Kefir wordt gemaakt door kefirculturen toe te voegen aan melk. Deze culturen fermenteren de melk. Vervolgens wordt het gefilterd. Dit samen zorgt voor een pure, frisse en licht sprankelende smaak.
Volgens Wikipedia: "Kefir is een dik vloeibare, koolzuurhoudende en licht alcoholische melkdrank, die vermoedelijk oorspronkelijk afkomstig is uit de Kaukasus. Een vergelijkbare cultuur genaamd tara is afkomstig uit Tibet. Het wordt gemaakt met een mengsel van verschillende melkzuurbacteriën en gisten.
Wil je echt gaan werken aan je darmen en spijsvertering drink dan minimaal 3 glazen per dag. (therapeutisch) Zorg dat je uiteindelijk een pot hebt wat uit 100 gram korrels en 50 gram suiker bestaat, dan hou je de suikerinname onder controle.
Door de omzetting van suikers door bacteriën, bevat kefir nagenoeg geen enkelvoudige suikers meer. Dankzij fermentatie bevat melkkefir meer essentiële aminozuren dan gewone melk. Kefir levert verder de vitamines B1, B2, B5, C, A en K en is een goede bron van de mineralen magnesium, calcium en fosfor.
Kefir zou gezonder zijn dan yoghurt. Beide zuivelproducten bevatten zogeheten probiotica, bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand.
En wat blijkt? In kefir zit maar liefst 150.000 keer meer bacterie-inhoud dan Yakult. Kefir bevat dus vele malen meer bacteriën dan de andere twee drankjes. Het voordeel van kefir ten opzichte van Yakult en yoghurt is dat het vele malen meer bacteriën bevat, inclusief de belangrijke gisten, zonder toevoegingen!
Dat kefir tal van gezondheidsvoordelen heeft wist u waarschijnlijk al wel, maar wist u ook dat het regelmatig consumeren van melkkefir en/of waterkefir kan helpen bij het afvallen? Niet alleen bevat kefir relatief weinig calorieën, ook zorgt het ervoor dat het maag- en darmstelsel van de mens beter gaat werken.
Arla biologische kefir is een pure zuiveldrank gemaakt volgens authentiek recept. Het is een natuurlijke bron van voedingsstoffen. Kefir bevat rechtsdraaiende melkzuurbacteriën, calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12. Arla biologische kefir heeft maar twee ingrediënten: biologische melk en échte kefirculturen.
Kefir is een zogenoemde probiotica. Deze bacteriën houden je darmflora gezond en zorgen in sommige gevallen zelf tot herstel. Daarnaast zit kefir vol met vitaminen en mineralen zoals B1, B2, B6, B8, B12, C, D,K, calcium en ijzer waardoor het onder meer goed is voor onze weerstand.
Kefir heeft een hoge voedingswaarde, is rijk aan probiotica en helpt bij de spijsvertering en een gezonde darmflora. Naast het bovenstaande bevat kefir nog veel meer mineralen en vitaminen. Enkele voorbeelden zijn: magnesium, vitamine C, vitamine B12, biotine, enzymen en veel vitamine K2.
Melkkefir is prima te gebruiken als een gezonder alternatief voor de gemiddelde drinkyoghurt. Je kan dagelijks een glas drinken of gebruiken in een fruit/groente smoothie. Houd er rekening mee dat er nog wel een heel klein beetje lactose aanwezig is.
► Je kunt bij Kefirshop zowel melkkefir als waterkefirkorrels veilig en vertrouwd kopen. Verkrijgbaar in de vorm van melkkefir korrels en waterkefir korrels (ook in gedroogde vorm verkrijgbaar). De basis voor melkkefir zijn verse, levende melkkefir korrels.
Kefir vs. kombucha, wanneer wat drinken? Beide dranken kunnen op elk moment van de dag gedronken worden, maar experts raden aan om kefir op een lege maag te drinken om de opname van probiotica te maximaliseren.
Soorten yoghurt
Vervolgens wordt de bovenste, waterige laag afgeschept, waardoor de yoghurt verder indikt. Skyr bevat daardoor meer eiwitten en minder vet dan Griekse yoghurt. Kefir (Bulgaarse yoghurt) wordt gemaakt van ingedikte melk en magere melkpoeder. Kefir is vetter dan gewone volle yoghurt.
Gebruik regelmatig, als je melkproducten verdraagt, wat zure melkproducten (biologisch) of kefir. Deze werken licht cholesterolverlagend door hun gunstige invloed op de darmen.
Omdat ze verschillende bacteriën bevatten, is de één niet per se gezonder dan de ander. Wanneer je niet goed reageert op melkeiwitten, kun je beter kiezen voor kombucha of waterkefir. Om optimaal te kunnen profiteren van de probiotische werking, is het aan te raden om beide dranken af te wisselen.
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait. Dit laatste ivm de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas).
Hoe lang kan ik de klaargemaakte Kefir bewaren? Melkkefir blijft ongeveer een week goed in de koelkast.Waterkefir kun je tot wel 6 weken goed houden op een koele plek of koelkast.
Aan deze (gepasteuriseerde) melk, worden gisten en melkzuurbacteriën in de vorm van kefirkorrels of -poeder toegevoegd. Vervolgens moet de melk rijpen en gisten en vormt zich melkzuur, koolzuurgas en een heel klein beetje alcohol (±0,05%).
Stappenplan voor het maken van melkkefir
Los de inhoud van één zakje Kefirculturen op in een liter ongekoelde melk, bij voorkeur in weckfles/glazen pot met deksel. Laat dit 48 uur staan op kamertemperatuur. Na 48 uur is de Kefir klaar.
Gefermenteerd eten en drinken is goed voor de darmflora. Kefir is iets gezonder dan karnemelk omdat het meer probiotica (levende micro-organismen) en vitamine B12 en K2 bevat. Karnemelk is een traditioneel Nederlands product en kefir komt oorspronkelijk uit de Kaukasus-regio.
Er zijn twee soorten kefir: melkkefir en waterkefir. Melkkefir is een gefermenteerde, probiotische zuiveldrank. Door het fermentatieproces is de drank licht alcoholisch (0,1-0,3%).
Aan het drinken van waterkefir zit geen beperking. De drank bevat echter wel wat suiker. Ben je gevoelig voor suikers, hou het dan op maximaal 5 glazen per dag.
Melkkefir is een probiotische drank die rijk is aan vitamines, mineralen en aminozuren. Het bevordert de spijsvertering, stimuleert het immuunsysteem en heeft een positief effect op de darmflora.