakjes en verwijdert het opgehoopte vuil en de dode huidcellen wat het haar minder stijf maakt. Andere ingrediënten bijvoorbeeld klei creëert meer textuur en volume wat het haar er gezonder uit laat zien.
Voordelen van haren wassen zonder shampoo
Verbeterde gezondheid van de hoofdhuid. Verbeterde productie van natuurlijke hoofdhuidoliën. Beter haarvolume. Minder blootstelling aan schadelijke chemicaliën.
Het eiwit kan namelijk helpen bij het reguleren van de talgproductie van de hoofdhuid. Ook vermindert het roos en geeft het eiwit volume aan je haar. Wanneer je droog haar hebt, moet je juist het eigeel reserveren. Dit eigeel zorgt voor het herstel van gespleten haarpunten én geeft je haar direct meer glans.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Als jij je haar niet elke dag wast, adviseren wij om je haar twee keer achter elkaar te wassen. Als je een geconcentreerde verzorgende shampoo gebruikt, is een hoeveelheid shampoo ter grote van ongeveer een euro muntstuk meer dan genoeg.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
De eenmalig te gebruiken haarwaskap is aan de binnenzijde geïmpregneerd met een reinigende en verzorgende lotion: shampoo en conditioner. Het haar hoeft niet uitgespoeld te worden. Gebruik van de haarwaskap zorgt voor verfrissing en verzorging van het haar en de hoofdhuid.
Natuurlijke beschermlaag
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Twee dagen niet douchen doet veel met je lichaam, zo schrijft TwentyTwoWords. Iedereen draagt 1.000 verschillende bacteriën en zo'n 40 soorten schimmels met zich mee, al zijn die niet allemaal slecht. Degenen die wél slecht zijn, spoel je weg als je onder de douche staat.
Een vettige hoofdhuid gaat vaak ook gepaard met jeuk. Door in het haar te krabben, gaat de huid echter nog meer talg aanmaken als beschermingsmechanisme. Daarnaast is ook de aanwezigheid van een bepaalde schimmel, de Malassezia furfur, een reden voor meer talgproductie. Deze schimmel voedt zich aan talg.
“Een leven lang douchen belemmert mogelijk de goede werking van het immuunsysteem.” Enkele keren per week douchen of badderen, zonder zeep en shampoo, is genoeg. Dagelijks poetsen van oksels en kruis volstaat.
Mensen hadden toen nog geen stromend water in hun huizen. Een douche aanleggen kon eigenlijk nog niet. Mensen wasten zich meestal met koud water. Tot zo'n vijftig jaar geleden gingen kinderen één keer per week in bad.
Luizen met azijn bestrijden, gebeurt meestal volgens dit recept: maak het haar eerst nat en wrijf het vervolgens in met azijn. Laat de azijn daarna een aantal uren tot zelfs een nacht intrekken. Spoel het haar uit met water en kam het haar zorgvuldig met een fijne luizenkam volgens de nat-kam-methode.