Het plezier bijten begint vaak met een meer “knabbel” beet, echter kan je deze kleine 'lieve' bijtjes beter direct afleren. Het is namelijk een grote aanleiding voor je agapornis om steeds harder te gaan bijten en te gaan knagen omdat er toch geen gevolgen voor zijn.
Je vogel kan bang zijn en letterlijk van zich afbijten om zichzelf te beschermen. Bouw in zo'n geval het contact stap voor stap op om je vogel gerust te stellen. Het kan ook zijn dat je vogel probeert de baas te spelen. Door te bijten schrikt hij je af en zul je minder snel met je hand in de kooi gaan.
Wanneer je gebeten wordt door je papegaai zeg je één keer duidelijk nee en loop je direct weg zonder verdere aandacht te geven. Ga niet schreeuwen want dit stimuleert het bijtgedrag juist meer. Veel geduld en consequent zijn is bij dit proces zeer belangrijk.
Vogels bijten vanuit hun instinct door onder andere gevoelens van angst, nieuwsgierigheid, het beschermen van wat van hun is en / of hormonen. Wanneer je vogel bang is en jij doet iets wat hij niet leuk vindt (zoals je vingers door de vogelkooi steken) zal hij je mogelijk bijten.
Een sociale vogel, die een diepe band met zijn baasje vormt en heel aanhankelijk kan zijn. De vogel bloeit wel pas echt open als hij het gevoel heeft dat hij deel uitmaakt van een kudde en als hij met soortgenoten kan communiceren. Dwergpapegaaien kunnen luid en hoog krijsen, vooral wanneer ze je aandacht vragen.
Dwergpapegaaien kunnen niet goed tegen de kou. Voorzie daarom een (eventueel verwarmd) binnenverblijf. Als je een nieuwe vogel buiten wilt gaan houden moet je die tijdens een warme periode, het begin van de zomer, voor het eerst buiten gaan huisvesten.
Doek over kooi
Wanneer je papegaai weer schreeuwt gooi je een doek over zijn kooi en wacht je tot het stil is. Als hij gestopt is met schreeuwen haal je de doek er weer vanaf. Elke keer als je dit doet zal je papegaai het schreeuwen associëren met een 'straf'. Hierdoor zal hij sneller ophouden met lawaai maken.
Papegaaien bijten vrijwel nooit zomaar voor de lol, maar hebben een reden nodig om te bijten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld geprikkeld worden omdat ze bang zijn of omdat mensen bang zijn voor hun. Het bijten van de papegaai kan ook voort komen uit een schrikreactie.
Sommige papegaaien gaan dan nog harder bijten en snappen er geen snars van dat je niet reageert. Maar dat duurt maar even, want ze zijn slim. Vervolgens snappen ze dat bijten geen enkel effect heeft en geven het op. Als je gaat wandelen neem je een birdmobiel waar hij op kan zitten in plaats van op je hand.
Wanneer je vogel zijn snavel schraapt, dit klinkt hetzelfde als tandenknarsen, betekent dit dat hij blij is. Wanneer je vogel met zijn snavel tegen je aan zit en deze open en dicht doet, maar je niet bijt, betekent dit dat jouw vogel je leuk vindt.
Een agressieve vogel zal zijn kuif laag houden terwijl hij zijn lichaam tegen de grond drukt en een sissend/fluitend geluid maakt. Als een vogel bang is of broeds gedrag vertoont zal hij gaan trillen met licht opgezette veren. Een papegaai zal net als een hond zijn staart heen en weer bewegen als hij blij is u te zien.
Loop je langs de papegaai, geef hem dan een aai over de bol of praat even heel direct met hem. Neem hem een paar keer per dag, voor een korte tijd, de papegaai bij je. Ga met hem trainen, spelen en ja knuffelen en je krijgt een hele goede band met hem. Hij gaat je vertrouwen en steeds meer aan je hechten.
Dwergpapegaaien kunnen aardig herrie maken, maar met voldoende aandacht en speelgoed kunt u dat meestal binnen de perken houden. Natuurlijk hebben zij daarnaast een soortgenoot nodig: hun Latijnse naam 'Agapornis' betekent niet voor niets 'liefdesvogel'!
Het is dus voor ons bijna onmogelijk de vogel de aandacht te geven welke het van een maatje zou krijgen. De hoeveelheid aandacht die een agapornis van u verwacht is verschillend per vogel, de ene agapornis kan prima 4 uur alleen zijn op een dag, een andere kan nog geen minuut alleen zijn.
U heeft de meeste kans dat een agapornis gaat praten als hij alleen is. Hij neemt dan menselijke geluiden over. Agaporniden die samen gehouden worden spreken hun eigen taal.
De papegaai gaat dan territoriaal gedrag vertonen en wil niet dat er een andere persoon in de buurt komt. Het is dus echt van belang niet met de papegaai te knuffelen. Papegaaien zijn GEEN knuffeldieren. Hierdoor kunnen veel problemen ontstaan zoals schreeuwen, bijten, plukken.
De papegaai bij je thuis krijgt meestal gewoon een bakje voeding. Je snap wel dat hij dan best veel tijd over houdt om zich te vervelen en jouw aandacht te trekken. Wat je kunt doen is het aanbieden van slim speelgoed, ook wel snackspeelgoed genoemd.
Papegaaien en kraaien hebben, in verhouding tot hun lichaam, grote hersenen. Het betekent dat ze erg intelligent zijn en zelfs probleemoplossend kunnen denken.
Als ze tussen mensen zitten, slaan ze de geluiden op die de mensen voorbrengen. “Zet je een papegaai tussen de mensen, dan beschouwt hij díe als groepsgenoten en dan gaat hij díe imiteren”, vertelt vogelkenner Carel ten Cate aan Trouw. Papegaaien zijn namelijk erg sociale dieren en zoeken graag contact.
Een milde manier van straffen is het weigeren of weghalen van iets wat de papegaai wil hebben, zoals aandacht of een hand of schouder om op te gaan zitten. Veel mensen hebben op deze manier succes gehad om bijt- en sloopgedrag van een papegaai te verminderen als deze bij hem zat.
Uw papegaai en de buren
Afhankelijk van de soort kan deze roep erg hard en schel zijn, of veel zachter. Kaketoes en ara's en ook de kleinere zonparkieten schreeuwen vaak het hardst maar ook amazones kunnen flink hard schreeuwen. Grasparkieten en Forpus dwergpapegaaien zijn aanzienlijk minder luidruchtig.
Ze zijn gewild vanwege hun kleine formaat, gemakkelijke omgang, en de lage kosten om ze te houden. Tevens hebben ze aanleg om (onder andere door hun nieuwsgierigheid) zeer tam te worden. Doordat ze erg slim zijn, moet de eigenaar ervoor zorgen dat zijn dwergpapegaai genoeg te doen heeft, in en buiten de kooi.
Een papegaai heeft 12 slaapuren per dag nodig
De natuurlijke leefomgeving van de meest gehouden huispapegaaien komen uit het gebied rond de evenaar. In deze oerwouden is er gemiddeld maar 10 - 12 uur licht per dag, de rest wordt dus besteed aan slapen en rusten.
Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel! Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.