Kies uiteraard wel voor een suikervrije kauwgom, bij voorkeur met Xylitol. Dit is namelijk een natuurlijke zoetstof die helpt om tandplak te voorkomen. Teveel kauwen op kauwgom kan echter kaakklachten veroorzaken vanwege het sneller verslijten van de kaakkopjes. Dus: geniet, maar kauw met mate.
Het ziet er misschien niet heel charmant uit, maar overdreven op kauwgom kauwen heeft zeker zijn voordelen. Het is namelijk de perfecte oefening om je kaken sterker te maken en je gezichtsspieren te trainen. Na een paar weken zal je al resultaat moeten zien!
Als je op kauwgom kauwt, produceert je mond meer speeksel, waardoor sommige van de zuren die zich in je mond vormen wanneer je voedsel afbreekt, worden geneutraliseerd of weggespoeld. Als je na je maaltijd op kauwgom kauwt, kan dit je tanden beschermen en bijdragen aan een goede mondgezondheid.
Teveel kauwen kan leiden tot heel wat kaakproblemen. Overmatig gebruik heeft een laxerend effect. Kauwgom maskeert je slechte adem, maar lost het zeker niet op. Overmatig kauwen kan leiden tot het prikkelbaredarmsyndroom (buikklachten, afwijkende stoelgang,...).
Das raar: waar al het andere snoep na een paar keer kauwen langzaam verdwijnt, kan je op kauwgom kauwen wat je wilt: het gaat niet weg. Dit komt doordat er in kauwgom ingrediënten zitten die niet oplossen in water of speeksel. Hierdoor kan je eindeloos blijven kauwen zonder dat het kauwgompje verdwijnt.
Steeds meer tandartsen raden aan om speciale, suikervrije kauwgom te gaan gebruiken voor een gezond gebit. Dat doen ze waarschijnlijk omdat kauwgom speeksel stimuleert, en je speeksel werkt dan weer positief op je mond. Het neutraliseert namelijk zuur, spoelt je mond en voorkomt gaatjes.
De ingrediënten van kauwgom lossen niet op in water of speeksel. Daardoor raakt de kauwgom nooit op in je mond. Wil je meer weten over kauwgom, bekijk dan het filmpje. Waarvan wordt kauwgom gemaakt?
NEWCASTLE - Het kauwen van kauwgom tijdens stressvolle tijden geeft een verlichtend effect. Door het kauwen daalt de aanmaak van het hormoon cortison. Dit blijkt uit onderzoek van de Northumbria University in Engeland.
20 tot 30 keer is een veel gehoord antwoord op deze vraag, maar meestal komt het erop neer dat je kauwt totdat de hap 'goed' voelt om door te slikken. Door goed te kauwen maak je veel speeksel aan en worden voedingsstoffen makkelijker opgenomen en afgebroken.
Als je goed kauwt, kunnen de enzymen in je speeksel alvast een deel van de spijsvertering op zich nemen wat spijsverteringsproblemen voorkomt. Door lang te kauwen is je eten namelijk al voor het grootste deel verteerd als het in je maag terechtkomt en worden je darmen ontlast.
In het geval dat de slappere kaak lijn wordt veroorzaakt door de afname van collageen in de huid, is een kaaklijn behandeling met fillers aan te bevelen. Door de wangen en de jukbeenderen te injecteren met een filler, neemt het volume in het gezicht weer toe en wordt de kaaklijn strakker.
Met elkaar overnachten ze vaak in bosjes van jonge bomen. In een groep zijn ze beter beschermd tegen een aanval van een uil, kat, marter of een ander roofdier. Voordat de groep zich verzamelt om te gaan overnachten, verblijven ze nog op een soort verzamelplek.
Kraaien, Spreeuwen, Vossen etc.
Wil je het echt goed doen, dan zou je iedere hap meer dan honderd keer moeten kauwen. Net zo lang tot het voedsel is veranderd in een vloeibaar papje en het bijna vanzelf door je keel glijdt. Zo luidde het advies van Horace Fletcher, een Amerikaanse gezondheidsgoeroe uit begin twintigste eeuw.
Kauwen is een beweging van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak, tot stand gebracht door de kauwspieren en dienend om voedsel met de tanden te grijpen en tussen de kiezen fijn te malen.
Er zijn inderdaad voordelen van kauwgom. Zo verhoog je de productie van speeksel en je kauwt – iets waarvan het belang intussen duidelijk is geworden. Daarnaast kan kauwgom kauwen stress verminderen en het geeft je een frisse adem. Na een zoete/zure snack kan kauwgom kauwen helpen bij het beperken van de zuuraanval.
1 Kaux kauwgom; beste kauwgom voor tanden
Dit – vanzelfsprekend suikervrije – Duitse merk is met stip de meest verantwoorde en gezonde kauwgom. Het eerste verschil tussen Kaux chewing gum en andere merken, is de sterkere concentratie xylitol (1,06 gram).
Veel kauwgom veroorzaakt je obstipatie
Dit is een fabel, het is namelijk juist andersom: van veel kauwgom, kun je waterige ontlasting krijgen. In suikervrije varianten zitten namelijk vaak polyolen, zoals sorbitol of xylitol. Deze zoetstoffen hebben een laxerend effect.
Eerst gaat de gom in een smeltmachine, de gom wordt warm gemaakt en smelt. Er wordt suiker, smaak- en kleurstoffen aan de gom toegevoegd. Tegenwoordig wordt er meestal een zoetstof gebruikt, xylitol in plaats van suiker. Nadat alles goed gemengd en gekneed is wordt er een lang lint van de kauwgom gemaakt.
Kauwgom helpt je niet met voedsel verteren, maar helpt je spijsvertering wel op gang. Dit komt omdat het kauwen van kauwgom de aanmaak van speeksel bevordert. Ook slik je bij het malen van je kaken lucht in, wat er weer voor zorgt dat de darmen in beweging komen.
Kauwgom bestaat al heel erg lang. Zelfs de oude Grieken hadden al een soort kauwgom, wat ze maakten van hars uit een boom. De eerste echte kauwgom is in 1869 uitgevonden, door een tandarts nog wel! De echte roze bellenblazende bubblegum werd bedacht door een Amerikaan, in 1928.
Mensen die vaak kauwgom met sorbitol (een suiker substituut maar tevens ook laxeermiddel) kauwen, kunnen een chronische diarree oplopen die tot aanzienlijk gewichtsverlies kan lijden.
Kaaklijn trainen oefening 5: 'Chinup'
Sluit je mond en probeer om je onderkaak naar voren te duwen -als een dichte centenbak. Probeer vervolgens je onderlip omhoog te trekken. Je zou een rek moeten voelen net onder je kin en in je kaaklijn. Deze oefening activeert je aangezicht -en traint je kinspieren.