Veel baby's beginnen rond de 8 weken te babbelen en bewust geluidjes te maken. De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”. De eerste woordjes (anders dan mama of dada) leren de meeste baby's rond 19 maanden.
6 tot 12 maanden
En soms klinkt het al alsof uw baby 'papa' of 'mama' zegt in zo'n brabbelreeks. Wij interpreteren 'mamamamama' als: het kindje zegt al 'mama'! Vanaf een maand of 8 gaat de baby opzettelijk communiceren. Het begrijpt het verband tussen zijn gedrag en uw reacties.
Vanaf 9 maanden
Voordat kinderen taal gaan spreken, begrijpen ze het vaak al wel. Vanaf 9 maanden begint je kind eenvoudige opdrachten te begrijpen, zoals 'geef maar aan mij'. Rond de eerste verjaardag herkent je kind woorden en gaat het reageren op de betekenis ervan.
Rond de leeftijd van 1 jaar komen de eerste woordjes. Niet perfect, maar wel te begrijpen. Het eerste woordje van je baby is iets dat hij of zij waardevol vindt: choco, pop, papa, mama, auto, poes,…
De meeste kinderen gaan tussen de 1 en 1,5 jaar 'papa' en 'mama' zeggen. Als dit niet het geval is, kan het zijn dat een kind een taalontwikkelingsstoornis heeft. "Het is dan belangrijk om aan de bel te trekken bij een consultatiebureau of een logopedist", aldus Amber Bech, logopedist bij Auris in Goes.
Op verschillende manieren: vertellen, voorlezen, zingen,... Je kan de taalontwikkeling van je kind op verschillende manieren stimuleren. Een liedje zingen voor je kind, gezellig een boek lezen, een verhaal vertellen of samen spelen zijn allemaal leuke manieren om samen met je kind bezig te zijn met taal!
Tot ongeveer 1 jaar noemen we kinderen een baby. Een dreumes is een kind van ongeveer 1 tot 2,5 jaar en een kind tussen de 2,5 en de 4 jaar is een peuter. In de periode van 0 – 4 jaar ontwikkelen kinderen zich snel en deze ontwikkeling is een ononderbroken proces.
Taal en spraak bij kinderen van 12 tot 18 maanden
Vanaf deze leeftijd begrijpen kinderen zinnetjes met twee woorden.
Door je reactie leert je kind dat sommige klanken te maken hebben met papa of mama. Een Nederlandstalig kind zegt meestal eerst 'papa' en dan 'mama'. 'Mama' is moeilijker dan 'dada' of 'papa'. Vanaf negen maanden begint je kind eenvoudige opdrachten te begrijpen en later ook uit te voeren: 'Geef maar aan mij.
Het spreekt rond de vijftig woorden. Een dreumes begint nu te brabbelen en leert de eerste woordjes. Een taalontwikkelingsstoornis is dan wat makkelijker te herkennen. Normaal gesproken imiteert een kind van deze leeftijd woorden en geluiden en kan het reageren met simpele woorden.
Ergens tussen de 18 en 24 maanden zal ze haar eigen naam leren zeggen – voornaamwoorden volgen later pas. Hier kun je meer lezen over voornaamwoorden gebruiken.
Veel baby's beginnen rond de 8 weken te babbelen en bewust geluidjes te maken. De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”.
De vierde fase in de taalontwikkeling zijn de eerste echte woorden. Vanaf 12 maanden kan je tussen het vele gebrabbel de eerste echte woorden langs horen komen. Je kindje begrijpt vanaf nu dat er met een bepaald woord iets wordt bedoeld. Veel voorkomende eerste woorden zijn 'papa', 'mama', 'auto' en 'hap'.
De meeste baby's gebruiken 'mama' of 'dada' als naam voor hun ouder rond de leeftijd van 7 tot 12 maanden. De eerste woordjes (anders dan 'mama' of 'dada') zeggen veel baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kind 2 jaar is, zegt hij zinnen van 2 tot 4 woorden.
Vanaf de geboorte probeert een baby dingen te vertellen: met blikken, geluiden en allerlei gebaren. Stap voor stap verfijnt hij zijn "taal"' om jullie te laten weten wat hij wil of wat hij voelt. Dan ontdekken jullie als ouders met verbazing dat jullie pasgeboren baby heel vaardig is in het communiceren.
Als je baby een jaar oud is, heeft hij leren kruipen, zitten, staan, brabbelen en misschien zelfs wel leren lopen en praten.
Slaaptijden dreumesen en peuters
Peuters gaan gewoonlijk tussen 19:00 en 20:00 naar bed en worden tussen 6:00 en 8:00 uur weer wakker.
Tot ongeveer 1 jaar noemen we kinderen een baby. Een dreumes is een kind van ongeveer 1 tot 2,5 jaar en een kind tussen de 2,5 en de 4 jaar is een peuter. In de periode van 0-4 jaar ontwikkelen kinderen zich snel en deze ontwikkeling is een ononderbroken proces.
Het duurt een jaar voordat je baby evolueert in een dreumes. Een jaar lijkt lang, 12 maanden klinkt lang. Maar het is een keer in je vingers knippen en je bent er. Zo níét lang duurt een jaar als je pas moeder bent geworden.
Tussen de leeftijd van 1 en 2 jaar leren kinderen elke dag nieuwe woorden. Tegen de tijd dat ze 2 jaar oud zijn, kunnen ze tot 50 woorden begrijpen. Deze woorden zijn meestal eenvoudige zelfstandige naamwoorden zoals mama, papa, eten, drinken, enz.
Tussen de leeftijd van 18 en 24 maanden, beginnen de meeste kinderen zinnen te vormen en hun woordenschat uit te breiden. Tegen de leeftijd van 3 jaar hebben de meeste kinderen een woordenschat van ongeveer 1000 woorden en kunnen ze zinnen van drie of meer woorden spreken.
Baby 15 maanden: vijf woorden
Helemaal niet erg. Veel kinderen, vooral jongens, praten weinig tot de laatste helft van hun tweede levensjaar. Als je kind achttien maanden oud is, bestaat zijn woordenschat uit ongeveer vijftien woorden. Nu zijn vier à vijf woorden voldoende.