Voor het kleuren van die eerste paar grijze haren, adviseren we te kiezen voor een semi-permanente of demi-permanente kleuring. Deze dekt de eerste grijze haren en creëert een subtiele kleurovergang wanneer het haar weer gaat groeien.
Met een uitwasbare haarkleuring kan je tot de helft van de grijze haren bedekken. Houd er rekening mee dat de grijze haren meer kunstmatige pigmenten absorberen. Om middelbruin haar te verkrijgen kan je dus best eerst een test doen met een donkerblonde haarkleuring.
Begin 2020 kwamen stamcelonderzoekers van Harvard University erachter dat stress je letterlijk grijze haren kan bezorgen. En in mei 2020 ontdekten onderzoekers van Columbia University in New York dat de kleurloze haren hun kleur kunnen terugkrijgen als je je levensstijl aanpast en een tijdlang minder stress ervaart.
Het kan ook zijn dat het haar met WECOLOUR haarverf zonder ammonia meer pigment nodig heeft. Dan heb je een haarkleur nodig die één kleurhoogte donkerder is. De kleuren die het beste dekken op grijs haar zijn natuur- en goudnuances. Natuurnuances zijn alle kleuren met het cijfer 0 na de .
Grijze haren zijn stugger dan haren die nog hun natuurlijke pigment hebben. Niet iedere haarkleur pakt daarom goed op grijs haar. Een spoeling bijvoorbeeld, zie je eigenlijk nauwelijks. Geef bij de kapper daarom aan dat je graag je grijze haren wil verdoezelen.
Voeding. Een gebrek of beperkte hoeveelheid aan mineralen en vitaminen kan er voor zorgen dat er pigmentverlies ontstaat in het haar. Zorg voor een gevarieerd dieet met veel eiwitten, Vitamine B12 en D3 en ijzer. Producten die deze voedingsstoffen bevatten zijn onder andere eieren, vis en melk.
Sommige mensen worden al vroeg grijs, bijvoorbeeld al vanaf het 25e levensjaar, anderen blijven tot op hoge leeftijd hun oorspronkelijke haarkleur behouden. Vroeg grijs worden kan erfelijk zijn. Ook zijn er rasgebonden verschillen. De eerste grijze haren ontstaan vaak aan de slapen, bij mannen in de baardharen.
Grijs haar is niet altijd definitief: als de stressfactor verdwijnt, is het proces soms omkeerbaar. Grijs haar is een van de duidelijkste en meest universele tekenen van veroudering: met de leeftijd verliezen onze lokken hun jeugdige kleur. Uit recent onderzoek blijkt nu dat dit proces niet altijd definitief is.
Om je grijze haren minder te laten opvallen, kun je je scheiding bijvoorbeeld ook eens anders leggen, een nonchalante knot in je haar maken of een brede haarband dragen. Er zijn diverse stylingmogelijkheden die je thuis kunt toepassen.
Er zijn mensen die rond hun 20ste levensjaar al de eerste grijze haren krijgen, terwijl andere mensen pas rond hun 50ste wat grijs beginnen te worden. De gemiddelde leeftijd dat de mensen grijs beginnen te worden is tussen de 30 en 35 jaar.
Probeer eens een ander kapsel. Een korte bob of een kort kapsel met pony geven vaak net even een andere look, maar zijn wel eenvoudig in model te brengen. Wil je liever lang haar houden? Maak dan eens een knot in het haar, vlecht je haar of kies voor een kapsel met meerdere laagjes.
Eerste grijze haren
Vaak begint het grijzen bij je slapen. Daarna verspreidt het zich over de rest van het hoofdhaar en ook het lichaamshaar. Bij mannen komen de eerste grijze haren vaak voor in hun baard. Wat is grijs haar eigenlijk?
Grijs haar krijgen, wordt veroorzaakt door pigmentcellen in 't haar. Als er geen melanine meer wordt geproduceerd in deze pigmentcellen, wordt je haar grijs. Normaal gesproken krijgen mannen zo rond hun dertigste de eerste grijze haren, maar bij de ene man verloopt dit proces nou eenmaal sneller dan bij de ander.
Valt grijs worden dan helemaal te voorkomen? Nee helaas is dit (nu nog) niet mogelijk, maar je kunt dus wel invloed hebben op hoe snel je grijs wordt. Door goed voor jezelf te zorgen met de juiste voeding, door stress zo veel mogelijk te beperken en door je haar te verzorgen met natuurlijke producten.
Ben je nog geen 40 en zie je meer dan een paar grijze haren, dan is dit genetisch bepaald. Het hoeft niets te zeggen over een slechte gezondheid. Echter, bloedarmoede, schildklierproblemen, een tekort aan vitamine B12 en vitiligo kunnen ten grondslag liggen aan het vroegtijdig grijs worden.
Uit elk haarzakje kan maar één haar groeien, dus meerdere haren terugkrijgen wanneer je er één uittrekt, is simpelweg onmogelijk. Daarbij is het uittreken van een grijze haar eigenlijk ook nutteloos, aangezien de haar die teruggroeit niet ineens weer pigment heeft, deze blijft grijs.
Grijs haar heeft eerder last van schade door UV-stralen. Dit omdat je haar minder melanine bevat. Je haar wordt minder sterk, droger en geler door de zon.
Zonlicht stimuleert de aanmaak van melanine, het pigment, in je hele huid. Hoe meer melanine de huid aanmaakt, hoe meer de huid verkleurt. Op de plekken in je huid waar er sprake is van hyperpigmentatie heeft dat zonlicht maximaal effect.
Grijs haar is dunner en droger dan haar dat zijn natuurlijke kleur nog heeft. Je gaat er daarom ook anders mee om. Lees onze tips voor mooi grijs haar voor vrouwen en ontdek hoe je grijs haar het beste kunt opleuken en verzorgen.
Uitgroei laten bijwerken
Uitgroei werk je namelijk elke twee of drie maanden bij, zoals hierboven al eerder gezegd is. Hiernaast laat je het om de zes maanden helemaal verven voor optimaal kleurbehoud. Wanneer ook de onderkant van je haar snel terugloopt, is het verstandiger dit elke drie maanden helemaal te verven.
Kun je grijs haar highlighten? Ja, je kunt grijs haar highlighten. Maar onthoud wel dat wanneer je grijs haar camoufleert met highlights, het doel is om zilveren haren te blenden en een ultra-natuurlijke finish te creëren.
Helemaal asblond of mediumblonde highlights
We kunnen grijs haar nooit goed nabootsen, daarom kun je het haar vervolgens het best kleuren in een asblonde tint. Voorwaarde is wel dat je al helemaal grijs bent, anders krijg je hier en daar een donkere uitgroei.
Naarmate je ouder wordt, verliest je huidskleur aan warmte, wat (deels) gecompenseerd kan worden met een warme(re) haarkleur. Vermijd eendimensionale haarkleuren en kies liever voor een balayage of high- en lowlights. Hiermee geef je je haar meer diepte, waardoor het automatisch voller lijkt.