Bakbananen kunnen in elk stadium van rijpheid worden verwerkt. Groengele bakbananen zijn geschikt om te frituren. Donkergele bakbananen zijn geschikt om te bakken, grillen, koken, pureren en frituren. Een zwarte bakbanaan kan worden gebruikt in desserts.
Reacties. Het kan inderdaad met iedere rijpe banaan, maar bakbananen zijn een stuk steviger. Met gewone bananen kan het resultaat te papperig worden.
Het grootste verschil zit hem in de smaak en structuur: een banaan is erg zoet en zacht, maar de bakbanaan juist zetmeelrijk en stevig. Een voordeel van de bakbanaan is dat je deze ook groen kunt eten: soms heeft dat zelfs de voorkeur in een recept vanwege de structuur die het aan een gerecht heeft.
Waarom is een bakbanaan goed voor je gezondheid:
De bakbanaan bevat meer zetmeel dan de normale banaan, waardoor het ook wat meer energie geeft. Ook heeft de bakbanaan een hoger gehalte aan vitamine C, maar hiervan zal tijdens het bereiden een groot deel al verloren gaan.
Bakbananen smaak
Bakbananen kunnen niet rauw gegeten worden, maar moeten altijd eerst bereid worden. Dit komt doordat ze een relatief hoog zetmeelgehalte bevatten en onrijp dus moeilijk te verteren zijn. De bakbanaan kun je zo gebruiken: Als bijgerecht bij hartige schotels.
In uiterlijk lijken bakbananen sterk op gewone bananen. Het grote verschil zit zich in het formaat van de banaan. Dit kan bij bakbananen oplopen tot 30-40 centimeter. Daarnaast bevat het een harde, dikke schil die zich moeilijk laat pellen wanneer de vruchten onvoldoende rijp zijn.
Bakbanaan bereiden & bewaren
Bewaar de bakbananen dus niet in de koelkast, maar op een koele plaats (12-15ºC). Dan zijn ze ca. 2-6 dagen houdbaar. Onrijpe (wat groenere) bakbananen rijpen op de fruitschaal na.
Bananen zijn dikmakers: fabel
“Veel mensen laten de banaan links liggen omdat hij een suikerbom zou zijn, een dikmaker. Onterecht”, stelt Eric De Maerteleire. “Een gemiddelde banaan bevat ongeveer 130 kcal.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
Doe de bakbananen in de koekenpan en bak ze ongeveer 2 minuten, of totdat ze aan de onderkant goudbruin zijn. Keer de bananen met een spatel en bak de andere kant nog 1 of 2 minuten. Zorg dat de bakbananen elkaar in de koekenpan niet overlappen. Bak dus niet meer dan één laag tegelijk.
Pisang goreng, beter bekend als gebakken banaan komt van oorsprong uit de Maleisische en Indonesische keuken.
Het is glutenvrij, tarwevrij, zuivelvrij, eivrij, gistvrij, sojavrij en er zit geen suiker in. Wat zit er dan wel in? Aardappelzetmeel, tapiocameel, methylcellose, calciumcarbonaat, voedingszuur: citroenzuur.
Leg je groene bananen op een bakplaat of een ovenrek en bak de bananen een uur lang op 150 graden. Houd de bananen tussentijds goed in de gaten. Haal na een uur de bananen uit de oven en laat ze afkoelen in de koelkast. Je zal zien dat je bananen naderhand zacht, eetbaar en heerlijk rijp zijn!
De bakbanaan is 30 tot 40 cm lang en heeft een harde schil. De kleur van de bakbanaan is groen, geel of roodachtig. In tropische landen is de bakbanaan een belangrijk onderdeel van de maaltijd, vergelijkbaar met de aardappels in Nederland. Bakbananen worden hoofdzakelijk uit Zuid-Amerikaanse landen geëxporteerd.
Bananen hebben een positieve werking op de slaap. Dit komt door het aminozuur tryptofaan waar banaan rijk aan is. Tryptofaan zorgt voor de aanmaak van serotonine. Daarnaast zit er magnesium en kalium in bananen.
De banaan geeft onvoldoende energie om het tot de lunch uit te houden. Daarnaast heeft suiker ook een verzurende werking op het lichaam, dat kan leiden tot ontstekingen en een ontregelde spijsvertering. Werkt je darmflora niet optimaal? Dan kun je op termijn zelfs bijkomen.
Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Kan je gebakken banaan koud eten? Verhit de olie in een wok (wadjan) en bak de bananen tot ze goudbruin zijn en een krokant laagje hebben. Schep de bananen uit de pan en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier tot ze droog zijn. Kan ook heerlijk koud gegeten worden.
Goed nieuws! Baka bana kan je dus ook heel goed opwarmen.
Er zijn verschillende soorten bananen: bakbanen, rode bananen, baby- en dessertbananen. Je kunt ze rijp of licht overrijp invriezen om het vervolgens maanden later als ingrediënt in milkshakes, smoothies, saus of yoghurt toe te voegen.