' Kneus hele tenen met de zijkant van een mes en laat ze meestoven in saus. Snijd knoflook in hele dunne plakjes als je bijvoorbeeld spaghetti aglio olio maakt of groente wokt. Heb je het echt heel fijn nodig? Hak de knoflook dan fijn, doe er grof zeezout overheen en plet het met een mes tot een pasta.
Hoe meer cellen je breekt, des te scherper wordt de smaak. Kortom, wanneer je knoflook perst of raspt is de smaak het allersterkst en veel scherper dan wanneer je een knoflook in stukjes of plankjes snijdt. Wanneer je de knoflookteen alleen plet of zelfs heel laat zal de smaak een stuk milder zijn.
Knoflook persen
Een knoflookpers is een geschenk uit de hemel als je vaak look gebruikt en je niet houdt van al te veel snijwerk. Wat veel mensen echter niet weten, is dat geperste knoflook makkelijk bitter wordt als je 't te lang laat bakken of koken.
Fijnsnijden doe je zo
Maak een teentje knoflook los van de bol, verwijder de harde onderkant van de teen en pel vervolgens voorzichtig met een mesje de schil van de teen. Voor het fijnsnijden van een teentje knoflook druk je met de platte kant van een keukenmes op de knoflook, de schil laat dan gemakkelijk los.
Als je een knoflookpers gebruikt hoef je de teen niet eerst te pellen, je stopt het ongepelde teentje in de pers, drukt het fijn en de knoflook komt eruit terwijl het schilletje in de pers blijft zitten.
Door knoflook eerst te pletten, kneuzen, persen of snijden voordat je het in de pan doet, krijgt je gerecht meer smaak. De kenmerkende smaak van knoflook is te danken aan zwavel. Bij het snijden van de knoflook komt er een enzym (allinase) vrij, waardoor sterk ruikende verbindingen ontstaan (allicine).
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
De heilzame eigenschappen komen het beste tot hun recht als je de knoflook rauw geperst eet. Eet knoflook het liefst in combinatie met een gezonde olie als olijfolie om de opname van de werkzame stoffen te bevorderen.
Wanneer u een knoflook perst, wordt de smaak anders dan wanneer u dezelfde knoflookteen zou snijden. Bij een geperste knoflook komt namelijk een scherpere, heftigere smaak vrij dan bij gesneden knoflook.
Wanneer je een ongepeld teentje knoflook in de knoflookpers fijndrukt, zal de knoflook eruit komen terwijl het schilletje in de pers blijft zitten. Dit velletje kun je daarna heel eenvoudig verwijderen.
Daarom hebben wij de OXO Good Grips Knoflookpers gekozen tot beste beste knoflookpers algemeen! De pers is gemaakt van sterk aluminum en kunststof. De kunststof handgrepen zijn ergonomisch ontworpen. Dit zorgt voor een goede grip en fijne handligging om zo goed druk te kunnen zetten voor het persen.
Fijnsnijden doe je zo
Maak een teentje knoflook los van de bol, verwijder de harde onderkant van de teen en pel vervolgens voorzichtig met een mesje de schil van de teen. Voor het fijnsnijden van een teentje knoflook druk je met de platte kant van een keukenmes op de knoflook, de schil laat dan gemakkelijk los.
Wil je graag versgeraspte gember of fijngeperste knoflook, maar geen (fijne) rasp bij de hand? Gebruik een vork!
Het sterkst is de smaak van uitgeperste knoflook. Hoe langer knoflook meestooft, hoe fijner en zoeter de smaak wordt. Aan knoflook worden verschillende heilzame werkingen toegeschreven. Het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en werkt bacterie dodend.
Gebruik niet alleen olijfolie om de knoflookteentjes mee te bedekken, want die wordt hard in de koelkast. Vermeng de olijfolie met plantaardige olie, dan blijft het geheel vloeibaar. Sluit af en bewaar in de koelkast. De knoflook is drie maanden houdbaar in de olie.
MINDER BUIKVET DOOR KNOFLOOK
Wetenschappers laten nu zien dat knoflook ook nog eens een gunstig effect heeft als je (een keertje) te veel vet eet. Het vet wordt door de knoflook beter verwerkt in de lever en dat is op zijn beurt weer gunstig om buikvet te voorkomen.
“Bij sommige mensen kan knoflook ervoor zorgen dat de maagsappen geïrriteerd raken, waardoor zuurbranden ontstaat. Bij anderen kunnen het juist de darmen zijn die de scherpe knoflook moeilijk kunnen verwerken,” zegt slaapexpert Winni Hofman. En dat kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt, of zelfs wakker wordt.
Knoflookvergiftiging, algemeen. Mensen kunnen goed tegen knoflook, maar helaas bij honden en katten kan het vergiftigingsverschijnselen opwekken. De giftige dosis is erg afhankelijk van de soort Allium, de groeiomstandigheden, de bereidingswijze (rauw, gedroogd of gekookt) en de diersoort die het heeft ingenomen.
Knoflook. Je zou het misschien niet meteen denken, maar knoflook staat wel degelijk bekend als een afrodisiacum. In knoflook zit een stofje genaamd allicine, dat zorgt voor een gezonde doorbloeding en gezond libido.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt wel dat knoflook een antibacteriële werking heeft, waardoor het een ontsmettende en zelfs helende werking heeft. Als je bijvoorbeeld veel knoflook eet of het sap aanbrengt op de huid, kan psoriasis, wratten, eczeem of acne zich sneller herstellen.
Het eten van knoflook zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten. Onderzoek aan de universiteit van Adelaide toont aan dat knoflook goed kan helpen bij een te hoge bloeddruk. Knoflook zorgt voor het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in je lichaam.
Verse knoflook is ca. 4 dagen houdbaar. In de diepvries kun je knoflook in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 1-3 maanden bewaren (minimaal -18°C).
Knoflook (Allium sativum) is een bolgewas en broertje van de ui, bieslook, sjalot en prei. Oorspronkelijk was knoflook inheems in Centraal Azië, maar zijn faam als voedingsmiddel en medicinaal kruid verspreidde zich snel over de toen bekende wereld.