Maki wordt nog wel eens met stokjes gegeten, omdat die strak in zeewier gerolde sushi minder vaak uit elkaar valt. Als je bij aanvang van je maaltijd een vochtige handdoek krijgt, maak daar dan zeker gebruik van om je handen te reinigen. Maak je dus geen zorgen als dat eten met stokjes niet goed lukt.
Hoor je sushi te eten met je handen of met stokjes? Traditioneel wordt sushi gegeten met de handen, dat is dus de manier die de etiquette in Japan voorschrijft. In restaurants waar een handdoekje op tafel ligt wordt dat zelfs van je verwacht.
De juiste volgorde van de vis
Begin bij de witte vis, vervolg met de rode vis en ga verder van de lichtere vissen naar de wat vettere vissen. Bewaarde de vis met de sterkste smaak voor het laatste en eindig met zoete ei sushi.
Maki is de meest bekende sushisoort. De maki wordt gemaakt van zeewier (nori), rijst en een vulling van vis, groenten of ei. Het woord maki betekent in het Japans letterlijk: gerold. Met behulp van een bamboe-mat worden de ingrediënten opgerold tot een rol sushi met een gemiddelde diameter van 3 á 4 centimeter.
Je pakt de stokjes vast bij het vierkante uiteinde, met de ronde uiteindes wordt het voedsel gepakt. Begin altijd met één eetstokje, die je tussen je duim en je ringvinger klemt. Pak daarna met je vrije hand het andere stokje en leg deze vervolgens tussen je duim, wijsvinger en middelvinger zoals op de foto hierboven.
Meestal zitten de stokjes nog aan elkaar als je in een restaurant komt (zo weet je ook zeker dat ze nog niet eerder gebruikt zijn) en de kant waar de stokjes aan elkaar zitten is de dikkere kant. Die dikkere kant is het gedeelte dat je in je hand houdt. Pak eerst één eetstokje.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
De Maki sushi heeft ook zeerwier aan de buitenkant. De ingrediënten die voor de binnenkant worden gebruikt zijn vaak zalm, tonijn, krab, avocado, komkommer of ei. Met behulp van een bamboe-mat wordt de sushi opgerold tot een rol van ongeveer 3 tot 4 centimeter.
Nigiri is een soort sushi dat bestaat uit een bolletje sushirijst met daarop sashimi (een plakje rauwe vis) of een andere topping. De meest voorkomende soorten nigiri zijn die met zalm sashimi of tonijn sashimi. Vaak vind je ook krabsticks, zoete omelet of paling op een nigiri.
Als je in een restaurant sushi bestelt, krijg je bijna altijd een bakje met wat gember en wasabi. Gember is bedoeld om je smaak tussen diverse sushi's te neutraliseren, terwijl je wasabi kunt gebruiken om de sushi wat meer pit te geven.
Sushi kan gegeten worden op verschillende momenten van de dag; tijdens de lunch, als tussendoortje of als avondeten.
Sushi is een Japans hapje bestaande uit nori -oftewel zeewierbladen-, Japanse afgekoelde kleverige rijst en vis en groenten. Sushi is in het algemeen koud, maar in enkele sushirestaurantjes kun je ook warme sushi bestellen. Sushi wordt in Japan vaak als lunch gegeten.
Je kan sushi het beste bewaren door de sushi in plastic folie te wikkelen. Vervolgens doe je dit in een luchtdichte bewaardoos in de koelkast. Binnen 24 uur moet je de sushi dan opeten (behalve sushi zonder rauwe vis, die kun je maximaal 36 uur bewaren).
Sushi is in het algemeen koud, maar in enkele sushirestaurantjes kun je ook warme sushi bestellen. Sushi wordt in Japan vaak als lunch gegeten. De rijst smaakt licht zuur door Japanse rijstazijn die hieraan wordt toegevoegd. Ook wordt er zoete rijstwijn en wat zout aan de rijst toegevoegd.
In Japan is het heel gebruikelijk om een lekker biertje te bestellen bij je sushigerecht. Bekende Japanse biertjes zijn Sapporo, Krin, Asahi en Iki. Natuurlijk kun je ook een koud Nederlands pilsje bij je sushi drinken maar echt Japans bier maakt je sushigerecht natuurlijk wel helemaal af.
De waarde van sushi Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
Verse vis herken je aan de geur, een verse vis ruikt namelijk niet. Zodra een stuk vis naar vis ruikt dan is het in principe niet meer vers genoeg voor de sashimi of de sushi. Dit klinkt wellicht vreemd maar je zult het verschil merken als je vis koopt die niet naar vis ruikt.
Tobiko. Tobiko is de goedkoopste variant viseitjes en wordt ook wel 'kaviaar voor de armen' genoemd. Deze eitjes komen van de Japanse vliegende vis. Omdat tobiko voordelig is, maken veel restaurants er gebruik van.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
' Natuurlijk is voeding niet alleen een verhaal van calorieën, zegt Timmermans. 'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.
Sushi is een goede bron van gezonde vetten (omega 3), eiwitten en andere goede voedingsstoffen en kan zodoende passen in een verantwoord dieet. Doordat veel bestanddelen van sushi een gezonde basis voor een maaltijd vormen, is het heel eenvoudig om een gezond en verantwoord sushimenu samen te stellen.