Vul het potje voor de helft met alcohol, en gooi er ongeveer 8/9 bruine amandelen in. Vul op met water, en laat minimaal twee weken extraheren. Gebruik verse stukjes kokosnoot. Vul het potje voor de helft met alcohol, en stop er ongeveer vier stukjes verse kokosnoot-vruchtvlees in.
Essences daarentegen worden gemaakt van smaakstoffen; versimpelde synthetische versies van natuurlijke ingrediënten. Synthetische essences (of: aroma's) zijn supergeconcentreerd en deze voeg je druppelsgewijs toe. Essences zijn minder duur, maar smaken erg onnatuurlijk.
Een vrucht met een rijke smaak
Haal met een dunschiller zoveel mogelijk oranje schil van de sinaasappel af, Doe vervolgens de sinaasappel schillen bij de wodka. Sluit de pot af, en bewaar haar koel en donker. Schut dagelijks even, na 8 tot 10 weken is je sinaasappel extract goed op smaak.
Vanille-extract maken
Snijd de stokjes in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met de opengesneden stokjes in de fles. Schud de fles en zet deze koel en donker weg. Schud de fles enkele keren per week en wacht minimaal 1 maand voor je het vanille-extract gaat gebruiken.
Natuurlijke aromastoffen moeten uit een natuurlijke bron komen en gewonnen zijn met behulp van een natuurlijk proces, bijvoorbeeld koken, stomen of fermentatie. Als de naam van de vrucht erbij staat, bijvoorbeeld 'natuurlijk aardbei-aroma', dan moet het aroma er voor minstens 95% uit gewonnen zijn.
Zo maak je 50 ml geurolie
Vul dit flesje met 50 ml van je basisolie en voeg dan ongeveer 10 druppels etherische olie toe. Je kunt ook synthetische geurolie toevoegen, maar helemaal natuurlijke en biologische olie is wel zo fijn. Sluit het flesje weer en schudt het goed.
De vanilleboon is een plantaardig product en dus in principe halal. Maar vanille-extract wordt vaak gewonnen met behulp van alcohol en het is onduidelijk of deze volledig verdampt bij het bakken. Islamieten moeten ook oppassen met E-nummer 120.
Je weet inmiddels al dat dit niet hetzelfde is, maar je kunt het wel degelijk vervangen. Je kunt aroma en extract in gelijke delen voor elkaar vervangen, heel simpel dus. Naast vanille-aroma en -extract zijn er nog meer vanille smaakstoffen die je kunt gebruiken.
Hasj is een voorbeeld van een populair niet-geëxtraheerd concentraat. Extracten zijn concentraten die een oplosmiddel behelzen om het gewenste product uit de plant te halen. Verder zijn extracten onder te verdelen op basis van het gebruikte oplosmiddel en de samenhang van het eindproduct.
Het recept gaat als volgt: steriliseer een klein flesje met een goede deksel. Strooi daar (met een trechtertje) de lavendel in en vervolgens de vodka. Schud het flesje goed en bewaar op een donkere en koele plek. Schud het flesje af en toe, maar laat hier hier voor ongeveer een 2-3 weken staan.
Gedroogde sinaasappels kun je gebruiken als decoratie of voor extra smaak- en kleur in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan een herfstkrans, slingers of een kerstbal als decoratie voor herfst en kerst. Combineer de sinaasappel bijvoorbeeld met kaneel, walnoten en steranijs voor natuurlijke effect.
15 jaar geleden bracht Christina Oster-Daum budgetmake-up opnieuw tot leven met haar eigen merk: Essence. De rest is geschiedenis. In korte tijd werd Essence hét merk voor jonge meisjes die net met make-up beginnen, en is het in quasi elke drogisterij te vinden.
Een essence is een uniek kenmerk van de Koreaanse huidverzorging.
De Israëliër Yiftach Sagiv, de bedenker en oprichter van Essence, ziet 'oplichters en leugenaars' in critici zoals Van Gunst en Cornel.
Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld. De bloemen van de orchidee worden tegenwoordig overal ter wereld met de hand bestoven en daarmee bevrucht. Dit is een arbeidsintensief proces. Vervolgens zit tussen het moment van bestuiven en de uiteindelijke verkoop ruim een jaar de tijd.
De vanillestokjes van de bourbon vanilleplant zijn van zeer goede kwaliteit en hebben een zachte, rijke smaak. Vergeleken met gewone vanillestokjes, hebben bourbon vanillestokjes een veel intensere smaak en geur. Dit maakt dan ook dat bourbon vanille wat duurder is dan standaard vanille.
Zelfs als je heel veel producten met aroma's eet, ligt je inname ver onder de dosis waarboven een gezondheidseffect te verwachten is. Producten met aromastoffen kunnen daarom levenslang dagelijks gegeten worden. Dat is niet slecht voor de gezondheid volgens de EFSA.
Aroma's kunnen dus in principe altijd dierlijke producten bevatten. Enkel de producent kan hierover uitsluitsel geven. Vitamine D3 kan zowel een dierlijke als een plantaardige oorsprong hebben.
Wist je dat vanille-extract en vanille-essence eigenlijk hetzelfde product zijn? De inhoud van deze flesjes uit de bakafdeling wordt in heel wat keukens gebruikt om de meest uiteenlopende gerechten op smaak te brengen.
Vanille-aroma, ook wel vanille-essence of -smaakstof genoemd, is een vloeibare smaakmaker. Deze is gemaakt met een kunstmatige smaakstof, er is dus geen echte vanille voor gebruikt, maar het benadert wel de smaak van vanille.
Alcohol heeft een lagere dichtheid dan water, dus het geheel wordt dunner.Hierdoor trekt het makkelijker in je geurstokjes.Daarnaast is alcohol een fantastisch conserveermiddel. Ook wel etherische olie genoemd.
Kan je verdunnen met water? Je kan beter geen water toevoegen om parfum te verdunnen, omdat water geuroliën niet oplost.