Vanaf 1806 was Paleis Het Loo bewoond door Lodewijk Napoleon, die door zijn broer Napoleon Bonaparte tot koning van Holland was aangesteld. Lodewijk Napoleon liet het uiterlijk van het paleis ingrijpend veranderen: het paleis werd grijs-wit gepleisterd.
Een van de belangrijkste was de invoering van de Code Napoleon, het burgerlijk wetboek, dat de persoonlijke vrijheid van burgers vastlegde en bepaalde dat iedereen voor de wet gelijk was. Ook werd de godsdienstvrijheid officieel ingevoerd en de macht van de kerk ingeperkt.
Utrecht als nationale hoofdstad
De Franse keizer maakte zijn broer Louis tot koning van het noordelijke buurlandje. De goedwillende Louis deed zijn best om de taal van zijn nieuwe onderdanen te leren en noemde zich hier Lodewijk Napoleon. Hij besloot in 1807 om de residentie van Den Haag naar Utrecht te verplaatsen.
In 1813 wordt Napoleon verslagen door de coalitielegers van Rusland, Pruisen, Oostenrijk en Zweden, en vervolgens naar Elba verbannen. Nederland is weer onafhankelijk. De zoon van de voormalige stadhouder Willem V, Willem Frederik, wordt uitgeroepen tot koning Willem I.
Het is 1795, het Franse leger valt Nederland binnen. Het is een strenge winter en de rivieren zijn bevroren, dus de Fransen veroveren met gemak ons land. Napoleon die heerst over Frankrijk heeft ze gestuurd. Hij wil zijn macht over Europa uitbreiden.
Op 23 juni was het 200 jaar geleden dat Lodewijk Napoleon, de broer van de Franse keizer Napoleon, als koning zijn intrede in ons land deed.
De grote karakterverschillen tussen beide broers werden steeds zichtbaarder en zouden later ook leiden tot grote conflicten. Napoleon was veel meer de militaire strateeg terwijl Lodewijk een uitgesproken intellectueel was. Wat de twee Bonaparte broers wel gemeen hadden, was hun hoge intelligentie.
Napoleon zou heel zijn leven Frans spreken met een sterk Corsicaanse tongval. Hij had geen aanleg voor talen, kende slecht Latijn, maar was wel sterk in wiskunde.
In oktober van 1811 is de Franse keizer Napoleon Bonaparte in Nederland. Hij verblijft in Amsterdam en onderneemt van hieruit diverse inspectietochten door Noord-Holland.
In 1798 volgde de eerste moderne grondwet van de Nederlanden. Op instigatie van Napoleon Bonaparte werd in 1806 de republiek omgevormd tot Koninkrijk Holland en werd Nederland een satellietstaat van Frankrijk. In 1810 besloot de Franse keizer Holland in te lijven.
Op grond van keizerlijke decreten uit 1811 en 1813 waren alle inwoners verplicht hun achternamen te laten registreren. Wie geen vaste achternaam had, moest er een aannemen. In Twente hadden de meeste mensen wel een familienaam, maar deze kon nogal eens wisselen.
De Franse bezetting heeft Nederland blijvend veranderd. Van grote betekenis is geweest dat hij in de gebieden waarover hij macht uitoefent, het bestuur en de rechtspraak moderniseert.Ook voert hij nieuwe maten en gewichten in: de meter en de (kilo)gram.
Napoleon is het meest bekend om zijn militaire overwinningen. Maar hij beschouwde zichzelf ook als een wetenschapper. Met zijn leger reisde hij af in 1799 naar Egypte, om Britse handelsroutes af te snijden. Op deze reis nam hij ook wetenschappers, ingenieurs en geleerden mee.
Zeven dagen na aankomst op Sint-Helena werd Napoleons lichaam opgegraven. Dit gebeurde 's nachts en duurde in totaal negen uur. Zijn gebalsemde lichaam werd bewaard in vier kisten, bestaande uit verschillende materialen waaronder lood, tin en hout.
Over het algemeen was hij bij de Nederlandse bevolking geliefd. Zo maakt hij veel reisjes door het land om het wat beter te leren kennen en probeerde hij soms zelfs Nederlands tegen het volk te spreken. Daarnaast zette hij zich af tegen de plannen van zijn broer, die hij niet passend voor Nederland vond.
Napoleons lievelingsbroer
Lodewijks protesten haalden niets uit. Hij mocht dan Napoleons lievelingsbroer zijn, de belangen van het keizerrijk gingen voor. Op 5 juni 1806 benoemde Napoleon hem in een ultrakorte ceremonie vanuit Parijs tot koning van Holland.
De eerste regerend vorst is Koning Willem I (1772-1843).
De Fransen willen hun revolutionaire ideeën – mensenrechten, gelijkheid en volkssoevereiniteit – door heel Europa verspreiden. De Franse legers trekken, samen met de gevluchte Nederlandse patriotten, in 1795 de Republiek binnen. Willem V vlucht naar Engeland en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden valt.
Onder meer Fransen, Engelsen, Duitsers en Amerikanen zijn geregeld blijven spreken van Holland als aanduiding voor Nederland. Ook Nederlanders zelf gebruiken vaak Holland terwijl ze (heel) Nederland bedoelen. Daar is niet iedere Nederlander het mee eens.
Tussen 1795 en 1813 werd Nederland bezet door de Fransen. In deze periode veranderden de grenzen van Holland een aantal keren.
Stierf hij als een gelovig katholiek? Napoleon had weinig met het christelijk geloof. Maar in zijn leven was het christendom nooit ver weg, zeker niet op Sint-Helena, waar hij tweehonderd jaar geleden overleed. Christenen bleven hem na zijn dood als voorbeeld en schrikbeeld gebruiken.
Dit staat vast: op 5 mei 1821 – nu tweehonderd jaar geleden – overleed Napoleon Bonaparte op het eiland Sint Helena. De dag erna voerden artsen een autopsie uit op het lichaam van de gevallen keizer. Conclusie: Napoleon was gestorven aan maagkanker.
Zijn tegenstanders dachten dat ze Napoleon voorgoed de mond hadden gesnoerd. Napoleon Bonaparte werd in 1813 verpletterend verslagen in de Volkerenslag bij Leipzig en verbannen naar Elba, een eiland tussen Italië en Corsica. Zijn tegenstanders dachten dat ze Napoleon voorgoed de mond hadden gesnoerd.