Als je baby een aantal dagen van 24.00 tot 07.00 uur zonder voeding doorslaapt, kun je van 24.00 uur naar 22.00 uur af gaan bouwen. Als je merkt dat het 's avonds erg veel moeite kost om hem wakker te maken en je baby steeds minder van de fles drinkt, dan kan de avondfles eruit.
Het afbouwen van flesvoeding (avondfles)
Dit moet je niet abrupt doen, maar in stapjes. Wat je het beste kunt doen is de fles elke avond de fles een paar minuten eerder geven dan die avond ervoor. Zo kom je steeds dichter bij de tijd van de dag ervoor en ga je dus ook minder geven.
Als je kindje rond een jaar is kan je het advies krijgen van het consultatiebureau om de avondfles en laatste flesvoeding af te bouwen.
Het ene kind is al met 7 maanden toe aan meer vast voedsel en minder melk, het andere kind drinkt graag nog wat langer aan de borst of uit de fles. Als richtlijn kun je in ieder geval aanhouden dat je rond 8 maanden langzaamaan de melkvoedingen afbouwt van 5 à 6 voedingen naar 2 à 3 voedingen per dag.
Ik vertelde haar van de gebroken nachten die hun rentree hadden gemaakt. En toen kwam zij met de gouden tip – zo simpel en toch heb ik er geen moment aan gedacht: Geef elke avond de laatste fles een paar minuten eerder dan de dag ervoor. En hoe dichter je qua tijd bij de fles ervoor komt, hoe minder je geeft.
Wij adviseren om een jonge baby wakker te maken voor de laatste voeding rond 22:30. Veel ouders kiezen ervoor om deze voeding niet te geven en te wachten tot hun baby zelf komt.
Vanaf ongeveer 6 maanden gaan de meeste baby's 8 uur achter elkaar geslapen, gemiddeld van 23.00 tot 7.00 uur. Dit is ook de periode dat je baby geen nachtvoedingen meer nodig heeft.
Hoe lang vragen baby's nachtvoeding? De meeste baby's hebben vanaf een maand of zes geen nachtvoeding meer nodig. Vanaf negen maanden kunnen ze van zeven uur 's avonds tot zeven uur 's ochtends doorslapen.
Geleidelijk afwennen
Geef hem zijn melk, sap of water uit een beker en zet hem bij etenstijd vast voedsel voor. Zorg dat het drinken uit een fles steeds minder aantrekkelijk wordt. Laat je peuter alleen uit de fles drinken als hij bij je zit of in een bepaalde stoel. Zodra hij weg wil, is het 'flessenmoment' voorbij.
Toelichting melk: vanaf 1 jaar heeft je kindje geen opvolgmelk meer nodig. Hij is eraan toe om halfvolle of magere melk te drinken. Geef dit het liefst in een gewone beker in plaats van een zuigfles of tuitbeker. Dit is beter voor zijn mondmotoriek.
Hoeveel koemelk mag je geven? Vanaf de leeftijd van 1 jaar mag je je kind tot 300 ml aan zuivelproducten geven. Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten.
Het komt regelmatig voor dat een baby nachtvoeding krijgt, terwijl hij of zij het niet echt meer nodig heeft. De nachtvoeding vindt dan vooral plaats vanuit gewenning of automatisme. Sommige baby's hebben bijvoorbeeld een voeding nodig om in slaap te vallen.
Borstvoeding afbouwen gaat ook in dit geval geleidelijk: u kiest één voeding die u niet meer wilt geven en u geeft uw kind op dat tijdstip een fles met kunstvoeding van 100 of 150 ml. In dit geval is het wel belangrijk om de avond en ochtend voeding het laatste af te bouwen.
Jouw kindje zal waarschijnlijk tussen de 15 en 18 maanden klaar zijn om de overgang te maken van twee slaapjes naar 1 slaapje . Rond de 18 maanden is het beste, dan weet je zeker dat jouw kindje niet oververmoeid zal raken van de overgang. Jouw kindje is er meestal klaar voor als ze het ochtendslaapje gaan weigeren.
Je kunt 2 à 3 flesvoedingen per dag geven, van 200 ml melk per voeding. Dit is een richtlijn. Neem voor persoonlijk advies over de frequentie en hoeveelheid melk contact op met het consultatiebureau. Wanneer je kleintje genoeg heeft gehad, geeft je baby dat zelf aan.
Ontwikkeling baby 11 maanden oud
Sprong zeven alweer. Hierdoor kan hij wat sneller moe en huilerig zijn. Tijdens deze 11 maanden-sprong leert je baby opeenvolgingen van verschillende gebeurtenissen en de relaties daartussen herkennen en deze zelf te beheersen.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Dat betekent niet dat je hem alleen moet laten maar je kunt wel jouw hulp langzaam gaan afbouwen. Probeer je kindje slaperig in zijn bedje te leggen, maar nog niet helemaal slapend. Blijf dan bij hem en help hem een beetje door even te aaien of zachtjes tegen hem te praten. Pas als je kindje slaapt, ga je weg.
Een dreamfeed / droomvoeding is wanneer je jouw kleintje tussen 22:00 en 00:00 voorzichtig uit zijn bedje neemt om hem te voeden.
Laat je baby alleen slapen
Na zes tot acht weken kan je beginnen om je kindje te laten wennen alleen te slapen. Je kan je baby best naar bed brengen voor hij of zij helemaal ingeslapen is zodat hij of zij niet in een vreemde omgeving wakker wordt.
Bijna alle kinderen maken fases door waarin ze minder goed slapen. Ze hebben last van nachtmerries, worden 'zomaar' wakker 's nachts of willen 's avonds niet gaan slapen. Dat is heel normaal en meestal niets om je zorgen over te maken.
Sommige slaapmiddelen werken kort en helpen om in slaap te vallen. Voorbeelden zijn temazepam, zolpidem en zopiclon. Andere slaapmiddelen werken langer en helpen om door te slapen. Voorbeelden zijn diazepam, lorazepam en oxazepam.