Er zijn geen overtuigende bewijzen dat slapen met je mobiele telefoon naast je bed kanker veroorzaakt. Staat je gsm uit of staat hij in vliegtuigmodus, dan is er absoluut geen risico. Staat je gsm wel aan, dan maakt hij geregeld contact met een zendmast. Maar die straling is verwaarloosbaar.
Meerdere wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat enkel de aanwezigheid van een telefoon al voor stress kan zorgen. Verder zetten sommige mensen hun telefoon 's nachts uit vanwege de straling. Deze elektromagnetische golven zouden voor ernstige gezondheidsrisico's zorgen, zoals kanker en vruchtbaarheidsproblemen.
Je telefoon als wekker gebruiken
Veel mensen hebben hun telefoon op hun nachtkastje liggen, omdat ze hem als wekker gebruiken. Dit is niet slim, want de WHO (World Health Organization) geeft aan dat de straling van elektronische apparaten slecht is voor ons lichaam en de kans vergroten dat je kanker krijgt.
Hoe dan ook heeft een mobiele telefoon in je slaapkamer effect op jouw nachtrust. Niet alleen door het blauwe licht maar ook door de stress die het kan opleveren. Daarom raden wij aan je telefoon gewoon uit je slaapkamer te houden, zodat jouw slaapcyclus niet verstoord wordt en jij tijdens het werk niet in slaap valt.
Brandgevaar en slaapproblemen
Ligt jouw mobiel onder je kussen, dan kan de warmte niet goed weg. Daardoor is er een grotere kans dat de batterij oververhit raakt, wat uiteindelijk zelfs voor brand kan zorgen. Zorg er dus voor dat de warmte goed weg kan bij al je elektrische apparaten en leg deze niet in je bed.
Het is nog nooit bewezen dat straling van mobiele telefoons schadelijk is voor de hersenen. Je mobiele telefoon mag 's nachts dus gewoon naast het bed blijven liggen.
Wifi kan slapeloosheid veroorzaken
Wanneer u moeite heeft om in slaap te komen of s 'nachts regelmatig wakker wordt, kan dat te maken hebben met uw Wifi. Vooral mensen die Wifi gebruiken vlak voordat ze gaan slapen, hebben vaak klachten over hun slapen en lijden aan slapeloosheid.
Het is daarom aan te raden om je smartphone uit te zetten of op vliegtuigmodus te zetten voordat je gaat slapen. Zo voorkom je dat je gestoord wordt door berichten of notificaties en kun je beter slapen.
Het beste is zelfs om alle elektronica uit je slaapkamer te halen, zodat er geen kans is dat je wakker ligt door de straling! Leg je mobiele telefoon nooit onder je kussen. Ook je mobiele telefoon geeft straling af die je slaap niet ten goede komt.
Kijk minimaal 1 uur voordat je gaat slapen niet meer naar je telefoon, tablet of computer. Zet een half uur voor het slapen de tv uit. Sta steeds rond dezelfde tijd op en ga rond dezelfde tijd naar bed.
Laad je telefoon nooit 's nachts op. Is het gevaarlijk om een oplader in het stopcontact te laten zitten? Het is beter om je oplader uit het stopcontact te halen als je niet meer aan het opladen bent. De oplader verbruikt namelijk nog een klein beetje energie als hij in het stopcontact blijft zitten.
Het is een heel slecht idee om je telefoon 's nachts op te laden. Niet per se voor je batterij, zoals vroeger het geval was, maar voor je eigen veiligheid.
Nachtkastjes zijn erg belangrijk in de slaapkamer, deze functionele meubels zijn ideaal voor al je nacht benodigdheden, zoals boeken, tissues en een leeslamp. Je kunt ze overal in de kamer plaats, maar het is overal erg handig naast het bed: je kunt er gauw even je boek opleggen voordat je in slaap valt.
Met het inschakelen van de vliegtuigmodus log je letterlijk even uit. Je hoeft niet meer om de nanoseconde het scherm te checken, want er kunnen geen meldingen binnenstromen. Dat zorgt ervoor dat je net wat relaxter in bed ligt.
Elektromagnetische stralen, zoals 5G straling, worden uitgezonden tijdens het bellen en het internetten. Dit zijn allemaal laagfrequentie stralen. Lage frequenties kunnen de DNA van cellen niet beschadigen, in tegenstelling tot zonnestralen of radioactieve straling.
Is het goed om je telefoon af en toe uit te zetten? Het is goed voor je telefoon als je deze af en toe uitzet. Staat je telefoon uit, dan gebeuren er namelijk een hoop goede dingen met het apparaat: er worden storingen voorkomen, het geheugen blijft behouden én de levensduur van je batterij wordt verlengd.
Geconcludeerd kan worden dat er tot nu toe geen gevaar voor de gezondheid is aangetoond bij blootstelling aan straling van mobiele telefoons en hun basisstations, mits de basisbeperkingen niet worden overschreden.
De meest doeltreffende oplossing om uw smartphonescherm te beschermen tegen frontale schokken en krassen is een screenprotector uit gehard glas die u direct op het scherm legt. Hoezen en backcovers hebben ook een beschermende werking, vooral wanneer uw smartphone valt.
In feite is het beter om je telefoon op te laden voordat hij volledig leeg is. Het is niet nodig om je telefoon constant op 100% opgeladen te houden, vooral als je hem lang aan de lader laat zitten. Als je je telefoonbatterij in een optimaal bereik wilt houden, probeer dan het laadniveau tussen 20% en 80% te houden.
Vooral het 's nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt. Omdat je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan 'overladen' met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt.
Risico op brand
Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
Ja, uw wifiprovider (ook wel internet service provider (ISP) genoemd) kan zien wat u zoekt en welke sites u bezoekt, zelfs als u in de incognitomodus bent. De eigenaar van de router kan ook in de routerlogboeken zien wat u zoekt.
Behalve voor energiebesparing kun je ook andere redenen verzinnen voor je wifi uitzetten tijdens je slaapperiode, zoals willen beperken van de EM-straling of de kwetsbaarheid van het netwerk. Op de meeste routers, zoals deze KPN Xperia-box, kun je wifi uitzetten en inschakelen volgens een schema.