Gemiddelde dikte van zandcement bij een halfdroog systeem
Op de isolatielaag met ingewerkte vloerverwarming komt een dunne afwerkcementvloer. Als je gaat voor traditionele, cementgebonden zandcement moet je dekvloer 6 cm dik zijn. Als je anhydriet vloeimortel gebruikt, is de dekvloer best 4 cm dik.
Qua isolatie voorzie je best een minimum ruimte van 4 centimeter. Hoe meer, hoe beter natuurlijk. De minimale opbouwhoogte voor vloerverwarming bedraagt dus 15 centimeter.
Hoe dieper de buizen liggen, des langer het duurt voordat de vloer een aangename warmte af kan geven. Het voordeel van het dieper leggen is dat de temperatuur minder snel afkoelt in de vloer. Wij adviseren dus om een diepte aan te houden van 5 centimeter.
Droogbouw vloerverwarming is samen met wandverwarming het meest duurzame en comfortabele alternatief. Deze vloerverwarming leg je bovenop de bestaande (houten) vloer. De vloer komt daarbij minimaal 20mm hoger te liggen.
De maximale temperatuur van de watergeleiding is 40 graden bij vloerverwarming. Het is niet de bedoeling dat je dit gebruikt als startinstelling. In de praktijk zien we eindinstellingen tussen de 30 en 40 graden waarmee mooie resultaten worden behaald.
Doorgaans wordt er echter onderscheid gemaakt tussen matten en infrezen. Matten zijn over het algemeen duurder dan het infrezen van vloerverwarming. De prijs zal voornamelijk afhangen van het oppervlakte van jouw huis. De prijs kan variëren van 750,- euro (20 m2) tot 3500,- euro (240 m2).
Vloerverwarming. Hier heb je altijd een gewapende betonplaat nodig. De uitgraafdiepte moet minimaal 32 cm zijn. Met minder cm dikte verkrijg je zelfde isolatiewaarde als bij Betopor® .
Een egalinelaag kan vrij dun aangebracht worden, meestal is een dikte tussen de 1 en 6 mm voldoende om de ondervloer te egaliseren. Een egalinelaag van enkele centimeters raden wij af.
Wanneer je kiest voor vloerverwarming als hoofdverwarming leg je de buizen 15 centimeter uit elkaar, mits de woning goed is geïsoleerd. Is je woning minder goed geïsoleerd dan is het raadzaam om de buizen 10 centimeter uit elkaar te leggen.
Dit systeem zal dus niet genoeg warmte produceren om de ruimte volledig te verwarmen. Het gaat hier dus om een aanvulling op het bestaande verwarmingssysteem. Kortom: vloerverwarming is uitstekend in staat om uw woning of ruimte op een energiezuinige manier zo warm te krijgen als u wilt.
Je krijgt dankzij de vloerverwarming wel meer ruimte, want je hebt geen radiatoren nodig, maar je hebt ook voldoende ruimte nodig om de vloerverwarming zijn werk te kunnen laten doen. Eigenlijk zou je 40% van je vloeroppervlakte vrij moeten houden, zodat de vloerverwarming zijn werk optimaal kan uitvoeren.
Wil je in een aantal ruimtes, of je gehele woning, van je radiatoren af? Dan kun je vloerverwarming als hoofdverwarming laten plaatsen. Dit wordt gedaan door een buizennetwerk op je constructievloer aan te brengen, deze in te pakken in een dekvloer en hier je vloerbekleding op te plaatsen.
Om een goede warmtespreiding te bekomen, moet je op de vloerverwarmingsbuizen nog minstens 4,5 cm extra chaperuimte voorzien. Dat brengt de totale dikte van de chape op 7,5 à 8 cm.
Doel van de zwevende vloer kan zijn de afdekvloer weer snel los te kunnen maken (lamellenparket), het vermijden van geluidshinder (concertzaal, bioscoop, gymzaal), als er een betere thermische isolatie moet zijn of bij vloerverwarming.
Het extra egaliseren kan op twee manieren gebeuren. Namelijk in één keer een dubbele laag smeren. Of we komen twee keer langs om de vloer te egaliseren. We proberen altijd de eerste optie.
Egaline wordt veelal gebruikt in combinatie met vloerverwarming. Zeker als u leidingen in de bestaande vloer laat frezen is het belangrijk de vloer hierna te egaliseren. Egaline is hier uitstekend geschikt voor. Door de flexibiliteit van egaline is het bovendien goed te combineren met vloerverwarming.
Tot hoeveel cm kun je egaliseren? Over het algemeen is het gangbaar tot 30 millimeter te egaliseren. Voor alle vloeren hoger dan 30 millimeter kun je het best een ander bouwmateriaal dan egaline of egalisatiemortel gebruiken. Hoeveel egalisatiemortel je nodig hebt, hangt af van de laagdikte.
Hoe dik moet de betonvloer zijn voor installatie vloerverwarming? Als u vloerverwarming installeert wilt u natuurlijk scheurvorming voorkomen. Kies daarom voor een beton vloer van minimaal 10 centimeter dik zodat hier twee keer een beton net in geplaatst kan worden.
In de meeste vloeren liggen leidingen, maar over het algemeen liggen deze 5 tot 6 cm diep. Vloerverwarming wordt maximaal 2 cm diep gefreesd.
Isolatieplaten. Bij isolatieplaten heb je de keuze tussen PUR isolatieplaten, XPS isolatieplaten, glaswol isolatieplaten en PR-platen. Allen zijn goed genoeg om te gebruiken voor vloerverwarming. Isolatieplaten hebben vaak een betere isolatiewaarde dan isolatiechape én ze zijn goedkoper.
Warmte stijgt: De warmte van vloerverwarming stijgt naar boven. Hierdoor wordt dus indirect de 1e, 2e of hogere verdiepingen ook (voor een gedeelte) verwarmt. Tijdens de koudere maanden is dit vaak niet voldoende. Daarom zijn radiatoren of vloerverwarming op de verdiepingsvloer dan toch prettig of zelfs noodzakelijk.
Vloerverwarming bovenverdieping: duurzamer en mooier
Het nadeel van radiatoren is dat deze in het zicht hangen, ruimte innemen en veel energie verbruiken. Een duurzamere en esthetischere optie is vloerverwarming. Vloerverwarming gebruikt een lagere aanvoertemperatuur.
Voordelen. Er ontstaat als het ware een zwevende vloer omdat de dekvloer en betonvloer los van elkaar liggen. Zowel de dekvloer als de betonvloer kan dan afzonderlijk krimpen en uitzetten zonder dat er spanning tussen deze twee optreedt.