Wat kun je zelf doen? Een fibroom wekt misschien de indruk dat het eenvoudig zelf te verwijderen is, maar doe dit niet. Hierdoor kunnen infecties en littekenvorming ontstaan.
Fibromen hoeven niet behandeld te worden zolang men er geen hinder van heeft. Ze kunnen eenvoudig worden weggehaald onder plaatselijke verdoving. Het is belangrijk dat wel alle fibreuze cellen worden weggesneden omdat het fibroom anders weer terug kan groeien.
Steelwratje zelf wegsnijden of afknippen: beter van niet
Het is begrijpelijk dat je naar een snelle manier zoekt om van je steelwratje af te komen, maar steelwratjes zelf wegsnijden of afknippen is af te raden. Bij het wegsnijden of afknippen kan je huid namelijk beschadigen.
Het is niet aan te raden om een steelwratje zelf te verwijderen met een schaartje of touwtje. Wanneer dit schaartje of touwtje niet geheel steriel is kan er een infectie ontstaan. Bovendien kan verkeerde behandeling leiden tot huidbeschadiging of bloeden.
De steelwratjes kunnen eenvoudig en snel verwijderd worden door de dermatoloog. Afhankelijk van het aantal (enkele tot tientallen) zal hier 10 tot 20 minuten tijd voor nodig zijn. Over het algemeen zal de dermatoloog een steelwratje met een steriel chirurgisch schaartje afknippen. Verdoving is meestal niet nodig.
De dermatoloog kan de steelwratjes eenvoudig en snel verwijderen. Afhankelijk van het aantal (enkele tot tientallen) zal hier 10 tot 30 minuten voor nodig zijn. De dermatoloog knipt een steelwratje meestal af met een steriel chirurgisch schaartje. Verdoving is niet nodig.
Een wekedelentumor is bijna altijd goedaardig, maar kan ook kwaadaardig zijn. Ondanks dat deze tumoren meestal goedaardig zijn, moeten ze soms wel behandeld worden.
Ze is moeilijk; men blijft zoeken naar nieuwe behandelopties om het keloïd te laten verdwijnen. Je arts kan proberen het keloïd te verkleinen met een combinatie van vloeibare stikstof en het inspuiten van cortisone in het litteken. Andere opties zijn druktherapie of siliconengelpleisters.
Zilversulfadiazine is een ontsmettend middel.Het bestrijdt veel soorten bacteriën. Bij infecties in ernstige brandwonden of doorligwonden. Geïnfecteerde wonden: binnen een paar dagen nemen roodheid, pijn, zwelling en koorts af.
Aanstippen hypergranulatieweefsel ('wild vlees') met een zilvernitraatstift. Zo nodig een droog verband aanbrengen. Aanstippen op voorschrift arts. Zilvernitraat tast ook gezond weefsel aan, kan brandwonden veroorzaken, zorg er voor dat de stift de gezonde huid niet raakt.
Wratten hoeven alleen behandeld te worden als u er veel last van heeft. Voetwratten bijvoorbeeld kunnen pijn doen bij staan of lopen. Wratten kunt u zelf insmeren met salicylzuurzalf of laten bevriezen bij de huisarts.
Een fibroom wekt misschien de indruk dat het eenvoudig zelf te verwijderen is, maar doe dit niet. Hierdoor kunnen infecties en littekenvorming ontstaan.
Fibromen gaan niet vanzelf weg. Bij sommige mensen kunnen in de loop der jaren steeds meer fibromen op de huid ontstaan.
Fibromen gaan niet vanzelf weg. Bij sommige mensen kunnen in de loop der jaren meerdere fibromen op de huid ontstaan.
Zilvernitraat stift mag maximaal 1 keer per dag gebruikt worden. Niet langer dan 2-3 weken gebruiken. Langer doorgaan is niet schadelijk of giftig maar als het binnen die periode niet het gewenste resultaat heeft moet men zich afvragen of het zin heeft om door te gaan.
De werkgroep is van mening dat zilversulfadiazine niet langer dan een week gebruikt dient te worden vanwege het risico op maceratie en cytotoxische eigenschappen. Een vetgaas of ander niet klevend verband kan zo lang gebruikt worden als nodig is.
Zuivere zilvernitraat koopt u bij Laboratoriumdiscounter.nl. Een vriendelijke prijs en snel geleverd. Verkrijgbaar in verschillende verpakkingen en altijd met staffelkorting. Boiling point (bp) 290-440 °C (dec.)
Waar kunt u fibromen aan herkennen? Een fibroom lijkt een los stukje huid wat met een steeltje aan de huid vastzit. Ze hebben de kleur van de huid of zijn licht tot donkerbruin/zwart en kunnen 1-9 mm groot zijn, met uitzonderingen van 2-3 centimeter. Het is niet geheel duidelijk hoe een fibroom ontstaat.
De behandeling van fibromen
Er bestaat geen medische reden om fibromen te verwijderen. Indien ze cosmetische bezwaren geven kunnen ze met een schaartje worden weg geknipt, geschraapt of gebrand.
Hoe ontstaat een fibroom
Een fibroom is bijna altijd het gevolg van het herhaaldelijk bijten op het wangslijmvlies, de tong of de lippen. Soms is een fibroom jarenlang aanwezig voordat het wordt opgemerkt. De afwijking kan pijnlijk zijn wanneer er regelmatig op wordt gebeten.
Sommige fibromen (zoals submucosale fibromen) veroorzaken abnormaal vaginaal bloedverlies. Sommige patiënten hebben abnormaal lange en overvloedige maandstonden (menorragie), soms zelfs met bloedklonters. De maandstonden kunnen pijnlijk zijn en het dagelijks functioneren verhinderen.
Een dermatofibroom voelt aan als een stevig schijfje of balletje in de huid. Het zit aan de huid vast en is over de onderlaag te verschuiven. Als het dermatofibroom wordt vastgepakt voelt het aan als een 'pilletje in de huid'. Het dermatofibroom is huidkleurig, meestal iets gepigmenteerd.
Soms zijn ze bruin of zwart gekleurd. De gemiddelde grootte is 0,5 tot 1 cm, maar ze kunnen centimeters groot worden. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, behalve op de handpalmen, voetzolen en de lippen. Het meest komen ze voor op de borst, rug, het gelaat (vooral bij de slapen) en de nek.