Voor niet woekerende soorten (Fargesia) raden we aan om een bak of pot van minimaal 40cm te nemen (maar liever min. 50cm). Een hoogte van minimaal 40cm is ook aan te raden. Bij woekerende bamboe (o.a. Phyllostachys) is al snel een bak of pot nodig van zeker 60-80cm.
Bodemvoorbereiding volle grond
Of je nu gaat planten op zeeklei, rivierklei, veen, zand of leem, je kunt simpelweg het plantgat dusdanig voorbereiden zodat een bamboe altijd goed groeit. Voor de grootte van het plantgat is de vuistregel 2 x zo groot in doorsnede als de potkluit maken en 1,5 maal zo diep.
De kluit van bamboe is over het algemeen 20 à 30 cm hoog, waardoor je niet moet kiezen voor een te lage plantenbakken buiten. Wij adviseren om minimaal een plantenbak van 50 cm hoog aan te schaffen.
Het planten van bamboe
Maak het plantgat ongeveer 2 maal groot als de kluit van de plant. U zorgt ervoor dat op de bovenkant van de kluit ongeveer 5 cm vulaarde komt. Bij klei- en zangronden gebruikt u universele potgrond als vulaarde voor het plantgat.
Bamboe planten kan eigenlijk het hele jaar, wanneer de vorst maar uit de grond is. Houd in principe aan dat bamboe planten kan vanaf februari tot aan de herfst. De bamboe is winterhard. Zet de bamboe op een plek in de tuin waar de grond niet te vochtig wordt, anders gaan de wortels rotten.
Een veelgebruikt middel om bamboe te verdelgen is glyfosfaat, een zwaar chemisch middel, of zoutzuur of Roundup. Een groot voordeel van een chemisch middel is dat het een snelle manier is, maar dat wil niet zeggen dat het ook effectief is. De bamboe wordt verzwakt, maar sterft niet per se af.
Bamboe schutting
Bamboe wordt gebruikt voor veel toepassingen, ook voor schuttingschermen. Bamboe moet geïmpregneerd zijn voor een langere levensduur. Die levensduur kun je verlengen door de bamboe te behandelen met een speciale beits. De bamboe schuttingdelen kunnen dan 15 tot 20 jaar meegaan.
Makkelijk composteren
Bamboe bevat veel cellulose en lignine, twee belangrijke ingrediënten voor goede compostering, en het breekt snel af, waardoor een goed evenwicht ontstaat van koolstof en stikstof. Omdat bamboe een grassoort is, bevat het bovendien veel silica, wat de structuur van de compost kan verbeteren.
Bamboewortels zijn dun en vezelig (denk aan grote graswortels) en kunnen 60-90cm diep gaan. De wortelstokken, dat is het deel dat zich daadwerkelijk verspreidt, blijven meestal vrij ondiep, minder dan 12 cm. Dit maakt ze gemakkelijk te vinden en te snoeien als ze op jaarlijks worden gesnoeid.
In principe groeit een bamboe in diverse soorten grond. Het is verstandig bij het bamboe plaatsen stikstofrijke compost te gebruiken, aangezien de wortels zich dan het best zetten. Te natte grond wordt afgeraden, anders gaan de wortels rotten.
Plantafstand: 1 plant per strekkende meter of 3 planten per 2 strekkende meters.Bij weinig geduld 2 planten per strekkende meter. De bamboe moet iets lager staan dan de omringende grond. Water geven hoort bij het uitplanten.
Bamboe in een pot plant je het beste in goede potgrond. Vaak zit hierin al wat universele bemesting voor een goede start. Daarbij is door potgrond al meer vochthoudend materiaal aanwezig, waardoor de grond minder snel uitdroogt.
Groei eigenschappen bamboe
De groeisnelheid van bamboe is uiteenlopend van 5 cm tot maar liefst 91 cm per dag, wat de bamboeplant de snelst groeiende plant ter wereld maakt. De groeisnelheid van 91 cm per dag kan echter enkel bereikt worden onder de perfecte grond en klimaatomstandigheden.
De meeste bamboe staat prima op een plekje in de schaduw, zowel de woekerende als niet woekerende variant.
Net als alle andere houtproducten zijn bamboe producten niet immuun voor modder en vuil als gevolg van dagelijks gebruik of omgevingsinvloeden. Schimmels zijn de nummer één vijand voor ongeacht hout of bamboe.
Fargesia bamboe is niet woekerende bamboe die ontzettend populair is in Nederlandse tuinen. Enkele soorten, zoals de fargesia rufa, zijn namelijk volledig winterhard en kunnen goed tegen het klimaat in ons land. Zowel in een plantenbak als in de volle grond komt deze niet woekerende bamboe zeer goed tot z'n recht.
Meest gestelde vragen over winterharde bamboe
Onze bamboesoorten zijn allemaal goed winterhard. De meeste bamboe planten overleven temperaturen tot ruim -20 °C. Bij strenge vorst kan het blad zich tijdelijk oprollen en verkleuren. Niet getreurd, de plant hersteld zich in het voorjaar en loopt weer opnieuw groen uit.
Niks kan bamboe tegenhouden, bamboe groeit zelfs door beton.
Maak gebruik van een onkruidbestrijder die glyfosaat bevat en besproei/behandel de bamboe bij droog weer. De meest efficiënte manier van behandelen is door de bamboe in het voorjaar volledig met de grond gelijk te snoeien. Vervolgens laat u de scheutjes uitlopen tot ze minstens 5 blaadjes hebben.
Bamboe houdt niet van droogte. Zorg dus wanneer het een wat drogere periode is, dat je jouw bamboe plant genoeg water geeft. Je kunt het trouwens zien wanneer deze plant dorst heeft. Het blad is geel en bij de fargesia-soort bijvoorbeeld, krult het blad op wanneer hij wel een slokje water kan gebruiken.
Het geheim van de teelt van zeer dikke stammen? Dat is eenvoudig: alle snoeiresten verhakselen en weer uitstrooien onder de bamboe samen met lavameel en compost.Tijdens de groei overvloedig water geven. In een tuin in Vlaanderen hebben vivax-stammen op deze manier al 12 cm doorsnee bereikt!
Bamboe verbruikt veel water. Geef de plant dan ook regelmatig water zodat de plant een redelijk vochtige grond heeft. Bamboe kan redelijk wat verwaarlozing hebben als het gaat om de hoeveelheid water die de plant krijgt. De plant heeft enige tolerantie tegen droogte en kan een korte tijd een drassige grond aan.