Veertien uur per dag vasten is prima. Het is vooral belangrijk om rond zes uur 's avonds te eten en daarna niet meer. Eet vooral niks 's nachts en probeer ook 's morgens een beetje later te ontbijten. Een bepaalde tijd per dag niet eten geeft je darmen (en lichaam) de ruimte om te herstellen.
Afvallen door vasten
Bepaald onderzoek liet zien dat 2 dagen vasten er meestal niet voor zorgt dat je de rest van de week extra veel gaat eten. Dit verklaart waarom je ervan af kunt vallen. Je eet in de 'vastweek' in totaal minder calorieën dan normaal.
Enkele dagen vasten kan voor gezonde mensen weinig kwaad, op voorwaarde dat ze voldoende drinken. Maar langer dan één week (volledig) vasten, wordt sterk afgeraden.
Hoeveel kun je afvallen met intermittent fasting? Omdat je lichaam meer uren in de vetverbranding modus zit zul je sneller afvallen dan met een dieet waarbij je alleen op de koolhydraten of calorieën. Reken op gemiddeld 1,5 tot 2 kilo per week.
Soms betekent dat wel een vastentijd van zo'n 16 uur. Maar sporten is zeker mogelijk! Doe het echter rustig aan en train bij voorkeur vlak voordat je weer mag eten. Zorg ook voor volwaardige voeding en voldoende slaap en probeer zo min mogelijk vocht te verliezen.
Op de andere 2 dagen is er een strenge calorierestrictie. Het gaat dan niet om volledig 'vasten', maar om minder calorieën innemen. De richtlijn hier is: 600 kcal/dag voor mannen, 500 kcal/dag voor vrouwen. De 2 dagen met calorierestrictie mogen elkaar niet opvolgen.
het positieve effect van vasten op je stofwisseling
Pas als we ruim 16 tot 18 uur niets eten schakelt ons lichaam over op het verbranden van vet. Dat wil zeggen dat wanneer je na acht uur 's avonds niets meer eet je vetverbranding pas de volgende dag rond lunchtijd begint.
Met intermittent fasting kun je afvallen, mits je in totaal minder calorieën met je voeding binnenkrijgt dan je verbruikt. Om de dag vasten leidt tot een groter gewichtsverlies dan periodiek vasten. Dit is vrij logisch omdat je met om de dag vasten meer dagen per week een lage energie inname hebt.
Het OMAD dieet staat voor One Meal a Day (één maaltijd per dag), ook wel bekend als een extreme vorm van intermittent fasting. Met het OMAD dieet eet je slechts één uur per dag een maaltijd en doe je de overige 23 uur van de dag aan vasten.
Na een vastenperiode heb je in de eerste instantie minder honger. Maar al snel werken de hormonen die de eetlust reguleren weer net als vroeger. De stofwisseling staat echter nog steeds in de spaarstand. Je eetlust zet je aan tot eten en dankzij de spaarstand blijven er calorieën over die als vet worden opgeslagen.
Gefermenteerde voedingsmiddelen – Zuurkool, augurken, kimchi zijn prima om te eten na het vasten omdat ze zowel goede voedingsstoffen als natrium bevatten. De groenten worden in wezen ook voorverteerd door de bacteriën, dus ze zijn gemakkelijk te verteren.
Door de studie van Peppelenbosch is dat duidelijk geworden. 'Tijdens het vasten neemt het aantal butyraat producerende bacteriën in de darmen toe. Of dat nu tijdens de ramadan is of gedurende intermittent fasting, een populair nieuw fenomeen onder mensen die een gezonde leefstijl nastreven.
Vasten is goed voor je lever. Zo gaat je lever erop vooruit wanneer je (langer) vast. Er is een sterk verband tussen het verbeteren van de leverconditie en de butyraat-producerende bacterie. Die bacterie groeit op het moment dat de darmen leeg zijn, dus als iemand vast.
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.
Tijdens de ramadan wordt je geacht tussen zonsopgang (eigenlijk: begin ochtendschemer, “zodra de zwarte draad van de witte draad is te onderscheiden”) tot zonsondergang te vasten. Dit betekent dat je niet mag eten, drinken en geen seksuele omgang hebben met je partner tussen zonsopgang en zonsondergang.
Maar als je vervolgens minder begint te eten, bijvoorbeeld tijdens een dieet, dan leert je lichaam, en dan vooral je maag, om te gaan met minder voedsel en geeft je maag sneller het signaal af dat ze vol zit. En zo lijkt het dus dat je maag “gekrompen” is!
Hoewel veel mensen zullen denken dat het vasten leidt tot spierafbraak, tonen verschillende studies aan dat vasten geen negatief effect heeft op de vetvrije massa in je lichaam. Deze onderzoeken laten zien dat enkel je vetreserves worden aangesproken, terwijl ander weefsel zoals spierweefsel intact blijft.
Zij at ook op veel momenten per dag, waardoor je suikerspiegel erg schommelt. Dat kan hoofdpijnklachten veroorzaken. Als je die suikerspiegel meer stabiliseert door intermittent fasting, kan dat zeker effect hebben op je klachten.
Van 24 tot 72 uur vasten
Wanneer je 24 uur niks gegeten hebt, zal de voorraad glycogeen op zijn. Het lichaam gaat er dan alles aan doen om weer glucose aan te maken en gaat dan over op de lichamelijke reserves. Deze toestand wordt ketose genoemd.