De draadharige vizsla heeft een vacht van twee tot drie centimeter, met daaronder een ondervacht. De kortharige vizsla heeft deze ondervacht niet, waardoor hij slechter beschermd is tegen koude weersomstandigheden.
De kortharige vacht heeft een sterke glans, die bij een gezonde voeding nog meer opvalt. Die glans oogt nog mooier als de zon erop schijnt. De kortharige vizsla brengt in het algemeen heel weinig geur mee. Door het gebrek aan ondervacht is de kortharige vizsla totaal ongeschikt om buiten gehouden te worden.
Van 8 tot 10 graden kunnen kleine honden risico's op onderkoeling krijgen. Pak je viervoeter maar goed in! Middelgrote honden kunnen beter tegen de kou dan kleine honden, maar krijgen de eerste verschijnselen van onderkoeling sneller dan je denkt. Bij 5 tot 7 graden kan jouw hond gaan trillen of niet meer spelen.
Als uw hond het koud heeft of uw hond is aan het afkoelen, dan kunt u dat herkennen aan een aantal verschijnselen: Uw hond gaat rillen; Het ademen gaat moeizaam; De hartslag wordt zwakker.
Wanneer het vriest, is het verstandig om het nachthok van de hond tijdelijk in de garage of een stal te zetten. Hier is het niet zo warm als binnen, zodat je hond niet went aan de warmte. Wanneer de temperatuur boven het vriespunt uitkomt, mag de hond weer naar het nachthok in zijn kennel.
Honden met korte vacht en zonder ondervacht die ook nog weinig onderhuids vet hebben, zijn het gevoeligst voor koude en genieten al vanaf 10 graden van een jas. Denk aan Italiaanse windhonden, Whippets, Galgo's, Greyhounds, Podenco, Vizsla, Teckels, … en kruisingen met deze rassen.
Honden die zich over willen geven gaan op hun rug liggen. Hierbij komen de buik en de hals van de hond boven te liggen, kwetsbare delen van het lichaam van de hond. Om jou die kwetsbare delen te laten aaien, moet hij je dus vertrouwen.
Een bankje of bed heeft als voordeel dat het wat meer van de grond af staat. En voor honden die graag onder een kleedje verstopt liggen kan een slaapzak de perfecte uitkomst zijn. Bij jou op de bank of in bed slapen is natuurlijk ook een mogelijkheid en veel honden vinden dit helemaal het einde.
Moet mijn hond een jas aan als het regent? De hondenvacht is in principe de beste bescherming die je hond kan hebben tegen de regen. Een hondenregenjas is dus in de meeste gevallen niet nodig. Alleen als er problemen zijn met de vacht kan een regenjas nodig zijn.
Vanwege hun fokerfgoed zijn Labradors zeker geschikt om buiten te slapen, maar ze kunnen niet het hele jaar door buiten slapen zonder enige hulp. Hun kortharige vacht zorgt ervoor dat ze, zeker in de winter, een warme schuilplaats nodig hebben. Een hond buiten houden vereist veel denkwerk en voorbereiding.
De normale temperatuur van honden ligt tussen de 38 en 39 graden. Puppy's hebben een iets hogere temperatuur, namelijk 39,5 graden. Als honden het te warm hebben stijgt de lichaamstemperatuur. We spreken van oververhitting als de lichaamstemperatuur 41 graden of hoger is.
Er is geen standaard temperatuur voor wanneer het te warm is voor jouw hond. Want dit verschilt natuurlijk per hond. Wel moet je alert zijn vanaf 15°C. Maar er zijn ook genoeg honden die bij 12°C al echt last kunnen hebben van de warmte.
Honden kunnen het 's nachts koud krijgen, er zijn honden die daarom graag onder een deken slapen (of heerlijk in een hondenslaapzak). Veel mensen houden er geen rekening mee dat honden het ook koud 's nachts kunnen krijgen.
Vizsla's zijn zeer energieke honden met een grote behoefte aan beweging. Daarnaast hebben deze honden mentale uitdaging nodig. Je moet rekenen op zo'n anderhalf uur per dag wandelen, waarbij de hond ook onaangelijnd kan rennen.
Een vizsla heeft een scherpe sociale intelligentie en is graag in de buurt van mensen. Anders bekeken zijn ze daardoor ook wat aanhankelijk van aard, dus een vizsla is niet geschikt om lang alleen thuis te laten.
Het nadeel van de Vizsla is dat dit ras niet voor iedereen is geschikt. De Vizsla is bijvoorbeeld heel aanhankelijk en erg gesteld op gezelschap. Hierdoor kan hij niet zo gemakkelijk veel alleen worden gelaten. Ben je dus iemand die regelmatig weg is van huis of die wel eens langer weggaat van huis?
Veel honden vinden het niet fijn om iets dergelijks te dragen. En als een hond het niet nodig heeft kan een kledingstuk de vacht onnodig beschadigen waardoor de isolerende werking verloren kan gaan. Toch zijn er honden die het wel degelijk nodig hebben. Denk aan zieke honden, de oudere hond of een hond zonder vacht.
Teckels zijn laag bij de grond en hebben het eerder koud dan grote honden. Dit wetende hebben kortharige Teckels en Teckels met dunne vacht het vaak eerder koud dan ruwharige en langharige Teckels.
Puppy's hebben nog geen uitgegroeide vacht, ze zijn natuurlijk nog volop in de groei. Hierdoor kan het zijn dat ze het snel koud hebben en in het koude weer extra bescherming nodig hebben. Ook oude honden die steeds meer hun vacht verliezen, of qua dikte van de vacht achteruit lopen hebben soms een jasje nodig.
Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Bovenop het hoofd, aan de oren, poten, benen en de staart zelf zijn gevoelige plekjes waar honden liefst gerust gelaten worden. Trage bewegingen, zacht masseren of lichtjes kriebelen zijn de beste methodes.