Franse Dijonmosterd (Moutarde de Dijon). Hiermee wordt meestal gladde en relatief scherpe mosterd bedoeld. Dijon-mosterd is geen Appellation d'Origine Contrôlée en mag dus overal worden gemaakt. Voor Dijon-mosterd worden de mosterdzaadjes van zwarte mosterd in water geweekt tot ze opzwellen.
Extra informatie. Deze mosterdsoort voor echte liefhebbers komt oorspronkelijk uit de Franse stad Dijon. Gemaakt volgens een officieel Frans decreet, ook door Marne Mosterd!
Ook de Romeinen leerden tijdens hun lange voettochten dat mosterd in een heet voetbad kouvatten verhindert en de vermoeidheid opheft. Tijdens een van die voettochten namen de Romeinen het mosterdzaad mee naar Gallië waar mosterd als geneesmiddel snel populair werd.
Extra informatie. Marne Franse Mosterd is een milde mosterd, die uitstekend te gebruiken is bij snacks, rood en wit vlees en vele andere gerechten. Heel geschikt voor wie niet van al te scherpe mosterd houdt!.
Matig. Dit product kan de dagelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Sauzen zoals Franse mosterd zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding.
Geen (Dijon-)mosterd bij de maaltijd: Franse schappen leeg door inflatie en klimaatverandering. Na duurdere stokbroden én de belabberde wijnoogst zit Frankrijk nu ook zonder een van haar favoriete smaakmakers: de Dijon-mosterd.
Mosterdzaad voor je spijsvertering
Wie wat mosterd bij de maaltijd doet, is lekker bezig: het helpt je spijsvertering. Bovendien is mosterd een heerlijke smaakmaker, waardoor je minder zout hoeft te gebruiken. Maar ook vers heeft de mosterdplant fijne culinaire kanten.
Bruine en zwarte mosterd
De pittigste soort is het zwarte mosterdzaad, afkomstig van de Brassica Nigra-plant, waarbij het aanwezige glucoside sinigrine of kaliummyronaat door het enzyme myrosine en de toevoeging van vocht zich splitst in een glucose en een vluchtige mosterdolie allylisosulfocyanaat.
De mosterd uit Dijon heeft een pittige, scherpe smaak en is sterk en kruidig.
Het eerste recept voor mosterd dateert uit de eerste eeuw na Christus en is opgetekend door de Romeinse auteur Lucius Columella. Hij schreef zijn recept in een groot naslagwerk over landbouw:'de Re Rustica'. Ook Nederlanders zijn al vele eeuwen vertrouwd met mosterd.
Traditionele mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en zout. Er zitten dus geen ongezonde ingrediënten in en daarom past het prima in een gezond eetschema.
Er zijn grofweg 3 soorten mosterd: gele mosterd (sinapsis alba), bruine mosterd (brassica juncea, ook wel sareptamosterd genoemd) en zwarte mosterd (brassica nigra). Zwarte mosterd is de meest scherpe van de drie en die gebruiken we dan ook om Abrahams mosterd van te maken, een lekker pittige grove mosterd!
Mosterd wordt gemaakt van de gedroogde tot meel gemalen zaadjes van de mosterdplant en most (het nog niet vergiste sap van druiven), wijn of azijn. Voor grove mosterd worden de zaadjes grof gemalen en voor fijne (logischerwijs) wordt alleen het fijnste meel van de gemalen zaadjes gebruikt.
'Wanneer je voedsel met AITC eet, worden de trigeminale zenuwen in de mond- en neusholte geprikkeld', zegt Voets. 'Die zenuwen zijn verantwoordelijk voor zintuiglijke waarneming – temperatuur, druk, prikkelende chemische stoffen, pijn – in de mondholte, ogen, neus en de rest van het gezicht.
Die boterham heeft een functie: het brood helpt voor de binding van de saus, en het zuur in de mosterd geeft smaak én maakt het vlees zachter. Zet het vuur niet te hoog: stoofvlees moet zachtjes stoven, en zeker niet koken. Zachtjes pruttelen is oké, maar van koken wordt het vlees taai.
Ongeopende mosterd blijft tot wel 3 jaar goed.Eenmaal geopend, heb je ongeveer een jaar voordat het bederft, hoewel een aantal soorten nog gemakkelijk 2 jaar goed blijft. Bonen bevatten veel voedingstoffen en vezels en zijn volgens Time een essentieel product in de voorraadkast van mensen die gezond willen eten.
Je kunt het beste vaststellen of Mosterd niet meer goed is door te zien, ruiken en als dat er allemaal goed uitziet proeven. Als de Mosterd niet meer goed ruikt, uitgedroogd, donker verkleurd of beschimmeld is dient het weggegooid te worden.
Er zitten heel wat vitaminen in mosterdzaad die gezond zijn;
Vitamine E zorgt voor gezond bloed, is belangrijk voor de bloedstolling, sterkt de ogen, voorkomt ontstekingen en atherosclerose, vertraagt het verouderingsproces en is een natuurlijk conserveringsmiddel.
Mosterd werd in de Middeleeuwen altijd genuttigd tijdens de maaltijd. Het zou namelijk de spijsvertering op gang helpen. Kwam de mosterd na de maaltijd, ja dan had het dus geen nut meer.
Afvallen met mosterd
Mosterd is eveneens een bron van tryptofaan, een essentieel aminozuur, en bevat omega 3-vetten. Dit is een gezonde vetsoort die je niet laat aankomen. Sterker nog, van mosterdzaad val je juist af, omdat het de vetverbranding in je lichaam omhoog brengt.
Mosterd bevat per 100 gram bijna 3,5 gram zout, dat is relatief veel. Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze.
'Mayonaise is gemaakt van raapzaadolie, azijn, eigeel en water en bestaat daarmee voornamelijk uit gezonde onverzadigde vetten. Een gezonde keuze dus en een prima vervanger van boter, dat veel (ongezonde) verzadigde vetten bevat.
Rode peper, mosterd, groene thee en cafeïne bijvoorbeeld worden genoemd als vetverbrandende voedingsmiddelen.