Koper is een scheikundig element met symbool Cu en atoomnummer 29. Het is een rood/geel overgangsmetaal dat in ongelegeerde vorm ook als roodkoper bekendstaat.
Koper (Cu) is een van de eerste metalen die door mensen bewerkt kon worden, omdat het smelt bij een temperatuur van ongeveer 1.080°C en zeer gemakkelijk te bewerken is vanwege de lage hardheid.
Wolfraam is de beste als het aankomt op hittebestendigheid: het heeft het hoogste smeltpunt van alle metalen met 3422°C.
Koper, zilver en aluminium kunnen nooit magnetisch worden. De 5 eurocent lijkt van koper te zijn, maar is in werkelijkheid verkoperd staal. Dat betekent dat om het staal een heel dun laagje koper zit. Dat het geen koper is, wordt dus verraden door de magneten.
De kans is klein dat je via eten te veel koper binnenkrijgt. Extreem veel koper in het lichaam kan leiden tot geïrriteerde darm- en slijmvliezen. Daar kan je misselijk van worden, van gaan braken of diarree van krijgen. Mensen met de ziekte van Wilson hebben last van een teveel aan koper.
Welke metalen
Het smelten en gieten van ijzer en edelmetalen valt er niet onder. Ook het smelten en gieten van combinaties van deze metalen ('legeringen'), met elkaar of met nikkel valt onder de activiteit.
Messing is een legering van koper en zink. Deze legering, een samensmelting van metalen, wordt al eeuwenlang gebruikt omdat het een hard materiaal met een goede bewerkbaarheid oplevert. Koper is namelijk van nature een zachtere metaalsoort. Door zink toe te voegen wordt het harder, zonder dat het bros wordt.
Nee, een goede brand kan wel 1200 graden worden, maar staal smelt pas rond 1500 graden.
Koper is een uitstekende warmtegeleider, maar heeft ook de vervelende eigenschap om warmte vast te houden. Aluminium is prima voor warmte afvoer, is goedkoper, lichter en sterker dan koper. Daarom wordt vaak voor beide materialen gekozen.
Koper, warmte- en stroomgeleiding
Koper heeft een goede warmtegeleiding en is de perfecte stroomgeleider. Het is als materiaal lastig te bewerken omdat het snel vervormt. Messing wordt vaak toegepast in medische hulpmiddelen en apparatuur zoals beademingsapparatuur.
Toegevoegd na 2 minuten: Overigens : echt koper is rood. Is het geel, dan is het messing (geelkoper) dat vaak ook als koper wordt verkocht. (in de volksmond noemen we het ook gewoon koper). Maar echt koper heeft de kleur van koperen kleingeld.
Als ijzer in contact komt met water en zuurstof ontstaat er roest. Bij koperen voorwerpen zal het object groen worden (koper reageert met zuurstof en koolstof). Zilver wordt op den duur zwart door het doordat het metaal zich verbindt met sulfide uit de lucht.
Zilver is een zacht metaal, makkelijk te smeden, zagen en buigen, maar pas op met solderen. Het smeltpunt van zilver is veel lager dan koper, messing en alpaca, laat de vlam niet te lang op het werkstuk branden. Zodra deze licht rood wordt zit je al snel op het smeltpunt en kan het werkstuk op deze plek gaan smelten.
Dat kun je in corrosietabellen opzoeken, daar help ik klanten vaak mee.” “Bij temperaturen hoger dan 1000 graden kom je uit in de hittebestendige nikkellegeringen: Heat Resistant Alloys. Je hebt daarbij twee soorten nikkellegeringen: corrosiebestendige alloys (CRA's) en hittebestendige (HRA's).
Een metaal begint te smelten wanneer de temperatuur gelijk is aan het smeltpunt. Voor ijzer is dat bijvoorbeeld 1538 °C. Het metaal met het hoogste smeltpunt is wolfraam (3422 °C). Het metaal met het laagste smeltpunt is kwik (-38,8 °C).
Stenen smelten bij een temperatuur tussen de 650 en 1200 graden Celsius. 1200 graden Celsius is bijna vijf keer zo warm als de hoogste stand van de oven thuis. Een steen smelt dus niet zomaar. Elke steen is opgebouwd uit allemaal kleine deeltjes, moleculen.
Koper is een rood metaal, dat door de buigzaamheid eenvoudig te vervormen is. Indien het koper langere tijd in aanraking komt met de buitenlucht ontstaat koper-hydroxycarbonaat. Dit is de kenmerkende groene laag op koper.
Watervrij koper(II)sulfaat wordt gebruikt om sporen van water in sommige vloeistoffen aan te tonen, omdat het zout, na contact met water, de karakteristieke blauwe kleur verkrijgt. Dit kleureffect wordt veroorzaakt door dat het Cu2+-ion gehydrateerd kan worden.
Ook helpt koper het bindweefsel van de huid soepel te houden en is het belangrijk voor kraakbeen. Koper ondersteunt het energieniveau en draagt bij dat ijzer door het lichaam wordt getransporteerd. Het mineraal is tevens goed voor het zenuwstelsel. Koper draagt tot slot bij aan de pigmentatie van de huid en het haar.