De ingreep duurt meestal tussen de 45 en 90 minuten. Soms lukt het niet om de poliep te verwijderen of geeft de ingreep een te grote kans op problemen.
Tijdens de operatie wordt uw bloeddruk gecontroleerd met een band om uw arm. De operatie duurt 30-60 minuten, afhankelijk van het aantal poliepen en de grootte ervan. Na afloop van de operatie gaat u naar de verblijfsruimte.
Met een speciale injectienaald wordt dan via de endoscoop vloeistof en/of medicijnen onder de poliep gespoten. Het doel hiervan is om de kans op een gaatje in de darmwand (perforatie) of bloeding, zo klein mogelijk te maken. Vervolgens wordt de grote poliep meestal in delen met een lis (metalen lusje) verwijderd.
Plaatselijke verdoving is niet altijd nodig bij deze behandeling. Het verwijderen van de vleesboom of poliep doet namelijk geen pijn. Het kan wel gevoelig zijn wanneer de hysteroscoop (een kijkbuis) de baarmoedermond passeert. De baarmoeder kan ook gaan krampen.
Klachten en symptomen bij dikke darm poliepen. Poliepen in de dikke darm geven niet altijd klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn. Bloed in de ontlasting, verandering inhet ontlastingspatroon, erg onregelmatige stoelgang, buikijn en onverklaarbaar gewichtsverlies.
De meeste poliepen in de darm zijn goedaardig. Soms groeit een poliep in 10 tot 15 jaar tijd uit tot een kwaadaardig gezwel (een darmtumor). Dit gebeurt bij 1 op de 20 darmpoliepen.
Dat is meestal ongeveer één tot twee uur na de coloscopie. Maar ook daarna kun je je nog lamlendig en versuft voelen. Je mag daarom 24 uur niet deelnemen aan het verkeer. Ook kun je de rest van de dag het beste vrij nemen.
Door middel van een knijper op de vinger of het oor van de patiënt controleert de arts gedurende het hele onderzoek de hartslag en ademhaling. Na afloop van het onderzoek moet de patiënt nog 1 á 2 uur uitslapen.
Al tijdens een kijkonderzoek blijkt dat er poliepen in de dikke darm zitten dan worden deze direct verwijderd door middel van een poliepectomie. Bij een poliepectomie wordt door de endoscoop een instrument geschoven. Met dit instrument kan de arts de poliep verwijderen. Het verwijderen van een poliep is pijnloos.
Na deze behandeling mag u weer gewoon eten en drinken. Ook mag u alle medicijnen weer innemen, tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken. Hoewel het weghalen van poliepen een veilige behandeling is, is het belangrijk dat u weet wat u kunt doen bij eventuele problemen.
Poliepen verschillen in vorm en grootte. Vormen zijn bijvoorbeeld een bolletje, een knop, een paddestoel of plat als een schotel. De grootte varieert van zo klein als een speldenknop, tot enkele centimeters groot.
Het gebeurt regelmatig dat u de eerste 24 uur na de operatie geen ontlasting hebt. Dat is normaal. Als de ontlasting langer dan 48 uur uitblijft, wordt het risico op persen en pijn groter.
Soms worden weefselstukjes weggenomen en als er poliepen zijn, probeert de arts die met een lus te verwijderen. Het onderzoek duurt 10 tot 30 minuten.
Poliepen kunnen variëren in grootte en in vorm: van een speldenknop tot een poliep van enkele centimeters groot. Darmpoliepen kunnen zowel alleen als in groepen voorkomen. Een darmpoliep is in principe een goedaardig gezwel, maar kan zo groot worden dat de darm er door geblokkeerd raakt.
Na het onderzoek
Na afloop van het onderzoek rijden we u op uw bed naar de uitslaapkamer. Doordat u een roesje heeft gehad, duurt het nog enige tijd voordat de medicijnen zijn uitgewerkt. Daarom blijft u na het onderzoek nog een ½ tot 1 uur in bed liggen, totdat u weer goed wakker bent.
Tijdens het onderzoek kan er weefsel worden afgenomen (biopteren). Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
Kort na de operatie kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt.
Na de coloscopie hebben veel mensen een tijdje klachten, zoals buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Ook kunt u wat slijm en vocht verliezen via uw anus. Als uw arts een poliep of een stukje weefsel heeft weggehaald, kunt u wat bloed verliezen via de anus.
Geen roesje
Het is ook mogelijk om het onderzoek zonder roesje te ondergaan. Bespreek uw voorkeur van tevoren goed met de arts die de coloscopie aanvraagt. Het is niet mogelijk om op de dag van het onderzoek nog een roesje aan te vragen.
Na het onderzoek kan het enkele dagen duren voor u weer een normaal ontlastingspatroon heeft.
Mensen ouder dan 50 jaar hebben meer kans op poliepen en deze kans neemt toe met de leeftijd. Een patiënt waarbij reeds vroeger poliepen werden vastgesteld heeft ook meer kans. Aanwezigheid van poliepen en/of darmkanker bij naaste familieleden verhoogt ook de kans.
De meeste poliepen zijn goedaardig en zullen dat ook altijd blijven. Sommige poliepen kunnen na een tijd uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: darmkanker. Na verloop van tijd kan een tumor zich uitzaaien via de lymfeklieren of bloedbaan.
Als u voor neuspoliepen geopereerd bent kan het zijn dat de poliepen weer terugkomen. Dit komt vaak voor. De operatie verandert namelijk niets aan de eigenschappen van uw neusslijmvlies. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat uw neusslijmvlies weer poliepen kan aanmaken.