De gemiddelde kostprijs voor het verwijderen van bamboe ligt tussen de 250 en 600 euro.
Bamboe wortelt oppervlakkig. Bij het uitgraven van de bamboe ga je echter best tot zo'n 50 à 60cm diep om zeker te zijn dat je alle wortels meehebt.
Bamboe verwijderen op natuurlijke wijze
Snoei en knip, soms met grof geschut, de plant boven de grond zo ver mogelijk weg. Zonder nu de gekortwiekte bamboe die je wilt verwijderen af met een spade en snijd de worteltakken door. Werk van buiten naar binnen en graaf de bamboe stukje voor stukje uit de grond.
Je kunt de buren vragen om wortelbegrenzer aan te brengen rondom hun bamboe. Zijn de ondergrondse uitlopers van de bamboe als zodanig verspreid in de tuin van de buren, dan heeft dit niet meer altijd het gewenste effect. In dit geval is de oplossing om een wortelbegrenzer aan te brengen langs de erfgrens.
Bamboe chemisch bestrijden
Soms wordt er voor het verwijderen of bestrijden van bamboe ook het advies gegeven om chemische middelen zoals panic, roundup, glyfosaat, chloor of zoutzuur te gebruiken, of huis-, tuin- en keukenmiddelen zoals zout of azijn.
Het nadeel van het gebruik van azijn en zout is dat het de bamboe alleen verzwakt en niet dood. Azijn en zout zorgt er alleen voor dat de wortel minder snel zal groeien.
“Bamboe is brandbaar, maar de calorische waarde is vrij laag, dit omdat bamboe geen kern heeft en dus hol is. Dus u zal zeer veel bamboe nodig hebben om uw huis warm te stoken met bamboehout. Snelgroeiende inheemse bomen zijn het beste alternatief wanneer u toch voor een boom kiest, bijvoorbeeld de takken van een wilg.
Ze worden tussen 1 en 4 meter+ hoog. (Foto boven links) Bemesten: Bamboes houden van humusrijke grond. Voor het planten moet de grond goed voorbereid worden met compost, oude paardenmest of gekochte tuincompost .
Bamboe uitstraling
Natuurlijk is de bamboe wel wat bijzonders. Het is een boom die een heel eigen uitstraling heeft. Strikt genomen is het ook geen boom, maar een gewas als graan of gras. Bamboe vertakt niet of nauwelijks, maar groeit wel met een indrukwekkende snelheid.
Het snoeien van bamboe is aan te raden, aangezien het een plant is die snel groeit. Door te snoeien houd je de bamboe in vorm en kun je hem compact houden. Wij raden aan je bamboe één tot twee keer per jaar te snoeien. Gebruik hiervoor een heggenschaar.
Lang niet elk materiaal is geschikt als wortelbegrenzer. Bamboe heeft namelijk zeer sterke wortels die zonder moeite door bv. beton heen groeien.
Op twee punten gaat het hier wettelijk mis: de eerste is dar bamboe te dicht op de erfgrens staat tenzij uw gemeente struiken , heesters en hagen toestaat binnen een kleinere afstand dan 50 cm. Vervolgens heeft u last van de wortels of doorgroeiende takken waardoor schade ontstaat.
Snijd zoveel mogelijk wortelstokken door. Wortelstokken of rhizomen zijn ondergrondse stengels. Deze wortels groeien horizontaal onder de grond in kluiten en vormen nieuwe scheuten boven de grond wanneer de plant klaar is om te groeien.
Woekerende soorten hebben aan de oppervlakte uitlopende rhizomen die we met horizontaal groeiende stengels kunnen vergelijken maar dan met wortels en zijknoppen op elke knoop. Net zoals de stengels stopt de groei van de wortelstokken na een bepaalde periode.
Het moet gezegd, vrijwel alles kan gemaakt worden van bamboe, van medicijnen tot biobrandstof en van eetbare bamboescheuten en kleding tot bouwmateriaal, het bestaat allemaal. De veelzijdige grassoort wordt al gebruikt sinds mensenheugenis maar in de laatste 15 jaar zijn er veel moderne toepassingen bijgekomen.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen woekerende en niet woekerende bamboesoorten. De woekerende bamboe groeit snel door je tuin, waardoor er bamboescheuten kunnen ontstaan. Deze plant is dus lastig in bedwang te houden, maar dit probleem kan je eventueel wel oplossen met een wortelbegrenzer.
Groei eigenschappen bamboe
Er zijn veel verschillende soorten bamboe en elke soort heeft weer zijn unieke groei eigenschappen. De groeisnelheid van bamboe is uiteenlopend van 5 cm tot maar liefst 91 cm per dag, wat de bamboeplant de snelst groeiende plant ter wereld maakt.
De natuurlijke vezels kunnen dan mechanisch worden uitgekamd en tot garen worden gesponnen. Nadeel is dat dit proces heel arbeidsintensief, en dus kostbaar is. De meeste bedrijven richten zich daarom op de chemische verwerking van bamboe tot zogeheten bamboeviscose.
Wortelbegrenzer plaatsen
Om de wortelbegrenzer te plaatsen, graaft u met de schop een geul voor de wortelbegrenzer en plaats deze verticaal in de grond op minimaal 50-55 cm diepte. U laat ongeveer 5cm boven de grond uitsteken om de wortelstokken (rhyzomen )die boven de grond lopen tegen te houden.
De natuurlijke duurzaamheid van niet geimpregneerde bamboestammen is daarom voor de meeste soorten minder dan 2 jaar, en onder ideale omstandigheden 4-7 jaar (zonder blootstelling aan regen of zon). Het verduurzamen (impregneren) van bamboestokken is dus essentieel om de levensduur drastisch te verlengen.
Gebruik een heggenschaar voor een strakke haag, voor een losse haag gebruikt u bij voorkeur een snoeischaar om de halmen in te korten. Snoei vlak boven een verdikking die boven een zijtakje zit. Knip jaarlijks enkele oude, dikke scheuten vlak boven de grond af. Zo stimuleert u de vorming van nieuwe scheuten.
Om bamboe te scheuren graaf je de bamboe op de plek die je wilt scheuren eerst wat uit. Op deze manier kun je goed bij de wortels. Vervolgens maak je gebruik van een bijl of scherp mes en snijd of hak je de wortels door, zodat het stuk plant loskomt van de moederplant.
In de maand mei zijn de meeste soorten in volle groei door de nieuwe scheuten die overal uit de grond komen. Zorg er nu dus ook voor dat de bamboe bij langdurige droogte wat extra water krijgt. Als je bamboe hebt voor de eetbare scheuten is dit ook de maand om te gaan oogsten!
Hoewel Bamboe relatief veel water nodig heeft, zorgt een oververzadigde bodem ervoor dat er geen zuurstof meer bij de wortels kan komen. Dat zal uiteindelijk resulteren in de dood van de plant. Wanneer u een combinatie heeft van hydrokorrels en afvoergaten in de bak voldoet het om tweemaal per week flink water geven.
Bamboe water geven
De bamboe verbruikt veel water. Deze kamerplant staat dan ook graag met zijn wortels in vochtig tot natte grond. Voorkom echter een laagje water onderop in de pot. Vooral in de zomer verbruikt de Bambusa veel water en daarom is het van belang dat je in deze periode de plant regelmatig water geeft.