Snoeiafval en herkauwers
Adelaarsvaren, bereklauw, eikels, gevlekte scheerling, goudenregen, hedera (klimop), jacobskruiskruid, laurierkers, nachtschade, pieris japonica, rhododendron, sint-janskruid, taxus, vingerhoedskruid en wolfsmelk zijn giftig voor de meeste schapen en kunnen dodelijke gevolgen hebben.
Hoe krijg je de ziekte? Verschillende dieren zoals geiten, schapen, runderen, honden en (wilde) varkens kunnen via hun zuivelproducten, speeksel of urine brucellose overbrengen op mensen. De ziekte komt zelden voor in Nederland.
Lammeren hebben nog geen weerstand tegen worminfecties en zonder preventieve maatregelen kunnen ze daar last van krijgen. Dergelijke infecties worden zichtbaar door dunne mest, slechte groei of hoesten, in geval van longwormen.
Indien slechts 1 standweide: om de 8 weken ontwormen tussen eind april en eind oktober. Indien ooien en/of geiten met lammeren: altijd de moederdieren ontwormen voordat ze naar buiten gaan. Lammeren ontwormen bij het spenen en vervolgens na enkele dagen in een schone weide brengen.
Coccidiose is een parasiet waarmee het lam zich besmet door opname van de eieren, dit zijn oöcysten. Dit kan zowel in de stalperiode als in het weiland gebeuren. Na opname van oöcysten via water of voer wordt de darmwand aangetast. Hierdoor kunnen voedingsstoffen minder goed worden opgenomen.
Een geïnfecteerde kip scheidt de oöcystes (coccidiën 'eitjes') uit met de ontlasting. In de omgeving zijn deze oöcystes zeer resistent, ze kunnen maandenlang infectieus blijven. Ze worden het snelst infectieus bij warm en vochtig weer, maar kunnen alle weersomstandigheden overleven.
De appels en peren zijn vanwege hun hoge energiewaarde zeker in te schakelen in een rantsoen van melkkoeien, vleesrunderen, schapen of geiten, hetzij rauw en in stukken gehakt, hetzij ingekuild.
Adviesvoor ooien tijdens aflamseizoen
Ontworm ooien die buiten aflammeren en blijven binnen 2 weken na aflammeren. Vermijd onderdoseren. Breng elk koppel ooien met lammeren na het ontwormen zoveel mogelijk op veilig land. Ontworm guste, verwerpende, mislamde en niet zogende ooien niet.
Een veelgebruikt middel is Cydectin. Daarvan wordt een dosering van 1 ml per 5 kg lichaamsgewicht voor schapen voorgeschreven. Voor geiten moet men 2 ml per 5 kg lichaamsgewicht geven. Om onderdosering te voorkomen is het raadzaam door weging een goed beeld van de gewichten van de dieren te krijgen.
De beste remedie tegen diarree is preventie. Voor de preventie van E. coli en cryptosporidium tijdens de eerste 4 levensweken is een goed biestmanagement noodzakelijk. zorg ervoor dat de lammeren in de eerste paar uur na de geboorte een voldoende hoeveelheid biest binnen krijgen.
“Bij dieren met droge hoest is er vaak niet echt longontsteking. Wel is het een duidelijk signaal dat er iets niet klopt in de stal. Kijk hierbij naar het klimaat, aanwezigheid van stof en bv ammoniak. Natte hoest of langdurige hoest kan wel uitmonden in een daadwerkelijke longontsteking.
Een schaap dat nog levenskracht heeft, zal zelf ook willen opstaan, en hoeft alleen maar geholpen te worden. Een schaap dat geheel niet meewerkt, moet niet te plotseling op de poten gezet worden, maar in etappes, zodat de organen zich weer aan kunnen passen aan de nieuwe situatie.
Hoe herken je een ziek schaap? Een schaap dat sloom is of zich afzondert van de kudde, heeft mogelijk iets onder de leden. Ook als een van je dieren zonder aanwijsbare reden mager wordt, wijst dit op een probleem. Raadpleeg de dierenarts als je vermoedt dat een schaap ziek is.
Maar bij melkziekte is er sprake van een calciumtekort. U ziet dan dat de ooi achterblijft, traag en schrikachtig is en stijf loopt en trilt. De lammeren in de baarmoeder vragen veel calcium voor de aanleg van het skelet en de ontwikkeling van de uier. Bij melkziekte helpt het toedienen van calcium.
Verschijnselen van de longvorm zijn: niet mee kunnen komen (achterblijven) bij verplaatsen, toegenomen ademhalingsfrequentie, in rust een bemoeilijkte ademhaling met een verlengde uitademing en sterfte. Bij pathologisch onderzoek zijn de longen te zwaar (soms meer dan één kg), te groot en slecht samengevallen.
Volgens Anouchka Mulder van de Dierenambulance is het dier helemaal de oude en heeft het schaap een gezonde eetlust. Het advies om dieren geen brood te voeren geldt behalve voor paarden, koeien en schapen ook voor eenden en andere vogels, want brood bevat veel zout en dat is erg schadelijk voor ze.
Adelaarsvaren, bereklauw, eikels, gevlekte scheerling, goudenregen, hedera (klimop), jacobskruiskruid, laurierkers, nachtschade, pieris japonica, rhododendron, sint-janskruid, taxus, vingerhoedskruid en wolfsmelk zijn giftig voor de meeste schapen en kunnen dodelijke gevolgen hebben. See also: Welke Rum Voor Mojito?
Soms hangen de appels in trossen aan de bomen en vallen er tijdens het plukken een paar. Regelmatig rapen onze medewerkers de appels aan het einde van de middag. Deze appels zijn voor € 1,- per kilo te koop bij de plukkramen en ideaal voor appelmoes, appeltaart en het paard.
–Perenbomen, bijna alle peren zijn plukrijp in de maanden augustus en september met veel variatie tussen de rassen. –Appelbomen, bijna alle appelrassen zijn plukrijp in de maanden september en oktober en augustus met veel variatie tussen de rassen.
Merels en andere vogels zijn vaste gast. Ook insecten zoals vliegen, wespen en vlinders. Ze eten hun buikjes vol. Soms zie je alleen nog de schil van een uitgeholde appel liggen.
De ziekte coccidiose wordt veroorzaakt door de parasiet Eimeria, deze parasiet is algemeen aanwezig en overleeft in de omgeving in een vorm (oöcyst genoemd) die zeer bestand is tegen omgevingsinvloeden. Oöcysten kunnen na weken (in de mest) of maanden (in aarde) nog steeds infectieus zijn.
De parasiet is rechtstreeks overdraagbaar tussen honden onderling en katten onderling, maar niet van hond op kat en niet van kat naar hond. De parasiet is ook overdraagbaar via rauw vlees. Bij ernstige darminfecties kunnen naast diarree ook andere verschijnselen optreden.