Kies voor crèmes, shampoos en douchegels op basis van plantaardige glycerine en natuurlijke ingrediënten. Deze voeden en verzorgen de huid en zijn veilig te gebruiken tijdens je zwangerschap omdat ze de hormoonbalans niet verstoren.
Deze kunnen schuimvormers (meestal onder de naam SLS of Sodium Laureth Sulfate), conserveringsmiddelen (o.a. parabenen) en parfums bevatten die mogelijk schadelijk zijn. Kies dus liever een stuk zeep bestaande uit natuurlijke en biologische ingrediënten. Ga voor producten zonder parabenen of parfum.
Met hakken kun je moeilijker evenwicht houden
Door de zwangerschap en de groei van jouw buik, verandert jouw zogeheten zwaartepunt. Het komt een stuk meer naar voren te liggen. Ook worden je gewrichten en banden soepeler én kun je sneller duizelig worden of een licht gevoel in je hoofd krijgen.
Een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn. Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo.
Een zwangerschapsmasker voorkomen
Wel is het zo dat zelfs sunblock (met een factor 50 of hoger) niet alle UVA- en UVB-stralen weert, dus probeer gewoon niet te veel met je gezicht in de zon te zitten. De gouden regel om een zwangerschapsmasker te voorkomen is: bescherm je huid élke dag, ook in de stad en in de schaduw.
Door je huid goed te hydrateren en soepel te houden kan je de jeuk verminderen. Hiervoor kan je een natuurlijke bodylotion gebruiken of bijvoorbeeld pure amandelolie. Tipje van ons: smeer je onder de douche in met onze Milky Bath Oil of kies voor een verzorgende, natuurlijke doucheschuim die de huid niet uitdroogt.
Een zwangerschapsmasker ontstaat waarschijnlijk door een stijging van de oestrogeenspiegel tijdens de zwangerschap. Deze stijging van oestrogeen stimuleert de aanmaak van pigment. Daarnaast ontstaat een zwangerschapsmasker vooral na blootstelling van de huid aan zonlicht.
Heet baden is gevaarlijk.
Neem tijdens het einde van de zwangerschap enkel een bad op lichaamstemperatuur (niet meer dan 37°). Warm water kan een verhoogde hartslag bij de baby veroorzaken.
Is het veilig om je nagels te lakken als je zwanger bent? Het korte antwoord is: ja, het lakken van je nagels tijdens je zwangerschap is veilig.
Een bubbelbad, hottub, jacuzzi of kruidenbad kun je beter vermijden vanaf week 32 van de zwangerschap. Je kunt vanaf week 32 namelijk al enige ontsluiting hebben, waardoor de bacteriën in deze baden makkelijker naar binnen kunnen dringen. Het risico op infecties is dan groter.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Zwemmen is een ideale sport voor zwangeren. Omdat het water je – zwaarder wordende – lichaam ondersteunt, kun je veilig en prettig bewegen. Ook je baby vindt het prettig als je zwemt. De langzame en schommelende bewegingen hebben een rustgevend effect.
Door je huid soepel te houden en dagelijks in te smeren met een verzorgende olie kun je striae helpen voorkomen. Een soepele huid is immers meer flexibel en rekt gemakkelijker mee. Start hiermee bij het begin van de zwangerschap en blijf smeren tot drie maanden na de geboorte.
Door de huid van buik, billen en borsten tijdens de zwangerschap dagelijks te masseren met een speciale crème zoals Zwitsal Buikbalsem Mama, kun je zwangerschapsstriemen helpen verminderen. De milde formule helpt je huid soepel te houden.
Het oplichtende ingrediënt arbutine en derivaten zoals alfa-arbutine kun je het best vermijden, omdat beide op je huid afbreken tot hydrochinon. In plaats daarvan kun je ophelderende producten gebruiken die 5% of meer niacinamide en verschillende vormen van vitamine C bevatten.
De zon: bron van vitamine D
Die vitamine is tijdens de zwangerschap heel belangrijk voor de vorming van het skelet van uw baby. U kunt voldoende voorraad vitamine D aanmaken als u uw armen en benen 15 tot 20 minuten aan de zon blootstelt.
Zo'n zeventig procent van de vrouwen krijgt met deze zwangerschapskwaal te maken: het zwangerschapsmasker. Dit is de naam van de vlekken die vooral op je voorhoofd, je jukbeenderen, je kin en rondom je ogen ontstaan tijdens je zwangerschap.
Over het algemeen verdwijnen de pigmentvlekken na de bevalling, maar dit gebeurt heel geleidelijk en kan dus lang duren (soms ruim een jaar). Meestal komt een zwangerschapsmasker bij een volgende zwangerschap terug. De vlekken zijn dan vaak ook donkerder.
Je baas vertellen dat je zwanger bent hoeft volgens de wet pas 3 weken voor je verlof. Natuurlijk is dit niet zo gepast om te doen en ook zal je buik de zwangerschap verraden. Vertel je werkgever van je zwangerschap daarom na ongeveer 12 weken.
Veel vrouwen willen graag een echo laten maken in de vroege zwangerschap, om zo te controleren of alles goed gaat met het kindje in de buik. Een eerste echo vindt meestal plaats rond de 10 weken, maar vindt in sommige gevallen al eerder plaats. Je hebt dan een 7, 8, 9, 10, 11 of 12 weken echo.
Zwangerschap bekendmaken
Je hebt de magische grens van 12 weken bereikt. Bijna een derde van de zwangerschap zit erop, wat betekent dat de kans op een miskraam nu aanzienlijk kleiner is geworden. De meeste miskramen vinden namelijk plaats tussen de achtste en elfde week van de zwangerschap.