Rond de 24e dag sluit de neurale buis aan de craniale zijde, rond de 26e aan de caudale kant. Aan de craniale zijde ontstaan vervolgens blaasjes. Het ruggenmerg blijft een 'buis'. Uit de blaasjes ontwikkelen zich de hersenen.
De neurale buis oefent invloed uit op het omgevende mesoderm, waardoor de ontwikkeling van de schedel en de wervels plaats kan vinden. Vrijwel onmiddellijk na het begin van de sluiting van de neurale buis vindt de eerste hartcontractie plaats en ontstaat er een bloedcirculatie in het embryo en de dooierzak.
Uit het ectoderm ontstaan onder andere de epidermis, het zenuwstelsel en de ogen. Het endoderm is belangrijk voor epitheellagen van het ademhalings- en verteringsstelsel en diverse kliercellen.
Uit het ectoderm zullen de huid, ogen en oren, hersenen en het zenuwstelsel ontstaan. Het mesoderm ontpopt zich tot skelet, spieren, hart en bloedvaten en het urine- en voortplantingssysteem. En het endoderm ten slotte groeit uit tot de slijmvliezen van de darmen, spijsverteringsklieren, luchtwegen en urinewegen.
Uit het mesoderm ontstaan het bloed, het skelet, de spieren, het bindweefsel en het urogenitaal stelsel.
De ductus pronefricus mondt uit in de cloaca, wat later de blaas zal worden. De ductus pronefricus groeit uit in de mesonefros en de pronefros verdwijnt. De mesonefros bestaat uit glomeruli en mesonefrische tubuli. De mesonefrische tubuli komen uit in de ductus mesonefricus, die ook de buis van Wolff wordt genoemd.
Ontstaan van de chorionholte en de hechtsteel
Vanaf dag 9 wordt het weefsel tussen de trofoblast en de embryonale schijf, amnion en dooierzak dikker (afb. 13). Dit weefsel wordt extra embryonaal mesoderm genoemd (extra = buiten). Een verwarrende naam, omdat het weefsel binnen het embryo ligt.
De morula (Latijn voor moerbeitje) is een embryo in de vroegste embryonale ontwikkeling, bestaande uit 16 tot 32 kleine diploïde cellen, die in de glashuid zitten.
-Welke structuren van het zenuwstelsel ontwikkelen zich uit de neurale lijstcellen? De sensibele ganglia, de autonome ganglia en de perifeer gelegen gliacellen (o.a. mater ontwikkelt zich uit het mesoderm.
Als gevolg van veranderingen in de celvorm vormt de neurale plaat het mediale scharnierpunt (MHP). Doordat de epidermis groeit, oefent deze druk uit op dit MHP en zorgt ervoor dat de neurale plaat zich opplooit, wat resulteert in neurale plooien en de vorming van de neurale groeve.
Het is een lange kraakbenige staaf die zich aan de rugzijde van het menselijke embryo ontwikkelt en voor het eerst beschreven werd door Karl Ernst von Baer (zie eponie- menkabinet). Niet alleen mensen ontwikkelen een notochord maar ook vogels, reptielen, amfibieën en vissen.
krachtverlies in de spieren; . incontinentie. Open schedel De ernstigste vorm van een neurale-buisdefect is de open schedel. Een kind met een open schedel wordt vaak dood geboren of overlijdt kort na de geboorte.
De oorzaak van spina bifida is nog niet volledig gekend. Vermoedelijk speelt de interactie tussen omgevingsfactoren en erfelijke factoren een rol in het ontstaan van spina bifida. De inname van foliumzuursupplementen door de moeder tijdens de zwangerschap vermindert het risico op spina bifida.
De vruchtzak is een soort 'zak' in de baarmoeder, gevuld met vruchtwater. Hierin groeit en ontwikkelt je baby zich. De vruchtzak bestaat uit twee vliezen. Het binnenste vlies is het amnion.
De belangrijkste hormonen die door de placenta worden geproduceerd zijn progesteron, oestrogeen, HPL en hCG. Progesteron voorkomt dat de baarmoeder zich kan samentrekken, zodat je baby niet te vroeg geboren wordt.
Trofoblastziekten is een groep ziektebeelden die ontstaat in de placenta (trofoblast/moederkoek). De placenta bestaat uit trofoblastcellen. Het gevaar bestaat dat de trofoblastcellen zich verspreiden naar andere organen waar zij verder groeien.
Ectoderm is het buitenste kiemblad van een embryo. Bij afwijkende ontwikkeling van het ectoderm kunnen aandoeningen ontstaan, zoals ectodermale dysplasie.
Endoderm is het binnenste kiemblad van een embryo. Het groeit uit tot: Spijsverteringskanaal: Slokdarm.
Een somiet (van het Grieks σῶμα, sôma = lichaam) is bij gewervelde dieren een embryonaal oersegment. Bij geleedpotige dieren is een somiet een lichaamssegment.
Uit de voordarm ontwikkelt zich het gedeelte van je keelholte tot het voorste deel van je twaalfvingerige darm, en organen zoals je maag, lever, galblaas en alvleesklier. Uit de middendarm ontwikkelt zich je dunne darm en een groot deel van je dikke darm.
De placenta wordt gevormd door het chorion frondosum en de decidua basalis.
De prechordale plaat is thv de buccopharyngeale membraan en bestaat uit mesoderm. 't is daar dat de neurale buis begint te vormen.