Zo'n 28 procent van de staatsschuld is in het bezit van Nederlandse beleggers. Dat zijn naast beleggingsinstellingen en pensioenfondsen ook banken en verzekeraars. De trend van de afgelopen jaren laat zien dat banken minder zijn gaan investeren in Nederlandse staatsobligaties.
De schuld in euro's steeg met 13 miljard euro, tot 448 miljard euro. Deze toename van de schuld is lager dan het tekort van 22 miljard euro.
Een staat kan een staatsschuld scheppen door geld te lenen bij particulieren, bedrijven, organisaties en andere staten. Dit gebeurt meestal door de uitgifte van staatsobligaties. In Nederland leende de staat tot 1995 vooral bij pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen; nadien vrijwel altijd via obligaties.
Het saldo is ruim 9 miljard euro positiever dan in het eerste kwartaal van 2021. De overheidsschuld nam, mede door het positieve saldo, in het eerste kwartaal van 2022 af met bijna 3 miljard euro naar 446 miljard euro, ofwel 50,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
Nee, er zijn geen landen zonder staatsschuld. Want dat zou betekenen dat een land helemaal niets zou hebben geleend. Noch bij banken, particulieren, bedrijven of organisaties, noch bij andere staten. Elk land kent wel staatsobligaties.
Per 31 oktober 2020 bedroeg de federale schuld USD 21.096.975 miljoen (gehouden door anderen dan niet-Amerikaanse overheden) plus USD 6.037.502 miljoen (gehouden door Amerikaanse overheden), totaal USD 27.135.477 miljoen.
Eind 2020 bedroeg de schuld per hoofd van de Nederlandse bevolking nagenoeg 25 duizend euro. In het afgelopen jaar nam deze per inwoner met ruim 2 duizend euro toe.
De Russische staatsschuld was vorig jaar omgerekend zo'n 61 miljard euro, waarvan 19 miljard euro in buitenlandse valuta. Het land had een relatief lage buitenlandse schuld (4 procent) ten opzichte van het bruto binnenlands product.
Euro is goed voor de export
Dit is gunstig voor Nederlandse bedrijven en daarmee voor Nederland. Ook voorkomt een gemeenschappelijke munt als de euro dat een ander land in de Europese Unie zijn munt in waarde laat dalen. Door een goedkopere munt worden de exportproducten van dat land goedkoper.
Nederland staat met een gemiddeld netto-vermogen van bijna 129.000 euro per persoon op de vierde plek in de ranglijst van rijkste landen ter wereld. De lijst is samengesteld door de Duitse verzekeraar Allianz in het Global Wealth Report over 2020.
De inkomsten van de overheid bestaan vooral uit de belastingen en premies die burgers en bedrijven betalen.
De hoogste schuld heeft Griekenland, 181,1 procent van het bbp.
Griekenland had in het derde kwartaal relatief de hoogste staatsschuld. Het totaal aan Griekse schulden is twee keer zo hoog als het bbp. Italië staat met een staatsschuld van 155,3 procent op een tweede plaats, gevolgd door Portugal met schulden die 130,5 procent van het bbp bedragen.
De wereldwijde schuldenlast is vorig jaar tot recordhoogte gestegen, meldt het Institute of International Finance. In totaal stonden door bedrijven, huishoudens en overheden voor 303 biljoen dollar (268.000 miljard euro) aan kredieten uit. Dat betekende een toename van 10 biljoen dollar een jaar eerder.
Turkije heeft een sterke en snelgroeiende particuliere sector, maar de staat speelt nog steeds een belangrijke rol in de industrie, het bankwezen, transport en communicatie. In de afgelopen jaren is de Turkse economie sterk gegroeid, in 2010 groeide de economie met 8,9%.
Voedselverwerking, chemie, olieraffinage en de fabricage van elektrische apparaten zijn de belangrijkste industriële activiteiten.
Ruim veertig procent van de Nederlanders vindt dat de overheid meer geld moet uitgeven aan zorg en onderwijs. Op defensie en ontwikkelingssamenwerking kan bezuinigd worden, vindt ruim twee derde van de Nederlanders. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) gisteren publiceerde.
Griekenland had in het derde kwartaal de hoogste staatsschuld. Het totaal aan Griekse schulden is twee keer zo hoog als het bbp. Italië staat op een tweede plaats met een staatsschuld van 155,3 procent, gevolgd door Portugal met schulden die 130,5 procent van het bbp bedragen.
Het tekort mag niet groter zijn dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), de schuld mag niet hoger zijn dan 60 procent van het bbp. Als het tekort de norm van 3 procent overschrijdt, komt de lidstaat in de procedure voor buitensporige tekorten terecht.
Feiten op een rij. 1 op de 5 huishoudens heeft risicovolle schulden. Een arm huishouden heeft een tekort van gemiddeld € 217 per maand. 1,2 miljoen huishoudens met schulden krijgt geen formele schuldhulpverlening.
In Estland was de staatsschuld met 18,5 procent het laagst. Ook Bulgarije, het armste land van de Europese Unie, en Luxemburg doen het met een schuld van respectievelijk 25,1 en 28,1 procent goed. Nederland doet het met een schuld van 54,9 procent relatief goed.